Cikkek

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél – és minden, ami mögötte van..

2023.12.01 14:38
Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél – és minden, ami mögötte van..

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél komoly egészségügyi gondokra utalnak. Melyek ezek és mit tehetsz ellenük? Tudj meg mindent!

Korunk egyik népbetegsége az inzulinrezisztencia (IR), amely kialakulása a hiedelmekkel ellentétben nem feltétlenül csak a bűnös élvezeteknek és az egészségtelen életmódnak köszönhető. A helyzet ettől kicsit bonyolultabb, ráadásul az IR egyre többeket is érint. Az alábbiakban részletesen megnézzük, melyek az inzulinrezisztencia tünetei nőknél (picit átkukkantunk a férfioldalra is), elmondjuk, milyen kapcsolat van a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és az IR között, valamint kitérünk a lehetséges kezelési módokra is.

Ha te is érintett vagy, vagy úgy sejted, hogy az lehetsz, mindenképpen olvasd el a cikket. Szót ejtünk ugyanis az IR következményeiről, ahogyan a rád váró vizsgálatokról és a lehetséges kilátásokról is. Ne aggódj, hasznos tanácsokkal is szolgálunk a gyógyuláshoz, hogy az inzulinrezisztencia ne keseríthesse meg az életedet.

Mit jelent az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének zavara. Ennek folyamán a sejtek gyengébben reagálnak az inzulinra, ami miatt több inzulin szükséges a vércukorszint fenntartásához.

Bővebben fifejtve: A legtöbb sejtünknek inzulinra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen a működéséhez elengedhetetlen cukor (glükóz) felvételére. Amennyiben inzulinrezisztenciával küzdünk, a mi sejtjeinknek sokkal több inzulin kell a vércukorszint szabályozásához.

Úgy képzeld ezt el, hogy amikor az étkezés során glükóz kerül a véráramba, az inzulin segít abban, hogy az bejusson a sejtekbe, azok pedig energiát nyernek belőle. IR esetén viszont a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, emiatt a glükóz nehezebben jut be a sejtekbe, és bizony felhalmozódik a vérben. Erre a hiányra a hasnyálmirigy azonnal reagál, mégpedig fokozott inzulinkibocsátással, amelynek a következményei negatívan hatnak a szervezetre:

Több cukor termelődik a májban, több zsírszövet épül fel és több tesztoszteron is termelődik, ami fokozza például a PCOS tüneteit. Az inzulinrezisztencia kezelése ezért a PCOS terápia egyik fontos pillére is. A PCOS-ben szenvedő nők legalább 60%-a inzulinrezisztens, sok kutató azonban még ennél is magasabb arányt feltételez. De ne szaladjunk ennyire előre.

 

Melyek az inzulinrezisztencia következményei?

A magas vércukorszint károsíthatja az ereket, az idegeket és számos más szervet, nem beszélve arról, hogy az IR a cukorbetegség előszobája is.

Az elhanyagolt inzulinrezisztencia következményei lehetnek:

 • a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • elhízás
 • magas vérnyomás
 • bizonyos típusú rákbetegségek kialakulása
 • PCOS-sel is társulva további tünetek lehetnek: nehezített gyermekvállalás, meddőségre

Belátható tehát, hogy valóban fontos foglalkozni vele, hiszen a figyelmen kívül hagyása jelentős egészségügyi kockázatokkal jár. Az életmódváltás, az egészséges étkezés, a testmozgás, valamint szükség esetén az orvosi kezelések és gyógyszerek segíthetnek csökkenteni az inzulinrezisztencia kialakulásának és súlyosabb következményeinek kockázatát. Az időben történő felismerés lesz a kulcs az egészségünkhöz.

