Ayurvédikus étrend

Az ayurvedikus táplálkozás alapjai

Az ayurveda szerint az egészség 4 alappillére: táplálkozás=AHARA, napirend=DINACHARYA, életmód=VIHARA, terápia=AUSADHI.

Úgy tartják Indiában, hogy minden probléma az emésztőrendszerből indul ki. Etért fektetnek nagy hangsúlyt az életmódra, azon belül a táplálkozásra. Amikor valaki kibillent állapotba kerül, az nagyrészt annak köszönhető, hogy nem olyan ételeket vesz magához, amire valójában szüksége lenne. Amíg az alapok nincsenek rendben, addig semmilyen kezelés nem lesz hatékony hosszútávon.

Nézzük mit tekint az ayurvéda egészségnek Sushruta alapján:

 • sama kriyaaha – minden szerv és rendszer tökéletesen működik
 • prasanna atma – megelégedett lélek
 • prasanna indriya – boldog és megelégedett érzékszervek
 • prasanna mana – megelégedett elme

Az egészség nem más, mint olyan cselekedetek összessége, amik a napi egyensúly fenntartásában segédkeznek. Ez következetesen felépített előrehaladás, amelyben az egyik legfontosabb építő elem a táplálkozás és az életmód. 

Miért fontos tehát a megfelelő táplálkozás?

Azt mindenki tudja, hogy a sejtjeink építik fel a szöveteket, amik folyamatosan cserélődnek. Abba azonban már belegondoltál, hogy a sejtek miből épülnek fel? Az ájurvéda a szöveteket DHATU-nak nevezi, amely a test szerkezeti egységét jelenti. Ezeket a szövetek, amelyek táplálják és fenntartják az egész testet, elősegítik a fejlődést, a táplálást, az immunitást, te tudod ellátni a megfelelően bevitt tápanyagokkal. 

Az emésztőrendszer központi helyet foglal az ayuvédában, ezért jól át kell gondolnunk, hogy mit eszünk és hogyan. Mindig a szervezet számára leghasznosabb tápanyagokat kell előnyben részesíteni. Az élelmiszerek látják el energiával a testet és az elmét. Biztosítják a fizikai erőnlétet, növelik az életkedvet és beállítják az ideális testsúlyt. Közérzetünkre és viselkedésünkre is hat, hogy milyen minőségben étkezünk.
Midezekhez elengedhetetlen az emésztőrendszer hibátlan működése, hiszen csak ekkor tudunk minden életfunkcióhoz szükséges tápanyagot jól hasznosítani.

Nagyon fontos, hogy dósánknak megfelelően étkezzünk. Egyes ételek máshogy hatnak a különböző típusú emberekre, így ami az egyiknek gyógyszer, az a másiknak méreg. Az ayurvéda ezért fektet hangsúlyt az egyéni étrendekre.

A dósák szerinti táplálkozás 

VATA

 • kedvező étrend: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós
 • kedvezőtlen étrend: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar

Az ilyen étrend nyugtatja a vatát, táplálja és nedvesíti a szöveteket, fenntartja a meleget, segíti a megfelelő emésztést.

Minimalizáljuk a hideg folyadékok bevitelét, de ungyanakkor fontos a hidratálás, hiszen ennél a típusnál jellemző a vízhiány, kiszáradás. Főtt gabonafélék, tészták, főtt kásák és levesek kedvezőek. A nyers zöldségeket érdemes kerülni, kis mennyiségben megengedett,de inkább főtt állapotban vegyük őket magunkhoz. Száraz, nyers ételek erősítik a vatát.

A meleg, olajos, nedves ételek jótékonyak. Itt az ayurvéda nem csak a hőkezelt élelmiszerekre gondol, hanem a természetük szerint fűtő tulajdonságú táplálékokra. Például a hagyma, a fokhagyma, a gyömbér, az erőteljes fűszerek forrósítják a testet. Ezek használatával a vatát eleve növelő ételeket optimálissá tehetjük.

PITTA

 • kedvező ételek: hűvös, száraz, nehéz, édes, keserű, fanyar
 • kedvezőtlen ételek: sós, savanyú, csípős, olajos, nehéz, meleg

A pitta kiegyensúlyozó étrend hűtő hatású. Hidratálja a szöveteket, kiegyensúlyozza azok nedvességtartalmát és fenntartja az optimális hőmérsékletet.

