Cikkek

Progeszteronnal a zavartalan alvás és a nyugalom nyomában - A pandémia utóhatásai

2021.05.14 10:05
Progeszteronnal a zavartalan alvás és a nyugalom nyomában - A pandémia utóhatásai

Progeszteronnal a zavartalan alvás és a nyugalom nyomában A pandémia utóhatásai. A pandémia alatt megváltozott a bioritmusod, nehezebben alszol el, és ha sikerül, akkor sem jól? Bármit megadnál már egy jó kiadós alvásért, ami után kipihentem ébredsz? 

Szeretnél végre anélkül lazítani, hogy egyszerre tíz dolgon kattogna az agyad?

 

Akkor két jó hírünk is van számodra: először is, ezzel egyáltalán nem vagy egyedül, a pandémia okozta bezártság miatt sokak számára nehezebb az (el)alvás, mint azelőtt, másodszor pedig: tudunk rá megoldást!

Megnövekedett stresszfaktor és álmatlan éjszakák

A bezártság nemcsak lelkivilágunkra, hanem testünkre is kihatott, e problémák zöme pedig sajnos nem szűnik meg csettintésre a kijárási tilalom feloldásával - már csak azért sem, mert számos munkahelyen továbbra is megmarad például a home office lehetősége.

A megváltozott életmód és az elszigeteltség tünetei hosszú távon kihatnak testünkre, ezért szervezetünk és lelkünk egészségének helyreállítása, régi egyensúlyunk visszaszerzése időbe, akár hónapokba is telhet.

Megnövekedett stresszfaktor és álmatlan éjszakák

Az elmúlt több mint egy évben kialakult új helyzet globális szinten változtatta meg az emberek hétköznapi életét: az izoláció, a munkahelyi körülmények és az oktatás helyszínének megváltozása, a szociális tevékenységek visszaszorulása, az anyagi és gazdasági bizonytalanság, valamint magától a járványtól való félelem is jócskán felforgatta életünket.

Ehhez a merőben új helyzethez való, méghozzá igen gyors alkalmazkodás a legtöbbünk számára közel sem volt olyan egyszerű: új rutinok, szokások kialakítására volt szükség egyénileg és közösségileg is, ami testi és lelki szinten egyaránt megerőltető és kimerítő.

A jelentősen megnövekedett stresszforrások száma még az egyébként mentálisan erős embereket is akadályok elé állították.

 

Mi áll a háttérben?

Az egyedüllét, a napfény és a mozgás hiánya, a napi szintű stressz és szorongás, a napi ritmus megbillenése, továbbá a pszichés terhelés sokaknál a stressztűrő képesség csökkenéséhez és alvászavarokhoz vezetett.

Az egyébként is szorongó, depressziós vagy alvászavarokkal küzdő egyének panaszai pedig még tovább súlyosbodhattak a pandémia ideje alatt.

Bár azt gondolnánk, a home office lehetőségének köszönhetően valamivel nőtt az alvásra fordítható idő, mégis sokak számára azóta is gondot okoz az elalvás vagy a pihentető alvás.

A rémálmok, az éjszakai felriadás, az inszomnia, a fáradtan ébredés és a napközbeni álmosság egyaránt az elmúlt időszakban kialakult gyakori tünetek közé sorolhatók.

Az elalvást az is megnehezítette, hogy a négy fal között napközben kevésbé fáradtunk el fizikailag, csökkent a fizikai aktivitásunk.

Mentálisan azonban annál inkább kimerültünk: sokan éjszakába nyúlóan dolgoztak, túlóráztak, és mikor végre ágyba kerültek, akkor is már a másnapi teendőkön vagy a jövőn járt az agyuk.

Az így kialakult alvási nehézségek sajnos nem múlnak el egyik napról a másikra.

Az egyforma napoknak köszönhetően sokan azt sem tudták megítélni pontosan, kipihenték-e magukat.

A monotóniából és a korlátozott mennyiségű alternatívából adódó lehangoltság és ingerlékenység ellen való küzdés sok energiát emésztett fel.

Ne feledkezzünk el a rejtett veszélyforrásokról sem: sokszor észre, sem vesszük, hogy épp stresszelünk valamin, pedig a ránk zúduló információk és hírek folyamatosan hatnak ránk, félelmet és szorongást idézve elő, a nappali stressz pedig éjszakai alvásunkra is kihathat.

 

Hogyan javíthatunk a kialakult helyzeten?

Menj ki a szabadba! A természetes fény fontos szerepet játszik a szervezet cirkadián ritmusában (napszaki ismétlődést mutató folyamatok, pl. evés vagy alvás), ezért a friss levegőn töltött idő és a napfény segíthet jobban aludni.

