Gyógynövények

Megújulás az ájurvédával: a 3 leghatékonyabb gyógynövény

Az ájurvéda az emberiség által ismert egyik legősibb és legátfogóbb egészségügyi rendszer. Ez valóban az élet tudománya, amely irányt mutat nekünk, hogyan lehetne javítani az emberi élet minőségén.

Van egy speciális kezelési ág, az úgynevezett rasayana, vagyis a fiatalítás, amely elősegíti a hosszú életet. Amikor nyugaton a hosszú élettartam szót használjuk, akkor általában az élet meghosszabbítását, nem pedig az egészség megőrzését értjük. A hosszú élettartamot gyakran a megélt évek - nyolcvan, kilencven vagy száz év - alapján mérjük. E cél elérése érdekében azonban nagyfokú tudatosságot, természetes étrendet, és sok gyógynövényt érdemes alkalmazni, harmóniában a természet ritmusával. A stresszkezelési technikák, a testmozgás és a jóga minden bizonnyal a jelenlegi élettartam-növeléshez jelentősen hozzájárulnak.

Amikor a hosszú élettartam szót használjuk az ájurvédában, mást értünk - az élet meghosszabbítását csupán egy mellékhatásnak tekintjük, ugyanis az ájurvédikus életmód holisztikus értelemben véve biztosít minőségi életet, ahol a lelki és szellemi táplálék ugyanolyan fontos, mint a testi. Így nem csupán néhány jó évet ad hozzá az életünkhöz, hanem a szellemi-lelki-testi szinten biztosítja a fejlődést és az egészséget.

A fiatalság visszaszerzése

Az ájurvéda azt tanítja, ha az életet a prakritinek, az egyéni alkatnak megfelelően éljük, akkor a természetes fiatalosság megmarad egész életen át. A fiatalítás elengedhetetlen a vitalitás, a kreativitás, a boldogság és a belső növekedés szempontjából.

Tehát, amikor az öregedésgátlást és a hosszú élettartamot vizsgáljuk az ájurvédában, olyan technikákat alkalmazunk, amelyek segítségével helyreállítják a test minden sejtjében az intelligenciát, amihez tisztítás szükséges.

Hogyan működik az ájurvéda fiatalító eljárása, a rasajana

A raszajanákat az ajurvédában használják az életminőség javítására. És érdekes módon csak akkor hatékonyak, ha életmódunk összhangban van a természettel, és a bevitt étel és levegő tele van pránával, azaz életerővel.

A Rasayana terápia az egészség elősegítésére szolgál, a szövetek javításával; valamint a betegeknek, az ellenállóbb immunitás támogatásával. A hatékony rasayana terápia első alkotóeleme a test és a csatornák tisztítása különféle testtisztítási technikák segítségével pl. masszázs, speciális ájurvédikus és jógikus tisztító eljárások. Ezzel párhuzamosan megfelelő gyógynövények fogyasztása javasolt.

A rasayana terápiáknak számos típusa létezik, és számtalan gyógynövény kombináció létezik az egyéni sajátságoknak megfelelően.

A sejtbiológia megértésének modern fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy a rasayana terápia hatásait sejtszinten értékeljük. Megfigyelték, hogy a közönségesen használt rasajana gyógynövények, mint a shatavari és az ashwagandha, támogatják a sejtek integritását és védelmét. Ashwagandha, brahmi, tulsi adaptogén aktivitást mutattak - vagyis intelligensen alkalmazkodnak az egyén szükségleteihez. A rasajana-terápia forradalmasíthatja az életmód és az életkorral összefüggő betegségek kezelésének megközelítését.

A Rasayana terápia hatásai

 • Optimális tápanyagot biztosít minden szövet számára
 • Hosszú életet eredményez
 • Javítja az értelmet és a memóriát
 • Elősegíti az általános egészségi állapotot és immunitást
 • Javítja a bőr ragyogását
 • Erősíti az érzékszerveket
 • Javítja a virilitást és a vitalitást

Gyógynövények: a fiatalság forrásai

Most, hogy megismertük a rasayana jelentését, célját és szempontjait, megnézzük a fiatalítás során használt leghatkéonyabb gyógynövényeket. Az ájurvéda, valamint számos őshonos kultúra tiszteli a növények gyógyító erejét. Óriási gyógyító képességük van - fitotápanyagokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Olyan intelligensek, hogy pontosan tudják, merre kell menni, és hogyan kell dolgozni az elme-test rendszeren.

A legerőteljesebb rasajana gyógynövények

Amalaki (Embelica officinalis): mamsa dhatu, azaz izomszövet szere

Az „A” jelentése nem, a „mala” pedig szennyeződés a szanszkritban. Az Amalaki a hat ízből ötöt tartalmaz (a sós kivételével). Elpusztítja az amát - a méreganyagokat a testben, és egészségessé és fiatallá teszi azt.