Érdemes kerülni a sütési eljárást, inkább a főtt vagy nyers táplálékokat részesítsék előnyben. A nehéz, fűszeres ételek növelik az agnit (az emésztés tüzét), még hevesebbé teszik ezt a dósát. Mivel a pitta alapvetően meleg, így a táplálkozásukban a frissítő, hűtő hatású élelmiszerekre kell a hangsúlyt fektetni.Ez alatt az ayurvéda nem csak a szó szoros értelmében vett hideg ételeket érti,hanem a hatásukat is figyelembe veszi. Például a kókusztej vagy az édeskömény képes az egyébként pitta növelő ételeket is egyensúlyba hozni. A dobozos, előre csomagolt, konzerv ételek tartósítószer tartalmuk miatt kedvezőtlenek. Az alkohol is tiltólistás.

KAPHA

 • kedvező étel: meleg, könnyű, száraz, fanyar, keserű, csípős
 • kedvezőtlen étel: édes, sós, savanyú, olajos

A kapha egyensúlyozó étrend legfőképp száraz hatású. A dósa legjelemzőbb tulajdonsága a nehézség, így ez a táplálkozási forma légiessé teszi.

Kerülni kell a hideg, olajos, zsíros ételeket. A tejtermékek növelik a kaphát, az állati eredetű dolgok problémát okozhatnak. A nassolás, az összevissza evés kerülendő, törekedni kell a rendszerezett táplálkozásra. Az sem probléma, ha esteg kimarad egy-egy étkezés, ez a típus rendkívül jól viseli a böjtölést. száraz ételek csökkentik a nyákot a testben, segítenek a dósa egyensúlyának fenntartásában.

Az étrend kialakításánál fontos hangsúlyt fektetni a friss gyümölcsök, zöldségek és a hüvelyesek változatos fogyasztására. 

Kijelenthetjük tehát, hogy érdemes odafigyelni az ideális étrend kialakítására. Azt azonban érdemes tudatosítani, hogy ez nem egy rövid távú diéta, hanem életre szóló életmódváltás.

Az étkezés kialakításának alapjai

 

Az ayurvéda ezt is személyre szabottan kezeli, mindig a személy felépítéséhez és életszakaszához igazítja,és figyelembe veszi a napszakok és évszakok váltakozását is, valamint a dósák energetikáját. Vannak azonban általános ajánlások, amiket érdemes betartani. 

Mikor együnk és hányszor?

Az ayurvédában három főétkezés van. Úgy mondják, ha megfelelően állítod ezeket össze, akkor a nassolás feleslegessé válik. Az a legjobb, ha két étkezés között 3-6 óra telik el. Törekedjünk arra, hogy azonos időpontokban táplálkozzunk nap mint nap. Soha ne együnk, ha nem vagyunk éhesek. Testünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége, figyeljük a jelzéseit.

A reggelit nem érdemes kihagyni (kivéve, a kapha dósánál). Figyeljünk arra, hogy olyan ételeket válasszunk, amik nem terhelik nagyon a gyomrot, mégis feltöltenek energiával. Ilyenek például a smoothiek, gabonakásák. 

A leghangúlyosabb étkezés az ebéd legyen. Ezt célszerű 12-14 óra között elfogyasztani. Ilyenkor működik a leghatékonyabban az emésztés, bátrabban lehet nehéz ételeket fogyasztani. 

A vacsora könnyebb ételt válasszunk, és legkésőbb fél nyolcig fogyasszuk el. Amikor nem tudjuk ezt betartani, akkor lehetőleg lefekvés előtt két órával együnk utoljára. 

Hogyan együnk?

Meghatározó az is, hogy milyen körülmények között történik az étkezés. Szánjunk időt rá, sose fogyasszuk el rohanva a táplálékot. Nyugodt környezetben együnk, és próbáljunk meg csak erre az egy tevékenységre koncentrálni, ne olvassunk, ne nézzünk tévét közben. A felfokozott érzelmi állapot nem tesz jót sem az emésztésnek, sem az ételek kiválsztásának. Stresszes helyzetben, vagy szomorúságban hajlamosabb az ember az egészségtelenebb variációkat választani, vagy édességhez nyúlni. 

Mit együnk?

