Bevezetés az Ayurvédába

Bevezetés az ayurvéda tudományába, tradíciójába

A szanszkrit szó „ayurveda” jelentése: "az Élet tudománya". Két részből tevődik össze: ayus = élet és véda = tudomány.  Az előbbi szó a mindennapi élet történéseit, életünk folyamatait, a test, a lélek és  szellem egységét foglalja magába.. A véda magát a világot jelképezi. Így hat egységesen egész lényünkre, és a körülöttünk lévő mindenségre ez az ősi filozófia.

 Nevezik még a hosszú létezés tudományának, az egészséges élet útjának is.

Ez a közel 5000 éves tudás szükséges a testi és lelki egészség fenntartásához. Az ayurveda egy holisztikus tudomány, mely azt jelenti, hogy egyszerre veszi figyelembe a fizikai testet, a finom fizikai testet (lélek), és a tudatot, vagyis a szellemet. Pontosan ebben a szemléletmódban rejlik az ereje. 

Biztosan találkoztál már ezzel a szóval, akár egy jógaórán, akár egy gyógyítással foglalkozó személynél. Kevesen tudják azonban, hogy az ayurvédának több oldala is van. Nem csupán az alternatív gyógyászat egyik népszerű formája. Magába foglalja a gyógynövényeket, életmódot, étrendet, jógát és a relaxációs technikákat, a zeneterápiát, a masszázst, valamint a meditációt is. Úgy kell elképzelni, akár egy szekér kereket. Minden egyes küllő az ayurvéda egyik ágát rejti, ám egymás nélkül nem adhatják ki a kerék teljes formáját. 

Ez egy olyan rendszer, amely nem hasonlítható semmi máshoz.  A különlegessége abban áll, hogy hatalmas eszköztárból merít, mégsem általánosítja a javallatait, hanem az egyén sajátosságai alapján egyéni útmutatást nyújt az embernek.

Az ayurvéda egy mindenki számára elérhető tudás. Életünk minden területét érinti, sőt visszanyúlhat akár előző életeinkbe is. Elemeinek alkalmazása szükséges az általános egészség megőrzéséhez, és a betegségek, kibillent állapotok ellen is jótékony. Egy régi indiai mondás szerint egy Istentől származó adomány.

A nyugati világba a '70-es években, elsősorban a jóga által jutott el, és napjainban egyre elterjedtebbé vált. Több kutatás bizonyítja hitelességét. Önmagmában már az is bizonyíték a hatásáról, hogy évezredek alatt nem tűnt el, pedig India viharos történelmét vizsgálva elég nagy esélye lehetett volna ennek.

Miért is érdemes az ayurveda felé fordulni?

 • Mindenkit a saját egyéni alkatának és állapotának megfelelően visszavezet a természetes egyensúlyához
 • Növeli a tudatosságot
 • Segít kialakítani egy olyan életmódot, melyben a megelőzés a mindennapok részévé válik
 • A problémák gyökerét tárja fel
 • Teljesen szelíd, természettel összhangban lévő rendszer, mely elvezet a kozmikus rend tiszteletéhez
 • A svastha, azaz az egészség, olyan állapot, amelyben az elme, a lélek és a test harmóniában vannak. Az ayurveda széles tárházát kínálja azoknak az eszközöknek, amelyek segítenek eljutni ebbe az állapotba.

Hogyan segíthet az ájurvéda? Először meg kell ismerni az ájurvédikus vizsgálódás szempontjait. Az első lépés az ayurvedikus elvek megértése, amelyeken keresztül az univerzumot szemléli.

Ezek a következőket tartalmazzák:

 • A természeti törvények értelmezése
 • Különböző egészségi állapotok vagy egyensúlytalanság meghatározása
 • A jobb közérzet felé vezető lehetőségek feltérképezése

Összefoglalva ez az ősi módszer arra ösztönöz, hogy aktív résztvevője legyél a gyógyulás felé vezető útnak

Nézzük mit tekint az ájurvéda egészségnek Sushruta alapján:

 • sama kriyaaha – minden szerv és rendszer tökéletesen működik
 • prasanna atma – megelégedett lélek
 • prasanna indriya – boldog és megelégedett érzékszervek
 • prasanna mana – megelégedett elme

 

Teljesen egyszerű ez a rendszer, mégis szerteágazó. Kezdd el az ayurvéda megismerését, még ma!