Erősíti az idegrendszert, a csontvelőt és az érzékszerveket, javítja a memóriát. Támogatja a kiegyensúlyozott kiválasztást, a máj egészségét, a kiegyensúlyozott emésztést, és támogatja a szemet és a méhet. Rasayana minden szövet számára, különösen jó az izmok számára azáltal, hogy javítja az izomerőt és rugalmasságát.

Guggulu (Commiphora mukul): Aszthi dhatu, azaz csont szövet

A Guggul azt jelenti, hogy segít mindenféle egyensúlytalanságot helyreállítani. Guggulu kiegyensúlyozza mindhárom dósát.

Hasznos az ízületek egészségének elősegítésében. Segít fenntartani a csont porozitását idős korban.
Hasznos a méregtelenítésben, valamint fiatalításban. Erősíti az agnit, az emésztési tüzet és csökkenti a felesleges váladékot, elátvolítja a felesleges zsírt és támogatja a fogyást. Kiváló a vér tisztítására, támogatja az egészséges koleszterinszintet.

Ashwagandha (Withania somnifera): Shukra dhatu, szaporító szervek szövetei

A híres „tíz ló ereje” miatt az ashwagandha-t fiatalító tulajdonságai miatt „indiai ginzengnek” nevezik. Jó az alvás és a pihenés támogatására.

Adaptogén gyógynövény, amely segít a testnek megbirkózni a környezet és a belső hangulatok változásaival.

Támogatja az egészséges mellékvese működését, és segít csökkenteni a stresszt és a fáradtságot. Javítja az energia szintet és az általános közérzetet. Fokozza a libidót mind a nők, mind a férfiak számára. Elősegíti az alvást és a nyugodt idegrendszert, tápláló, erősítő hatása van a testfelépítésre, és támogatja az ízületek mobilitását, különösen a vata vonatkozásában. Fenntartja az egészséges immunrendszert és erősíti az izomrendszert.

Kurkuma, a fűszerek tündöklő aranya

A kurkuma vagy a Curcuma longa az egyik legismertebb, legszélesebb körben kutatott és leggyakrabban használt ájurvédikus fűszer a világon. Ezt az aranycsodát használják a főzésben, étrend-kiegészítőként, sőt a kozmetikában is. Egyetlen finom curry sem teljes kurkuma nélkül. A testben alig van olyan rendszer, amelyet ne támogatna a kurkuma.

A kurkuma egészségügyi hatásai

A kurkuma, az élénk sárgás színű por, amely az évelő Curcuma longa növény gyökeréből származik, évszázadok óta használatos Ázsia-szerte. Különös tisztító hatása van a vérre, és ezáltal képes az egész testben kiterjeszteni erőteljes egészségre gyakorolt hatásait. Számos rendszer és funkció támogatására szolgál a testben:

 • Elősegíti az emésztést
 • Támogatja az agyat és az idegrendszert
 • Kényelmes ízületi mozgást segíti
 • Támogatja az egészséges vércukorszintet, amely már a normál tartományban van (különösen, ha neemmel és amalakival kombináljuk)
 • Támogatja a máj megfelelő működését
 • Táplálja a szívet és a keringési rendszert
 • Megerősíti az immunrendszert

Kurkuma 

A kurkuma az ájurvédában a vata, a pitta és a kapha egyensúlyának megteremtésére szolgál, bár a felesleges mennyisége súlyosbíthatja a pitát és a vata-t. Különösen jótékony hatással van a keringési rendszerre, azaz a vérre és a plazmára. Emellett erősíti az agnit (emésztési tűz), segít csökkenteni a kaphat (nyákokat) és az amát (toxinok). A kurkuma hagyományosan a vér, a máj, az ízületek, az immunrendszer és az emésztőrendszer támogatására szolgál. Keserű és csípős íze és melegítő jellege lehetővé teszi, hogy hevítő és tisztító energiával rendelkezzen. A kurkuma, más néven haldi vagy haridra, állítólag az isteni anya energiáját adja és a jólétet biztosítja. A Ganesha-hoz, az akadályok elhárítójához való hasonlatossága által a kurkuma segíti az akadályok leküzdését, ismét megadva a jólétet és a sikert. A kurkuma a jóga hagyományaiban is népszerű, mivel a finom csatornák és csakrák tisztítására szolgál. Hagyományosan a szalagok támogatására is használták a hatha jóga gyakorlatokban. A kurkuma szinte adott az indiai ételek többségében, de ha még nem ismered a kurkuma főzésben való alkalmazását, óvatosan kezd el. Könnyen ég, ha közvetlenül forró olajhoz adják, és így sötét arany színt és erősen keserű ízt ad. A főzés egyértelműen az egyik legtermészetesebb és legszelídebb módja annak, hogy a kurkuma óriási előnyeihez könnyedén hozzájuss. Próbáld ki egy turmixban, használd levesekhez, add hozzá sült zöldséghez vagy rizshez, vagy próbáld ki a Kitcharit a receptgyűjteményből.