Az élelmiszereket  dósánknak és az évszaknak megfelelően válogassuk össze. Az ayurvédikus táplálkozásban a szezonális gyümlcsökre és zöldségekre fektetik a hangsúlyt. Az alapanyagok legyenek jó minőségűek, a hazai élelmiszerek a legjobbak. Ne tároljukk az ételt sokáig, frissen elkészítve a leghasznosabb. Bátran ízesítsünk,hisz a fűszernövények nem csak fiomabbá, hanem egészségesebbé is varázsolják az ételeket. 

A gyümölcsöket sose pároítsuk másfajta ételekkel, és egyszerre ne is együnk rengeteg félét. Érdemes 2-3 típust kombinálni.

Főtt ételek mellé nem érdemes nyers ételeket enni, próbáljuk ezeket elkülöníteni egymástól.

A szervezet számára nélkülözhetetlen táplálékok a nyugati besorolási rend szerint

 • Szénhidrátok: felszívódó (energiaforrás) és nem felszívódó (rostok, méreganyag eltávolítása a feladat)
 • Zsírok: energia fő forrása, többszörösen telítetlen (zsírban oldódó vitaminok), és egyszeresen telítetlen (szövetek építése)
 • Fehérjék
 • Makro elemek: ásványi anyagok (vas, kálium)
 • Mikro elemek: ásványi anyag, kevés kell belőle (cink, réz)
 • Vitaminok

Az ételek besorolása az ayurvédában

Az étel 4 tulajdonsága

 1. Íz (rasa): Ez jelenik meg először a nyelv érzékelése által
 2. Energia (virja): hűsít/hevít
 3. Utóíz (vipaka):Az emésztést követően jelenik meg, amely a vizelet, széklet és izzadság minőségét határozza meg
 4. Az étel természete, anyagon túli hatása (prabhava): Pléldául a fokhagyma 2 természetű: erős gyógyszer, de materializálja a tudatot

Mivel az ayurvéda holisztikusan szemlélődik, így nem csak a testre gyakorolt hatást vizsgálja, hanem a finomabb szinteket is figyelembe veszi. Minden, amit megeszünk, hatással van a tudatra és a karmára is.
E
bben a világban az ún. gúnák, magyarul kötőerők alkotnak és irányítanakígy az ételeket is. Ezek alapján három csoportba sorolhatjuk őket. 

SZATTVA - JÓSÁG

„…a jóság kötőereje ragyogó és megszabadítja az ember t minden bűnös tett visszahatásától. A jóságban élőket a boldogság és a tudás érzése köti meg.” BG 14

Ezek az ételek vannak a legjobb hatással a szervezetre. Meghosszabítják az életet és lassítják az öregedést. Jobbá teszik a közérzetet, segítik az optimális egészség fenntartását, pozitívan hatnak a lelki állapotra és az érzelmekre is.

Ilyen élelmiszerek például: friss zöldségek, gyümölcsök, saláták, lencsefélék, natúr johurt, tej, friss vaj, búzából, árpából vagy rozsból készült termékek, mandula, rizs, méz.

RADZSASZ - SZENVEDÉLY

„…a szenvedély minősége a vég nélküli vágyból és sóvárgásból születik, ezért az anyagi , gyümölcsöző tettekhez köti a a megtestesült élőlényt.” BG

Ebbe a katgóriába tartozó ételek fehérjében gazdagok és hatalmas energialöketet adnak a szervezetnek, mégis közepes minőségűek. Kisebb mértékben fogyaszthatóak,mint a szattvikus ételek. Főleg 45 éves kor után kell ezekre odafigyelni, ugyanis ilyenkor a túl sok eneria kedvezőtlenül hat a testre.

Ilyen élelmiszerek például: cukor, friss húsok, sajtok, halfélék, sült ételek, tojás, krumpli, gyökérzöldségek és az édességek.

TAMASZ - SÖTÉTSÉG

„…a sötétség tudatlanságból született kötőereje okozza valamennyi élőlény illúzióját. E kötőerő hatásának következménye az őrültség, a tunyaság és az alvás.” BG

Ide olyan ételek tartoznak, amik kiegyensúlyozatlanságot okoznak. Testre és lélekre egyaránt rossz hatást gyakorolnak. Érzelmi, mentális és fizikai síkon is károsak. Majdnem mindenki trendjében megtalálhatóak a tamaszikus ételek, de törekedni kell ezek csökkentésére és elkerülésére.

