Mindennapi rutin

Napi rutin

Az ájurvéda egyik legerőteljesebb eszköze

A mai rohanó világban sokan alábecsülik a stabil napirend kialakításának jelentőségét. Pedig ha megvizsgáljuk a természetet, szinte mindennek megvan a maga rendje, ciklusa. A Nap és Hold járásának, az évszakoknak, a növényeknek.

A mai modern életforma lehetővé tette az emberek számára, hogy a nap 24 óráját maximálisan kihasználják. Így jó ideje eltávolodtunk a természettel való összhangtól. Ennek számos következménye lett, talán a legszembetűnőbb az, hogy a modern ember számára a pihenés, az alvás, a minőségi étkezés kihívást jelent. Az állandó rohanás ellenére egyértelműen kijelenthető, hogy az ember fiziológiája a rendszeresség elvén alapul. Emiatt annyira fontos, hogy kialakítsuk a napirendünket. Amikor előre megtervezett napi rutinnal rendelkezzünk (tisztálkodás, tanulás, meditáció stb.), a leghatékonyabb módon járulunk hozzá saját jólétünkhöz. Bizonyos kutatások kimutatták, hogy a sikeres emberek többsége szigorúan rendelkezik napirenddel. Valójában a napi rutin megalapozottságot, stabilitást és kiszámíthatóságot kínál, amelyek nagyrészt hiányoznak rohanó életünkből.

Amikor a test megszokja a napi rutint, amely magában foglalja a megfelelő pihenést, a megfelelő testmozgást és a kiegyensúlyozó spirituális gyakorlatokat, az idegrendszer végre elkezd lazítani. Ennek eredményeként a napi rutin a mélyszövetekben sejtfiatalítást válthat ki anélkül, hogy tudatossá válnánk a gyógyulási folyamatról

Teremtsd meg a saját fenntartható napi rutinodat az ájurvéda ajánlásai alapján

Az ájurvédikus napi rutin egyes aspektusait nagyon gyorsan és egyszerűen be lehet illeszteni a napba, függetlenül bármi mástól. Más eljárások némi összehangolt erőfeszítést és elkötelezettséget igényelnek. Ha a napi rutin kialakítása teljesen új számodra - és ha nem is az, akkor is fontos, hogy ne vállald túl magad az újdonságokkal, mivel a túlvállalás több stresszt okoz, mint amennyit felold. Ezért fontos, hogy reálisan tervezd meg az első lépéseket. Egy jó stratégia az lehet, ha kezdetben csak 3-5 jelentősebb változtatást vezetsz be.

Hol érdemes elkezdeni?

Az ájurvéda klasszikusai egyetértésben nagy hangsúlyt fektetnek a reggeli órák fontosságára, a legtöbb tevékenység erre az időszakra ajánlják. Gondoljunk csak arra a kozmikus békére és derűre, amely a napkelte előtti órákban tapasztalható. Ez a napszak a benne rejlő csendet testesíti meg. Mintha az egész légkört átitatná a nyugalom, a béke, az együttérzés és a szeretet.

Amikor minden reggel mélységesen törődsz magaddal, hatalmas potenciált teremtesz a pozitív változásokhoz - valódi transzformációt. Ha megváltoztatod a reggeledet, az valóban megváltoztathatja az életedet.

Reggeli rutin az ájurvéda szerint

 • A klasszikusok azt javasolják, hogy keljünk fel hajnali 3 és 6 óra között. Ez ugyanis vata napszak; a légkört könnyedség és tisztaság jellemzi, ami segít könnyebben felébredni. Ráadásul ezt a napszakot tartják a legkedvezőbbnek a legmélyebb belső természetünkkel és tudatunkkal való kapcsolat megteremtéséhez. Természetesen ez egyéni élethelyzet függvénye is. Függetlenül attól, hogy mikor ébredsz, a mindennapi rutin akkor lesz a legelőnyösebb, ha minden nap következetes vagy az ébredési időt illetően.
 • Minden nap ugyanakkor kelj fel. Ezzel megkönnyíted az elmédnek, a testednek a természettel való összhangban működését.
 • Minden reggel kapard le a nyelved. Ezzel segíti a méregtelenítést, ugyanis eltávolítod a nyelv felszínén kialakuló baktériumokkal telített lepedéket, és stimulálod az emésztő szervrendszert.
 • Moss fogat.
 • Igyál egy pohár meleg vizet. Ezzel tisztítod és felébreszted az emésztő szervrendszert, hidratálod a szöveteid és elindítod a bélmozgást.
 • Vezesd be az olajrágás gyakorlatát. Ezzel fokozod a fogak, az íny, az állkapocs és a hangszálak egészségét. Javul az íz érzékelésed is, amennyiben naponta 5-15 percet szánsz erre a folyamatra.
 • Hideg vízzel moss orcád, szemeid, ezzel felfrissülsz testi és elmebeli szinten, így a napod is felfrissülve indul.
 • Orrmosás különösen abban az esetben, ha allergiás panaszok, visszatérő orr- és arcüregi problémáid vannak. Olyan gyakorlat, amely során meleg sós vizet öntünk az orrjáratokba, hogy megtisztítsuk az orrjáratokat a portól, a szennyeződéstől, a pollentől és a felesleges nyálkahártyától. Utána végezd a nasya-t.
 • Nasya – orr olajos ápolása elősegítheti az akadálytalan légzést, enyhítheti a felhalmozódott stresszt és támogathatja a mentális tisztaságot. Azt mondják, hogy ez a gyakorlat javítja a hang minőségét és erősíti a látást. A Nasya-t terhes vagy menstruáló nők nem végezhetik.
 • Meditálj, végezz légző gyakorlatokat, olvass, koncentrációs gyakorlatok és testmozgás, napi jóga gyakorlás ilyenkor a legpotenciálisabb.