Mindennek az alapja az ayurvedában a DNS végrehajtó energiái, azaz az élet irányítói: a VATA, PITTA, KAPHA. Az világot alkotó 5 őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) kombinációja hozza őket létre, és hatással vannak az anyagi világban mindenre, így az emberi test működésére is.

Sok összetevő együttes hatásmechanizmusa alakítja ki az egyéni ember aktuális állapotát, pl. stressz szint, emberi kapcsolatok, táplálkozás, mozgás, életkörülmények, környezeti hatások, gondolatminták, évszakok, természeti rend tisztelete, elfogyasztott ételek minősége stb. Amikor ezek nem megfelelően alakulnak, egyensúlytalanságot, kibillenést hoznak létre. Ilyenkor beszélhetünk vrikritiről, kibillent stádiumról. 

Egyéni állapotunk feltárása, megismerése a legfontosabb. Az utazás akkor indul, amikor feltérképeztük, mi is az egyensúlytalanság oka, melyik energia kezdett helytelenül működni. 

A tridósa elmélet

A három dósa –azaz energia- különféle minőségekkel (gúnákkal) jellemezhetőek. Amíg a dósák minősége és mennyisége megfelel, addig fenntartják a test-lélek-szellem egységét, harmonikus működését. A három energia mindenkiben jelen van, csak más arányban és dominanciában. A legtöbb ember két dósás, azaz 2 dósa erőteljesebben van jelen, mint a harmadik. Mindegyik dósa rendelkezik sajátosságokkal, ural egy évszakot, napszakot, állatot stb, de mindegyiknek megvan a maga fő energetikai funkciója.

 • Vata – mozgás
 • Pitta – átalakítás, emésztés
 • Kapha – összeköttetés, struktúra képzés

Vata

Pitta

Kapha

könnyű

könnyű

nehéz

hideg

meleg

hideg

száraz

olajos

olajos

éles

éles

lassú

durva

csúszós

csúszós

mozgó

mozgó

szilárd

finom

finom

sűrű

szétterjedő

folyékony

folyékony

kemény

lágy

lágy

nyers

savas

kövér

tiszta

tiszta

felhős

  Fontos különbséget tenni az egyéni felépítés (prakriti) és a kibillenés (vrikriti) között

  Az ayurveda 7 alapvető konstitúciót ismer:

  • Egydósás domináns: vata, pitta, kapha
  • Kétdósás: vata-pitta, pitta-kapha, vata-kapha
  • Tridósás: vata-pitta-kapha

  Megismerve a saját felépítésünket, természetünket, képessé válunk a megfelelő napirendet, jóga gyakorlást, testmozgást, étrendet kialakítani.

  Egyensúlytalanság

  Ilyenkor a dósák jelenlegi állapotát vizsgáljuk, figyelve a működésüket. Fontos, hogy az egyensúlytalanság az nem állandó, változik, időszakról és életszaktól függően.

  KIBILLENÉS HELYREÁLLÍTÁS
  VATA kóros soványság, hiperaktivitás, kimerülés, elbizonytalanodik, elégedetlen lesz, energiahiány, rossz emésztés, száraz bőr, merev ízületek, alvászavarok, székrekedés, idegrendszeri panaszok kerüljük a hideg és nyers ételeket, a hideget, huzatot, a káposztaféléket, hüvelyeseket, törekedjünk a békés, rendezett környezetre
  PITTA féktelen, változó étvágy, anyagcsere túlpörög, izgatott, dühös lesz, bőrpanaszok, pattanások, szemproblémák, kopaszodás, máj-epehólyag betegségek, fekélyek, vastagbélgyulladás, fejfájás kerüljük a meleget, gőzt, nedvességet, olajos, csípős és sós, sült ételek fogyasztását, az alkohol és a hús sem kedvező, több gyümölcsöt és zöldséget együnk, járjunk sokat a természetbe
  KAPHA elhízás, lassú emésztés, lusta, unott, kapzsi ember, túlalvás, homlok – és arcüreggyulladás, cukorbaj, ödéma kerüljük a sült, sós, olajos ételeket, a szénhidrátot csökkentsük, rendszeres mozgás, csípős és fűszeres ételek

   

  Az Ayurvéikus gyógyászat nyolc ága

  1. Általános és plasztikai sebészet
  2. Általános belgyógyászat
  3. Időskori gondozás
  4. Fül-orr-gégészet
  5. Toxikológia (méregtan)
  6. Szülészet és nőgyógyászat
  7. Csecsemő és gyermekgyógyászat
  8. Fiatalító kúrák

  Hogyan legyél egészséges?