Ilyen ételek például: a konzervált, mesterségesen előállított élelmiszerek, minden fajta alkohol, chipsek, hamburgerek, a gyorséttermi  és minden olyan étel, ami tartósítószert és rengeteg ízfokozót tartalmaz.

6 alap íz  harmónikus táplálkozáshoz

Édes

Sós

Savanyú

Csípős

Keserű

SZANSZKRIT

MADHURA

LAVANA

AMLA

USNA/KATU

TIKTHA

Őselem

víz + föld

tűz + víz

föld + tűz

levegő + tűz

éter + levegő

Kedvező

vata, pitta

vata

vata

kapha

pitta, kapha

Az ayurvédikus táplálkozásban mindennek figyelembe veszik az ízét, a gyógynövényeknek és a gyógyszereknek is. Az ízek hatással vannak az idegrendszerre, egész testünkre, energetikánkra. A jól megválasztott ízkombinációk támogatják az emésztést, és növelhetik az életenergiát. 

Az ízek is meghatározzák, mi ajánlott és mi nem egy-egy típus számára. Emlékezzünk a mondásra, ami egy embernek gyógyszer, a másiknak méreg lehet. Az ízek energiája a dósákra is kifejti a hatását, segítségükkel helyreállítható a kibillent állapot. Egy mefelelően összeállított étrendnek tartalmaznia kell minegyik ízt, de azoknak kell dominálnia, amik a legmegfelelőbbek az adott ember számára. 

Tudod honnan kezdődik az emésztésed? Tudod miért függ az ájurvéda szerint szorosan össze az íz az emésztéssel, az emésztés a dósákkal?

Emésztés folyamata:

 • A szaglással kezdődik: amikor megérezzük az étel illatát, már az idegrendszer impulzusokat küld a gyomorba.
 • A következő lépés az étel látása, fokozódik az impulzus. Csak láss meg egy citromot: máris összefut a nyál a szádban… így működik a folyamat.
 • Az érintés szintén fontos elem, tradicionálisan Indiában kézzel esznek, mert az is az emésztést segíti.
 • Ezekután következik a nedves nyelv, mert ez szükséges az ízérzékeléshez, amely pedig az ayurvédában nélkülözhetetlen.
 • Ízérzés fontossága: impulzus az agyba, az agy érzékeli az íz kombinációt, majd utasítja a gyomrot a megfelelő pepszinek előkészítésére
 • Mozgás fontossága: bélrendszer mozgását segíti elő, amely segíti a jó emésztést
 • Emésztésnek számít azayurvédában minden anyag-és energiacsere folyamat
 • Az emésztést a dósák irányítják, mindhárom dósa szerepet játszik benne, de a pitta, a tűz, az átalakító folyamatok irányítója a legfontosabb
 • Kapha: nyál a szájban, édeskés íz
 • Pitta: gyomorban, savanykás íz
 • Vata: belek, szárító hatás, táplálék részecskéire bomlik: használható és használhatatlan, majd felszívódik

Jó emésztés = a bevitt táplálék teljesen megemésztődik, a dósák beépítik a tápanyagot a sejtekbe.

A mefelelő emésztés elengedhetetlen a jó közérzethez és az egészség fenntartásához. Az ayurvédában az anyagcserét az agnival, azaz az ún. emésztő tűzzel azonosítják. Amikor az agni hibátlanul működik, minden szervrendszer egészségét támogatja. Közreműködik a testsúly szabályozásában is. 

A rendellenes emésztés két problémát okoz:a tápanyag nem megfelelő feldolgozását, az anyagcseretermékek nem megfelelő kiürítését. Úgy mondják, hogy felhalmozódik a szervezetben az áma, azaz a salakanyagok.

A belső tüzet számos dolog képes csökkenteni. A túl sok vagy a túl kevés evés, a nehéz és egészségtelen élelmiszerek. Az is rossz hatással van az eméstésre, ha nem szentelünk kellő figyelmet a táplálkozásnak, vagy fokozott érzelmi állapotban fogyasztjuk az ételeket.

Egyes ételek és fűszerek képesek serkenteni az agnit. A gyömbér, a fekete bors, a fokhagyma, mustár és a különbző erőteljes ételízesítők mind-mind hatékonyak ebből a szempontból. Segíthet még köztudottan a ghí, vagyis a tisztított vaj fogyasztása.

