Ismerd meg a dósákat

Vata, Pitta, Kapha

A Tridósa elmélet - Bevezetés a természet három energiájának megértésébe

A Vata, a Pitta és a Kapha - összefoglaló néven dósák - az ájurvéda hagyományának egyik legalapvetőbb építő eleme.
De pontosan mik is? Lényegében a dósák a természet erői, funkcionális elvek, amelyek segítenek jobban megérteni önmagunkat és a körülöttünk lévő világot.
A dósák az emberi test legmagasabb szintű szabályozói.

A vata, a pitta és a kapha elengedhetetlenek az egyensúly szempontjából, tehát egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindegyiküknek funkcionális szerepköre van a testben.
Ez azt jelenti,hogy mindegyiküknek speciális feladatuk van. Ha nem tudják ezt a kötelezettséget megfelelően ellátni, akkor kerül egy dósa kibillent állapotba.
Mielőtt azonban rátérnénk mindhárom dósa sajátosságaira, hasznos megérteni elemi összetételüket és tágabb szerepüket a természetben.

Az ájurvédában az anyagi világ építőköve az öt elem: éter (tér), levegő, tűz, víz és föld.

  • A Vata-t a Szél (levegő) energia mobil jellege jellemzi, az Éterrel kiegészülve.
  • Pitta a Tűz energia átalakító jellegét testesíti meg, a Vízzeé kiegészülve.
  • A Kapha pedig a Víz energia összekötő jellegét tükrözi, Földdel kiegészülve.

Akárcsak az elemek, mind a három dósa megtalálható mindenkiben és mindenben, de más-más arányban. A "dósa" szó valójában az 5 elem egyensúlytalanságát jelenti, két domináns elem határozza meg az adott dologra jellemzőket. A vata, a pitta és a kapha sajátos aránya mindannyiunkban biztosítja az egészség fenntartását (ezt nevezzük prakritinek). Jelentősen befolyásolja egyéni fizikai, szellemi és érzelmi jellemvonásainkat.

Amikor a dósák bármelyike súlyosbodik, elősegíthetjük az egyensúly visszaállítását azzal, hogy csökkentjük a kibillent dósa tulajdonságainak befolyását, miközben előnyben részesítjük ellentéteiket. Ilyenkor azokra az ételekre, gyógynövényekre és gyakorlatokra fektessünk hangsúlyt, amelyek felerősítik az ellentétes energiáikat.

A Vata-dósa legfonotsabb ismertetőjele a szárazság. Száraz időben, száraz ételek hatására erősödik a vata. A kiszáradt bőr a kibillenés jele lehet. Főleg a téli időben hajlamos felélénkülni, ilynekor ajánlatos olajos, meleg ételeket fogyasztani és a bőrt megfelelően ápolni.

Pitta-dósa meghatározó eleme a forróság. Forró nyári napsütés, meleg italok, heves érzelmek mind-mind életre keltik a pittát. A gyulladások, és az égő érzések a testben (pl.gyomorégés, reflux) kibillenésre utalnak. Hűsítő hatású, nyers ételek, hideg közeg a megfelelő neki.

A Kapha-dósa  alapvető tulajdonsága, hogy súlyos. A borongós idő, a nehézség érzet a testben, és az elhízás is növeli a kaphát. Az alvászavar, a fáradékonyság és a tompaság mind tünetei lehetnek a kibillenésnek.A könnyű ételek tesznek jót neki, valamint az, ha kimozdítják a komfortzónájából.


A lenit táblázat tartalmazza a dósák jellemzőit. 

Vata

Pitta 

Kapha

könnyű

könnyű

nehéz

hideg

meleg

hideg

száraz

olajos

olajos

éles

éles

lassú

durva

csúszós

csúszós

mozgó

mozgó

szilárd

finom

finom

sűrű

szétterjedő

folyékony

folyékony

kemény

lágy

lágy

nyers

savas

kövér

tiszta

tiszta

felhős

 

A 20 attribútom ellentpárjai

nehéz

könnyű

száraz

olajos

lassú

éles

hideg

meleg

kemény

ragadós

olajos

száraz

nyálkás

durva

sűrű

folyékony

nyugvó

mozgó

finom

nagy

 A dósák funkciója

Mindhárom dósa egyedi funkcióval rendelkezik, amelyet az elemek és a tulajdonságok sajátos kombinációja határoz meg. Minden dósa természetesen szabályozza a meghatározott fiziológiai funkciókat, amelyek az alábbiak:

  • Vata: mozgás és kommunikáció
  • Pitta: emésztés és átalakítás
  • Kapha: összeköttetés, struktúra és olajozás

Vata

A Vata a mozgást testesíti meg, így erősen kapcsolódik a levegő elemhez. A kreativitáshoz és a rugalmassághoz segít hozzá, mind testben mind mentális szinten.
A fő mozgásokat - a légzés áramlását, a szív dobogását, az összes izomösszehúzódást, a vérkeringést, a bélperisztartikát stb.- koordinálja,a kiválasztásban nagy szerepe van. Az idegrendszer irányítójának is nevezik.
A test alsó felén helyezkedik el, az öregkort testesíti meg.

Pitta

A Pitta nem mozgékony és nem stabil, hanem terjed - éppúgy, ahogy a tűz hője átjárja a környezetét. Szorosan kapcsolódik az intelligenciához, a megértéshez, úgy mondják, növeli a megértés fényét.
Hatással van az emésztési folyamatokra, mentálsi szinten az érzelmek, érzések, gondolatok feldolgozását segíti. Szabályozza a táplálkozást és az anyagcserét.
A test közepén található, a felnőttkort szimbolizálja.

Kapha

A Kapha struktúrát, szilárdságot és összetartást kölcsönöz minden dolognak, ezért elsősorban a föld és a víz elemekkel társul. Szoros kapcsolatban áll a légzőszervekkel. A helyes légzés fenttartásában segíit. Minden sejtet hidratál, mozgékonnyá teszi az ízületeket, hidratálja a bőrt, fenntartja az immunitást. A Kapha a szeretet és az együttérzés energiáit megtestesíti
A test felső részén foglal helyet, a gyerekkort jelképezi.

 

 

Mind rendelkezünk erősségekkel, de ugyanakkor gyengeségekkel is. A dósák lehetőséget adnak mindkettő megértéséhez, az egyensúly fenntartásához,vagy épp a kibillenés felismeréséhez és kiegyensúlyozásához.A dósák rávilágítanak személyes felépítésünkre, utat mutatnak az öntudat fejlesztésében, és segíthetnek abban, hogy megértsük, hogyan támogassuk a saját rendszereink működését. Ennek eredményeként nagy hatást gyakorolhatunk egészségi állapotunkr, közérzetünkre, és Önmagunkra.

Örömmel támogatunk benneteket ezen a csodás úton!