  Az ayurveda úgy tartja, hogy a pozitív energia áramlás, a boldogság elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Éppen ezért nem csak a fizikai, de a mentális egyensúlyra is törekszik. 

  Első és legfontosabb, időt hagyni a megnyugvásra. A stresszes, rohanó világban nehéz eltávolodni a mindennapi problémáktól, de mégis szükséges. A meditáció vagy akár szimplán a jóga segíthet egy kiscsit befelé vinni a figyelmet. Lényeges az is, hogy ne folytsuk el az érzelmeket, próbáljuk a konfliktusokat a lehető legnyugodtabban kezelni. Hagyjunk időt magunknak a relaxációra. Bármi lehet kikapcsolódás, ami boldogságot okoz nekünk: akár egy masszázs, egy séta, egy forró fürdő vagy egy jó könyv. Mindennap találjunk egy kis időt az elcsendesedésre.

  Figyeljünk energiánk megőrzésére. Olyan dolgokra fordítsunk figyelmet, amik emelnek minket. Kerüljük az olyan szituációkat, amik elveszik a kedvünket. Gondolataink legyenek mindig pozitívak, akadályozzuk meg a negatív hatásokat. A különböző technikai eszközök használatának csökkentése  nagyban hozzájárul az energia megtartásához. Találjunk olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el minket, és szívesen végezzük.

  Életmódunk szerves összetevője az étkezés, mely nagy mértékben hozzájárul az egészségünkhöz.Törkedjünk arra, hogy az étkezések nyugodt körülmények között, lehetőleg azonos időpontban történjenek. Mindig a dósánknak megfelelő ételeket válasszunk, kerüljük a feldolgozott élemiszereket. Soha ne együnk akkor, ha nem vagyunk éhesek, és soha ne együk tele magunkat, mindig a teltségérzet elérése előtt kell befejezni az étkezést. A táplálkozás is legyen számunkra jelentőségteljes dolog, adjuk meg a tiszteletet magunk és a táplálék felé is.

   

  Miért nélkülözhetetlen az ayurvéda az egészséges élethez?

  1. Az egészség megőrzésében az ayurveda rendkívül hatékony eszközöket alkalmaz. A módszertan lényege Dosha dhatu mala moo/am hi shareeram, azaz a dósák (hibák a rendszerben), dhatuk (a test szövetei) és a malák (salakanyagok) természetes egyensúlyának fenntartása, ill visszaállítása, mivel ezek jelentős hatással bírnak a test és az elme működésére is. Az ayurveda prevenciós célja az, hogy ezt az eredeti egyensúlyt fenntartsa.
  2. Az ayurveda szerint az egyensúly felborulását leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás, a helytelen életmód, a fokozott stressz okozza. Ez az ősi rendszer az egyik legteljesebb és leghatékonyabb módja ezeknek  a kiegyensúlyozására. Így az ájurvéda a legtöbb helytelen életmódból fakadó probléma kezelésére és megelőzésére alkalmas.
  3. Szelíd gyógymód, szelíd eszközöket alkalmaz. Főképp életmódbeli javallatokat és gyógynövényeket, egyszerű terápiás eszközöket használ.
  4. Az ájurvéda holisztikussága által az energia rendszert (prána rendszert) is kiegyensúlyozza. A megfelelő étrend, gyógynövények, masszázsok, jóga és légzőgyakorlatok elvezetnek az eredeti egyensúlyhoz, amelyet sokan régóta keresnek. Azáltal érhető ez a harmónia el, hogy az ájurvéda alapvető elvei összhangban állnak a természet törvényeivel.
  5. Az ayurvedaterápiák többsége nagymértékben támogatja a test öngyógyító mechanizmusának aktivizálását. Hozzájárul a belső középpontunk megtalálásához, az elme egyhegyűsítéséhez, azaz a középpontba kerüléshez. Erre szolgálnak a pránajáma (légzőgyakorlatok), a relaxációs, jóga nidra és magas szinten a meditációs gyakorlatok. Így válik az ayurveda a leghatékonyabb holisztikus életmód rendszerek egyikévé.
  6. Jobb egészséget, jobb emésztést és egészségesebb életet teremt.
  7. Az ájurvéda a jóga rendszerét is intenzíven használja. A jóga a gyakorlatokat a típusok és a kibillent állapotok mértéke szerint sorolja be. Ez egy alkalmazott jóga, terápiás célja az egyensúly visszaállítása.

  olcsobbat.hu simplepay_hu_v2