Az étrend, mint gyógyír

Mindenki egyedi. Az ayurvéda mindenkinek személyre szabja a követendő életmódot, nincs két egyforma ember. Azonban még azoknál is előfordulhat az egyensúlyzavar, akik a legjobban odafigyelnek a táplálkozásukra.

Számos olyan étel van,ami segíthet az átmeneti kibillenést kezeni. Ezek közül felsorolunk párat.

 1. Kurkuma: Mindenre jó, és mindegyik dósára kiválóan hat. Az ízületek természetes kenőanyaga. Egyensúly időszakban is célszerű fogyasztani. Ételeinket bármikor ízesíthetjük vele, de kúraszerűen is alkalmazhatjuk: meleg vagy langyos vízbe egy kiskanál kurkumát keverünk, majd megisszuk.
 2. Fokhagyma: Vata és kapha típusoknak jőtékony, a emésztést javítja.Baktériumölő, javytja a vékeringést,  segíthet szívbetegségek esetén is. Közkedvelt fűszer, gyakran használják a főzési eljárások során. Emelett mivel igen erős béltisztító, méregtelenítő eljárások során is igénybe veszik.
 3. Gyömbér: Egyensúlyba hozza mindhárom dósát. Fokozza az emésztő tüzet, könnyíti a gyomrot, hatására elmúlhat a puffadás, hasfeszülés. Mozgásszervi panaszok esetén is kiváló. Teaként, vagy egszerűen vízbe reszelve is fogyasztható. Főleg a keleti konyhákban szeretik használni, de erőteljes, csípős íze miatt kevés is elég belőle. 

 

 

Hogyan kombináld az ételeidet az ájurvéda szerint?

Sokak számára az ételek kombinálása - az az elképzelés, hogy egyes ételek jól passzolnak egymáshoz, így jól emészthetőek, míg mások nem - teljesen szokatlan. Ám az ájurvéda szerint a saját testtípus, adott esetben kibillenés megértésén túl, ez is elengedhetetlen része és alapja az egészséges táplálkozásnak. Összességében a megfelelő ételkombináció drámai módon javíthatja az emésztés minőségét, amely pozitívan befolyásolja általános egészségi állapotunkat.

Az ájurvédikus perspektíva szerint minden ételnek különféle íz- és energiakombinációja van - és ennek megfelelő hatása van mind az emésztőrendszerre, mind az egészségre.

A modern világban a legtöbb ember nem fordít figyelmet az ételek megfelelő kombinálására, így számos olyan eset van, amelyek során együtt nem jól emészthető ételeket társítanak (például gyümölcs dióval, vagy bab sajttal.

Amikor nem megfelelő élelmiszereket kombinálunk, az ellentétes energetikai hatások eredményeként tapasztalhatjuk az emésztési tűz (agni) csökkenését, emésztési zavarokat, gázosodást, puffadást is. Ezért olyan fontos a megfelelő ételkombináció. Természetesen bizonyos kombinációk jobban, mások kevésbé intenzív hatásúak lehetnek. Hosszú távon ezeknek a szokásoknak a módosítása, azaz az ételek kombinálásának figyelembevétele jelentős hatással lehet az egészség javítására. A megfelelő ételek összeállítása egyike a nagy potenciával rendelkező ájurvédikus eszközöknek, amelyek egy kis odafigyeléssel javítják az emésztést és az általános vitalitást.

Tekintsük át az étel kombinálás alapjait

A legfontosabb, hogy adjunk magunknak időt az új szokások beépítésére. Vannak könnyen bevezethető szabályok, és vannak, amelyek nagyobb erőfeszítést igényelnek.

Javasolt első lépés, hogy kezdjünk tudatossá válni a jelenlegi étkezésünkről, a táplálkozási szokásainkról és az étrendünkben előforduló ételkombinációkról. Erre kiváló segítség egy étkezési napló. Ennek segítségével meg lehet figyelni, melyek azok az ételek, amelyeket nehéz megemészteni együtt, és milyen gyakran fordul elő az étrendben. Az alábbi kérdést érdemes feltenni önmagunknak:

Befolyásolják-e ezek a kombinációk az energiaszintet, az emésztést, a nyelv lepedéket?