A kurkuma használata a szépségápolásban

A kurkuma por egyszerű vízpéppé alakítható, és maszkként vagy teljes testpasztaként használható. A kényeztetőbb kezelés érdekében készíts pasztát 2 teáskanál csicseriborsó lisztből, ¼ teáskanálnyi kurkumával, hozzáadva annyi tejet, hogy a megfelelő állagot elérd; egy csepp kedvenc illóolajat is hozzáadhatsz - a rózsa vagy a levendula szépen működik. Száraz bőr esetén, adj hozzá egy kis tápláló mandula olajat.

FIGYELEM: A kurkuma kozmetikai kezelésként történő alkalmazása Indiában hagyományos gyakorlat. Ha most először használsz kurkuma pasztát, először próbáld ki egy tesztfoltot a karodon, mivel egyes esetekben sárga színű foltokat okozhat.

A kurkuma étrend kiegészítőként

Ha szereted a kényelemes étrend kiegészítők alkalmazását a napi főzés és új receptek keresése helyett, akkor érdemes a kurkuma tablettákat választanod. Ez egyszerűbb módszer a kurkuma szedésére, különösen azok számára, akik utaznak, időhiányban szenvednek, vagy nem szeretik a kurkuma por ízét.

Az Ashwagandha 5 egészségre gyakorolt hatása

Ashwagandha nevét a szanszkrit „ashwa” és a „gandha” szavak összetételéből kapta, amely jelentése „ló”, ill. „szag”. Ezáltal együttesen szimbolizálja a ló energiáját és vitalitását. Az ájurvédikus szakemberek úgy vélik, hogy az ashwagandha gazdag biológiailag aktív anyagokban, mivel makro- és mikroelemekből, aminosavakból, peptidekből, lipidekből és nukleinsavak bázisaiból áll.

Az ashwagandha, „Withania Somnifera”, az indiai ginzeng egyre népszerűbb nyugaton, és leginkább arról ismert, hogy csökkenti a stresszt, és elősegíti a nyugodtabb elmeállapotot. Egyre több tudományos bizonyíték gyűlt össze erről a gyógynövényről.

Íme ennek az erőteljes adaptogén növénynek az 5 fő egészségre gyakorolt hatása:

1. Stresszcsökkentő hatása van: csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét

Kimutatták, hogy támogatja a mellékveséket a kortizol szint normalizálásával, amely csökkenti a stresszt és a szorongást. Az aswaganda csökkenti az egyensúlytalan kortizol szint (magas vagy alacsony) negatív hatásait. Ez rendkívül fontos, mivel a folyamatos stressz káros lehet egészségünkre. A mellékvese működése szorosan kapcsolódik a pajzsmirigy működésével, mivel az Ashwagandha támogatja a mellékveséket, közvetett hatással van a pajzsmirigy működésének javítására is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ashwagandha képes pozitívan befolyásolni a pajzsmirigy működését a pajzsmirigy hormon aktivitásának stimulálásával.

2. Növeli az energia szintet és az állóképességet

Kimutatták, hogy az ashwagandha jelentősen befolyásolja az fizikai teljesítményt azáltal, hogy javítja a szív és a tüdő kapacitását, miközben növeli az energiaszintet. Ez nemcsak a testmozgás szempontjából hasznos, hanem olyan emberek számára is kedvező, akiknek alacsony energiaszintjük van, vagy állandó fáradtsággal küzdenek.

3. Stabilizálja a vércukorszintet

Az Ashwagandharól kimutatták, hogy stabilizálja a vércukorszintet, ill. harmonizálja azt. Segíti az inzulinszekréció fokozását és javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét, így rendkívül előnyös a cukorbetegek számára.

4. Harcol a neurodegeneratív betegségek ellen

Az ashwagandha hatóanyagai, amelyeket amanamidoknak neveznek, védő hatást mutattak a B-amiloid által kiváltott plakkok ellen az Alzheimer-kórban. Úgy gondolják, hogy ez az ashwagandha-ban található természetes antioxidánsoknak köszönhető, amelyek a szabad gyököket elszívják a sejtkárosodás megelőzése érdekében. A tanulmányok szintén ígéretes eredményeket mutatnak az ashwagandha Parkinson-kór elleni védőhatásai ellen.

5. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő

Kiváló immunerősítő hatást fejt ki. Kimutatták, hogy ösztönzi a gyulladáscsökkentő és betegségekkel küzdő immunsejteket, amelyek segítenek elhárítani a betegségeket. Mivel az ashwagandha erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon hasznos fájdalomcsillapításra, például ízületi gyulladás esetén. Mivel a gyógynövény gazdag vasban, ez hozzájárul a vörösvértestek számához is.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2