Próbálj időben lefeküdni, még akkor is, ha nem érzed magad álmosnak, mert így elősegítheted a természetes cirkadián ritmust.

Lefekvés előtt csinálj pihentető tevékenységeket, pl. olvass vagy filmezz. Az alkohol viszont nem segít, mivel bár érzésre tompít, felpörgeti a szervezetet.

Állítsd vissza napi rutinod, rendszerezd napi tevékenységeidet, így hozzájárulhatsz a felborult életritmusodból adódó problémák (alvási és étkezési gondok) enyhítéséhez.

Mozogj rendszeresen! Lassan nyitnak az edzőtermek, de ha oda még nem merészkednél, bizonyos sportok otthon is kényelmesen elvégezhetők, pl. pilátesz, jóga, torna.

A jó idő beköszöntével pedig a szabadtéri sportok is teret nyernek.

Amennyire tudod, csökkentsd a képernyőhasználatot: a monitor-, telefon- és TV-képernyő folyamatos nézése nemcsak látásodat ronthatja, de a fejed is megfájdulhat tőle, rontva agyi aktivitásod.

Próbálj meg a szükséges időn kívül (munka) minél kevesebb időt tölteni a képernyő előtt.Lefekvés előtt csinálj pihentető tevékenységeket

Progeszteronnal a stressz és alvászavarok ellen

Az alváshiány és az egyik fő stresszhormon, a kortizol szintjének csökkenése levertséghez, fáradtsághoz vezethet.

A rossz passzban ébredés, a napközbeni nyomottság, a lehangoltság, az alvászavarok, a stressz, az ingerlékenység és a szorongás mind az alacsony kortizolszint tünetei lehetnek.

Mindezek már önmagukban is komoly problémát jelentenek, azonban kortizolhiány esetén a nőknek még egy ennél is nagyobb veszéllyel kell számolniuk, ez pedig a teherbeesés esélyeinek csökkenése. Ennek az az oka, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódásáról a progeszteron hormon gondoskodik.

Azonban, ha a kortizolszint túl alacsony, a szervezet a progeszteron hormon előállítására fordítandó energiát is a kortizolszint javítására fordítja. Éppen ezért rendkívül fontos a megfelelő progeszteronszint fenntartása.

Pranagarden Progeszteron – Női testvaj a hormonális egyensúlyért vegán készítménye speciális összetevői (maca, vadyamgyökér-kivonat, barátcserje) révén hatékony megoldást nyújt a felborult hormonális egyensúly visszaállításához, továbbá a PMS, a változókor és a menopauza kellemetlen tüneteinek és a hőhullámok enyhítéséhez.

Használatával mellékhatások nélkül, természetes módon növelheted progeszteronszintedet. Ha többet szeretnél megtudni a természetes progeszteronpótlásról, olvasd el cikkünket!

Progeszteronnal a stressz és alvászavarok ellen

A Pranagarden tippje

A Pranagarden kínálatában a Progeszteron testvaj mellett további segítséget találsz ahhoz, hogy helyreállíthasd felborult bioritmusod, és visszatalálj önmagadhoz.

Az Ashwagandha organikus vegán kapszula alvásjavító, stresszoldó és szorongáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a feszültséget, ellazítja és erősíti az idegeket. 

Cikkünkben bővebben is olvashatsz róla. A Szorongás, hangulatingadozás ellen Ayurvéda csomag hatékony megoldás a mindennapi stressz okozta tünetek kezelésére, a Pihentető alvás Ayurvéda csomag alkalmazásával pedig enyhíthetők az alvászavarok és javítható az alvás minősége.

A Pranagarden tippje

Pranagarden küldetése, hogy az Ayurvéda eszközeivel járuljon hozzá egészséged megőrzéséhez. Vegán termékeink kizárólag organikus hatóanyagokból, természetes alapanyagok felhasználásával, glutén- és GMO-mentesen készülnek.

Tanácsaink megfogadása mellett látogass el webshopunkba is, ahol kifejezetten az egyes problématerületek kezelésére kifejlesztett termékeket találsz, jelen esetben a békés alvás elősegítéséhez, valamint a stressz csökkentéséhez.

Emellett pedig személyre szabott tanácsadásunkon kellő elhivatottsággal és szakértelemmel törekszünk arra, hogy hasznos tanácsokkal szolgáljunk egy olyan egészséges életmód kialakításához, mely hosszú távon segít visszatalálni a természetes egyensúlyhoz.

Élj természetesen, az organikus hatóanyagok és a gyógynövények erejével. Keress minket bizalommal!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2