Ezek mind fontos információk, mert segítenek a leginkább zavaró ételkombinációk azonosításában. Fontos, hogy az életmódváltás melletti elhatározás alapja, hogy egyszerre csak egy változtatást építsünk be. Például: gyümölcsöt csak magában érdemes enni, nem pedig más ételekkel együtt. Idővel fokozatosan bővülhet a követett szabályok bővítése. Bár minden bizonnyal jó lenne elkerülni a helytelen ételkombinációkat, de az első lépés ezek gyakoriságának csökkentése hihetetlenül előnyös lehet.

Kombinációk csökkentésére vagy elkerülésére

Az alábbi lista az összeférhetetlen ételeket emeli ki, és javaslatokat kínál a megfelelőbb kombinációkra. Nem teljes körű felsorolásról van szó.

Banán és tej

Habár gyakran fogyasztják együtt, a banánt és a tejet nehéz megemészteni, mert tulajdonságaik eltérőek. A banán melegít, míg a tej hűt. Önmagában ez problematikus: talán öntöttél már egy kis tejet egy ízletes, gyümölcsös teába. Ugyanez történik ezekkel a nem megfelelő ételekkel az emésztőrendszerben. Ha a banánt és a tejet együtt fogyasztják, ellentétes tulajdonságaik általában elfojtják az emésztőrendszeri tüzet, és megzavarhatják a bélflóra egyensúlyát, ami méreganyagok képződését eredményezi. Ez a kombináció gyakran torlódásokat, megfázást, köhögést, allergiát, csalánkiütést és kiütéseket is okoz. Hasonló helyzet áll elő, ha bármilyen savanyú gyümölcsöt összekeverünk tejjel. Így az ájurvéda ajánlása szerint csak a mangó fogyasztható tejjel.

Gyümölcsök fogyasztása

A gyümölcsök önmagukban való fogyasztásának az az oka, hogy általában kissé savas, meglehetősen egyszerűen és gyorsan emészthető. Ha a gyümölcsöket más ételekkel fogyasztják, általában jelentős eltérés van a gyümölcs megfelelő megemésztéséhez szükséges idő és a bonyolultabb étel között. Ez erjedést, gázosodást és puffadást okozhat. Ezenkívül a kombináció képes az emésztőrendszeri tűz csökkentésére, akár elfojtására.

Egyél gyümölcsöt önmagában, lehetőleg két órával más előtt vagy után. A gyümölcsöt soha nem szabad kombinálni semmilyen tejtermékkel, például tejjel vagy joghurttal (növényi tejjel sem). Egyetlen kivétel a mangó.

És mégis látjuk, hogy ez folyamatosan történik! A gyümölcsöt és granolát tartalmazó joghurt egészséges reggelinek számít, de ez az egyik legrosszabb dolog, amelyet ehetünk, pusztítást okozhat az emésztési tűzben. Amikor a gyümölcs és a tej a gyomorba kerül, a gyümölcs felpezsdítheti a tejet, felesleges savat okozva.

A gyümölcsöt és a sajtot gyakran együtt szolgálják fel előételként vagy desszertként, rossz ötlet! A sajt tejtermék, és ugyanolyan hatással lesz az emésztésre, mint a tej kombinálva a gyümölcsökkel: savasít.

A sajt nehezen emészthető és székrekedést okozhat, ezért a sajtot általában kerülni kell. A gyümölcs pedig önmagában sem jó desszertnek. Jobb gyümölcsöt étkezés előtt enni, vagy snackként az étkezések között.

Az alábbiak összeférhetetlennek minősülnek az ájurvédikus ételek kombinálásakor:

 • Tejtermékek, gyümölcsök, hús (beleértve a halat), keményítőtartalmú ételek és élesztős kenyér.
 • Tojás tejjel (tej, sajt, joghurt), hússal (beleértve a halat), dinnyével, banánnal és keményítővel kombinálva.
 • Kukorica banánnal, datolyával és mazsolával kombinálva.
 • Citrom uborkával, paradicsommal és tejtermékekkel kombinálva.
 • Burgonyafélék (paradicsom, burgonya, padlizsán, chili) tejtermékekkel, dinnyével és uborkával kombinálva.

Ez egy rövid betekintés volt csupán az ételek kombinálhatóságáról. Érdemes ezzel kezdeni, valamint a tudatosság fokozásával, ez a kezdeti szint.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2