Dósa teszt - ismerd meg test-lélek típusod

Vata, Pitta, Kapha

A Tridósa elmélet - Bevezetés a természet három energiájának megértésébe

A Vata, a Pitta és a Kapha - összefoglaló néven dósák - az ayurvéda hagyományának egyik legalapvetőbb építő eleme.
De pontosan mik is? Az ayurvéda szerint mindannyiunknak van egy egyedi test-lélek típusa, amelyet dósának nevezünk. (A dósa jelentése szanszkritül - egyensúlytalanságot, kibilennést jelent.)

A dósára úgy gondolhatunk mint egy egyéni tervrajzra, amely leírja egyedi személyiségünket, hajlamainkat és fizikai természetünket. A dósa segítségével megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk magunkat egyensúlyban, hogy boldog, egészséges és betegségektől mentes életet éljünk.

Erre a linkre kattintva tudod kitölteni dósa tesztünket!

A Vata, a Pitta és a Kapha elengedhetetlenek az egyensúly szempontjából, tehát egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindegyiküknek funkcionális szerepköre van a testben. Mindegyik egyedi és különleges. 
Ez azt jelenti, hogy mindegyiküknek speciális feladatuk van. Ha nem tudják ezt a kötelezettséget megfelelően ellátni, akkor kerül egy dósa kibillent állapotba.
Mielőtt azonban rátérnénk mindhárom dósa sajátosságaira, hasznos megérteni elemi összetételüket és tágabb szerepüket a természetben.

Az ayurvédában az anyagi világ építőköve az öt elem: Éter (tér), Levegő, Tűz, Víz és Föld.

  • A Vata dósa a "levegő" és az "éter" elemekből tevődik össze.
  • A Pitta dósa a "tűz" és a "víz" elemekből tevődik össze.
  • A Kapha dósa a "víz" és a "föld" elemekből tevődik össze.

Akárcsak az elemek, mind a három dósa megtalálható mindenkiben és mindenben, de más-más arányban. A Vata, a Pitta és a Kapha sajátos aránya mindannyiunkban biztosítja az egészség fenntartását (ezt nevezzük prakritinek). Jelentősen befolyásolja egyéni fizikai, szellemi és érzelmi jellemvonásainkat.

Amikor a dósák bármelyike súlyosbodik, elősegíthetjük az egyensúly visszaállítását azzal, hogy csökkentjük a kibillent dósa tulajdonságainak befolyását, miközben előnyben részesítjük ellentéteiket. Ilyenkor azokra az ételekre, gyógynövényekre és gyakorlatokra fektessünk hangsúlyt, amelyek felerősítik az ellentétes energiáikat.

A Vata-dósa legfonotsabb ismertetőjele a szárazság. Száraz időben, száraz ételek hatására erősödik a vata. A kiszáradt bőr a kibillenés jele lehet. Főleg a téli időben hajlamos felélénkülni, ilynekor ajánlatos olajos, meleg ételeket fogyasztani és a bőrt megfelelően ápolni.

Pitta-dósa meghatározó eleme a forróság. Forró nyári napsütés, meleg italok, heves érzelmek mind-mind életre keltik a pittát. A gyulladások, és az égő érzések a testben (pl.gyomorégés, reflux) kibillenésre utalnak. Hűsítő hatású, nyers ételek, hideg közeg a megfelelő neki.

A Kapha-dósa  alapvető tulajdonsága, hogy súlyos. A borongós idő, a nehézség érzet a testben, és az elhízás is növeli a kaphát. Az alvászavar, a fáradékonyság és a tompaság mind tünetei lehetnek a kibillenésnek. A könnyű ételek tesznek jót neki, valamint az, ha kimozdítják a komfortzónájából.


A lenti táblázat tartalmazza a dósák jellemzőit. 

Vata

Pitta 

Kapha

könnyű

könnyű

nehéz

hideg

meleg

hideg

száraz

olajos

olajos

éles

éles

lassú

durva

csúszós

csúszós

mozgó

mozgó

szilárd

finom

finom

sűrű

szétterjedő

folyékony

folyékony

kemény

lágy

lágy

nyers

savas

kövér

tiszta

tiszta

felhős

 

A 20 attribútom ellentpárjai

nehéz

könnyű

száraz

olajos

lassú

éles

hideg

meleg

kemény

ragadós

olajos

száraz

nyálkás

durva

sűrű

folyékony

nyugvó

mozgó

finom

nagy

 A dósák funkciója

Mindhárom dósa egyedi funkcióval rendelkezik, amelyet az elemek és a tulajdonságok sajátos kombinációja határoz meg. Minden dósa természetesen szabályozza a meghatározott fiziológiai funkciókat, amelyek az alábbiak:

  • Vata: Szárnyalás és kreativitás
  • Pitta: Határozottság és terjedés
  • Kapha: Stabilitás és állóképesség

Vata

A Vata a mozgást testesíti meg, így erősen kapcsolódik a levegő elemhez. A kreativitáshoz és a rugalmassághoz segít hozzá, mind testben mind mentális szinten.
A fő mozgásokat - a légzés áramlását, a szív dobogását, az összes izomösszehúzódást, a vérkeringést, a bélperisztartikát stb.- koordinálja, a kiválasztásban nagy szerepe van. Az idegrendszer irányítójának is nevezik.
A test alsó felén helyezkedik el, az öregkort testesíti meg.

Pitta

A Pitta nem mozgékony és nem stabil, hanem terjed - éppúgy, ahogy a tűz hője átjárja a környezetét. Szorosan kapcsolódik az intelligenciához, a megértéshez, úgy mondják, növeli a megértés fényét.
Hatással van az emésztési folyamatokra, mentális szinten az érzelmek, érzések, gondolatok feldolgozását segíti. Szabályozza a táplálkozást és az anyagcserét.
A test közepén található, a felnőttkort szimbolizálja.

Kapha

A Kapha struktúrát, szilárdságot és összetartást kölcsönöz minden dolognak, ezért elsősorban a föld és a víz elemekkel társul. Szoros kapcsolatban áll a légzőszervekkel. A helyes légzés fenttartásában segít. Minden sejtet hidratál, mozgékonnyá teszi az ízületeket, hidratálja a bőrt, fenntartja az immunitást. A Kapha a szeretet és az együttérzés energiáit testesíti meg.
A test felső részén foglal helyet, a gyerekkort jelképezi.

Mind rendelkezünk erősségekkel, de ugyanakkor gyengeségekkel is. A dósák lehetőséget adnak mindkettő megértéséhez, az egyensúly fenntartásához, vagy épp a kibillenés felismeréséhez és kiegyensúlyozásához. A dósák rávilágítanak személyes felépítésünkre, utat mutatnak az öntudat fejlesztésében, és segíthetnek abban, hogy megértsük, hogyan támogassuk a saját rendszereink működését. Ennek eredményeként nagy hatást gyakorolhatunk egészségi állapotunkra, közérzetünkre, és Önmagunkra.

Örömmel támogatunk benneteket ezen a csodás úton!

Erre a linkre kattintva tudod kitölteni dósa tesztünket, tudd meg nálad melyik dósa a domináns!

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2