Egészséges életmód

Hol kezdődik a betegség megelőzés ténylegesen?

Holisztikus nézőpont: központban az életmód és a tudatosság

Biztosan megesett már mindenkivel az az eset, hogy az orvosi rendelőben az hangzott el a panaszai kapcsán, hogy „magának semmi baja” vagy „tünetek alapján csak egy kis pihenésre van szükség” vagy „antibiotikum rendbe hozza”… A legtöbb esetben ennek ellenére a tünetek nem múlnak, és később egy krónikus betegség formájában ütik fel fejüket.

A modern gyógyászat csak 2 fázisát különíti el a betegségnek: az első fázisban már a betegséget ki lehet mutatni, míg a második fázisban a szövődmények is kialakultak, a betegség a testben van, és visszafordíthatatlan elváltozásokat okoz.

Ezzel szemben az ájurvéda – az indiai orvostudomány – és a keleti gyógyászati rendszerek több fázisra osztják a betegség kialakulásának folyamatát. Ha megvizsgáljuk ezeket, egyértelműen kirajzolódik a tény, hogy a betegség megfékezése mindenkinek saját felelőssége. Ugyanis, ha tudatosak vagyunk testünk működéséről és figyeljük azokat minden nap, nagyon gyorsan ki tudjuk szűrni az ún. egyensúlytalanságot, azaz a betegség első fázisát. Azonban ezen túlra nyúlnak a holisztikus nézőpontok.

Az ájurvéda szerint az egészség állapota nem azonos a betegség hiányával, az egészség a test-szellem és lélek jóllétét jelenti. Így az egyensúly fenntartása nem csupán a testről való gondoskodást jelenti, hanem a lélek és a szellem ápolását és táplálását is. A holisztikus gyógyászati rendszerek szerint a betegség a lélek szenvedése miatt alakul ki, még az energia rendszerben. Tehát ha elég tudatosak vagyunk a bennünk zajló folyamatokról, akkor még energetikai síkon elejét tudjuk venni a betegségnek. Legtöbb esetben azonban ehhez nagyon magas szintű tudatosság kell, és sokunk az első fizikai tünetek kapcsán kap észhez, hogy valami nincs rendben pl. minden nap puffadok. Fontos, hogy komolyan vegyük ezeket a jeleket, és ezen a szinten oldjuk meg. Ehhez minden esetben egy szemlélet és életmódváltás kell. Ez szinte kikerülhetetlen, hacsak nem a kémiai szereken - azaz orvosságokon akarunk függni. Ugyanis az ilyen egyszerű tünetek, amelyekre legtöbben legyintünk a kulcs a krónikus betegségek elkerülésében. Tehát a példánál maradva, ha puffadással állunk szemben, ne egy bogyót vegyünk be és folytassuk a szokott étrendet, hanem keressük meg a kiváltó okot, és szüntessük be a fogyasztását. Tehát a kezdetén oldjuk meg a „leendő betegséget”, ez az igazi prevenció. Tudatosan figyeljük a működéseinket minden egyes nap. Így a betegség leghamarabb fizikai szinten jelentkező felhalmozódás állapotban észlelhető, és feloldható. A kulcs a tudatosság és a tenni akarás.

Fázisok

Zárásként nézzük végig a fázisokat, hogyan is megy végbe az ájurvéda látásmódja szerint a betegségek kialakulása:

  1. Felhalmozódás: A méreganyagok összegyűlnek a gyomor-béltraktusban, gyenge emésztés kapcsolható az állapothoz. Minden tünet a megbomlott fiziológiai egyensúly jele, ha elnyomjuk vagy figyelmen kívül őket, gyakorlatilag meghívjuk a betegséget.
  2. Súlyosbodás: Rosszabbul leszünk, a fenti tünetek súlyosbodnak, de figyelmen kívül hagyjuk a szervezet figyelmeztető jeleit.
  3. Szétterjedés: A gyomor-béltratktus túlterhelt, a méreganyag a dósák (vata, pitta, kapha – folyamatokat irányító és fenntartó erők a szervezetben) által kikerül onnan, és a szervezet más szöveteibe lerakódik, rontva a működésüket.
  4. Lokalizáció: A méreganyag rögződik a gyenge immunitással rendelkező helyeken. Ebben a stádiumban megy végbe a degeneratív betegségek és a súlyos fertőzések kialakulása.
  5. Megnyilvánulás: Itt már általános diagnózist lehet felállítani, a betegség konkrét tünetként jelenik meg és diagnosztizálásra „alkalmas”. Azonban a gyógyítás gyakran csak a tünetek elnyomására és nem az ok megszüntetésére irányul. A betegség általában visszatér vagy más megjelenési módot talál.
  6. Krónikus állapot: A betegség minden tünete megjelenik, ezért részletes és pontos diagnózist lehet felállítani. Komoly károsodások keletkeztek a szövetekben, amelyek sok esetben nem visszafordíthatóak.
    olcsobbat.hu simplepay_hu_v2