Megfelelő, rendszeres ürítés

Amennyiben rendszeres az ürítésed, az az jelezheti, hogy az emésztőszerveid rendben működnek. Ehhez hozzájárulhatsz megfelelő mennyiségű rost és folyadék fogyasztásával.

Én idő – vagy önfejlesztésre szánt idő

Szánj naponta 30 percet önmagadra. Legyen ez egy könyv olvasása, jóga gyakorlás, meditáció, egy kellemes önmasszázs, légzőgyakorlatok. A legfontosabb, hogy szánj időd önmagad táplálására, mert csak annyit tudunk másoknak adni, amennyi nekünk is van. Minden, amit magad táplálásáért teszel, abból a környezeted és szeretteid is nyerni fognak.

A napi étkezési rutin

 • Tervezz magadnak rendszeres étkezési időpontokat. Rendszeres, azonos időpontban elfogyasztott étkezések hozzájárulnak az erős emésztéshez.
 • A nap főétkezése az ájurvéda szerint az ebéd, amelyet fogyassz el 12-14 óra között. Ilyenkor a legerősebb az emésztő tűz, így a legkönnyebb a szervezetnek az emésztés.
 • Az ájurvédikus típusodnak megfelelően válassz ételeket magadnak.
 • Mindig nyugalomban, békés és hálás szívvel fogyaszd el az ételed.

Esti rutin

Ha bármilyen emésztési nehézséggel küzdesz, egy órával alvás előtt érdemes az estét meleg vízzel bevett Triphala-val zárni. Ez tisztítja az emésztő traktus szöveteit, megújítja őket és segíti a rendszeres ürítést. Törekedj mindig azonos időben lefeküdni, készülni az elalvásra. Ezt megelőzően jó, ha minimum fél órával már nem nézel monitort, mobilt, tv-t. Teremtsd meg a nyugalmat a békés pihenéshez. Használj a talpadra és a fejbúbodra csepp olajat (általában szezám), amely segíti oldani a stresszt. Ha elalvási problémákkal küzdesz, érdemes az alábbi receptet kipróbálni. Az ájurvéda javaslata szerint elalvás előtt egy bögre meleg tejet érdemes meginni, amelyet szerecsendióval, kardamommal és kurkumával ízesítesz. Ez az úgynevezett arany tej. Ha pedig egyszerűbb megoldást szeretnél, nézz körbe az alvás zavarra ajánlott termékek között.

Egyéb megfontolandó javaslatok

Minden évszak egyedi jellegzetességekkel érkezik. Hozzájárulhatsz a jobb egyensúlyi állapotodhoz egész évben azzal, hogy tudatosan törekszel arra, hogy harmóniában élj a természet rendjével. A napi rutinjaidban apró kiigazításokkal támogathatod szervezetedet az évszakok közötti átmenethez való alkalmazkodásban.

Olajrágás - Mi is ez?

Az olaj nem csupán a száj tisztítására való, hanem igazoltan a javítja a száj higiénát és nem csupán az ájurvédikus gyakorlók igazolják hatékonyságát, hanem a modern nyugati fogorvosok is.

Az olajrágás jótékony hatásai túlmutatnak a szájüregen

 • Fogak és íny: segít fenntartani a száj ph értékét, erősíti a fogakat és a fogzománcot.
 • Orrmelléküregek: elősegíti a tisztaságot és átjárhatóságot
 • Tiszta légzés: a friss lehelet mellett segíti a zavartalan légzést
 • Ízületek: segíti az ízületek mozgékonyságát és hajlékonyságát. A fogorvosok gyakran számolnak be arról, hogy a száj egészsége, hogyan hat ki az egész test egészségére. Tehát a fogak olajozása, kedvezően hat az ízületek olajozottságára is.
 • Állkapocs izmai: maga az olajrágás folyamata kedvező izommunka az állkapocsnak, a nyaknak, fenntartva a flexibilitást. Ráadásul segíti ezen ízület olajozottságának fenntartását is.
 • Méregtelenítés: elősegíti a folyamat a szervezet öngyógyító képességét, hogy önmaga eltávolítsa a méreganyagokat.
 • Bőr: segíti a bőr megújulását és a hidratáltságát.
 • Rutin: az állandóság leföldel és segíti a napunk nyugodt és békés indítását.

Hogyan végezzük az olajrágást?

Reggel üres gyomorral végezzük, egy evőkanál szezámolajat vegyünk a szánkba. Kb. 5-15 percig tartsuk a szánkban és járassuk körbe: mindkét oldalra juttassuk el az olajat, kört próbálunk leírni. Kerüljön a száj hátsó, elülső, alsó és felső részére is. Próbáljuk a fogak között is átengedni. Végül köpjük ki, semmiképp se nyeljük le.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2