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél és férfiaknál is egyaránt jelentkezhetnek, de személyenként, egyénenként máshogyan. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy-egy adott tünet nem feltétlenül jelent azonnal inzulinrezisztenciát, más okok is meghúzódhatnak a háttérben. Általánosságban azonban elmondható, hogy az alábbi tünetekre érdemes jobban odafigyelnünk:

 • Fokozott éhség és szomjúság: Az inzulinrezisztencia során a sejtek nem képesek energiaforrásként hatékonyan felhasználni a glükózt, ezért a szervezet több energiát igényelhet, ami fokozott éhséget és szomjúságot eredményez.
 • Fokozott vizeletürítés: Magasabb vércukorszint esetén a vese több vizet szűrhet ki a vérben lévő glükózzal együtt, ez pedig gyakoribb vizeletürítést eredményez.
 • Fáradtság és kimerültség: A sejtek glükózhiánya miatt és az ebből adódó csökkent energiafelhasználás következtében fáradtságot és kimerültséget érezhetünk.
 • Testsúlyváltozások: Az inzulinrezisztencia hozzájárulhat az elhízáshoz (különösen a has környékén) vagy a tartós kövérség kialakulásához, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy valaki éppen emiatt kezd el fogyni.
 • Hormonális egyensúlyhiány: Ahogyan fent már utaltunk rá, nőknél az inzulinrezisztencia gyakran kéz a kézben jár a policisztás petefészek szindrómával (PCOS), ez pedig hormonális egyensúlyhiányt, rendszertelen menstruációt vagy egyéb menstruációs zavarokat, hajhullást, fokozott szőrnövekedést, bőrproblémákat (pl. pattanások), gyermekvállalási nehézségeket, vagy egyenesen meddőséget okozhat.

Ne feledd, a fenti tünetek nem feltétlenül IR-specifikusak, azaz más egészségügyi problémákkal is összefügghetnek (a PCOS-en kívül pl. pajzsmirigybetegséggel), ezért minden esetben szükség van vérvizsgálatra is a pontos diagnózis felállításához.  Erről a későbbiekben még lesz szó.

 

Az inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál

A IR nem kizárólag női betegség, a férfiak ugyanígy érintettek lehetnek.

Az inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál:

 • fokozott éhség és szomjúság
 • fokozott vizeletürítés
 • fáradtság és kimerültség
 • testsúlyváltozások
 • hormonális egyensúly felborulása (csökkenhet a tesztoszteronszint is
 • merevedési zavar
 • hajhulláskorai kopaszodás

Férfiak esetében az inzulinrezisztencia diagnosztizálásához és kezeléséhez ugyanazok a lépések szükségesek, mint a nőknél. Vérvizsgálatokkal lehet megerősíteni az inzulinrezisztencia meglétét, vagy épp kizárni azt, és az életmódbeli változtatások, az egészséges étkezés, a testmozgás, valamint szükség esetén az orvosi kezelés és gyógyszerek lehetnek ugyanúgy hatásosak.

Az inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál és nőknél

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél és férfiaknál hasonlók, hiszen – ahogyan írtuk – mindkét  nem tapasztalhat fáradtságot, testsúlyváltozást, hormonális problémákat, fokozott vizeletürítést, de közös tünet lehet még a pattanásos, zsíros bőr, a fokozott izzadékonyság, valamint az alvászavarok, a rossz közérzet és a gyakori fejfájás is.

Ennek oka az, hogy a mögöttes mechanizmusok, azaz a glükózfelvételi gondok is megegyeznek. Most már csak az a kérdés, hogy mit tegyünk, ha valamely tünetet vagy a tünetek együttes jelenlétét vesszük észre magunkon?

Kivizsgálás - ki foglalkozik az inzulinrezisztenciával?

Az inzulinrezisztenciával az endokrinológus vagy a diabetológus foglalkozhat.

Amikor inzulinrezisztencia gyanújával orvoshoz mész, számíts rá, hogy részletesen ki fognak kérdezni az egészségügyi állapotodról, az étkezési szokásaidról és az életmódodról is. Ez az úgynevezett anamnézisfelvétel. Az orvos kér majd vérvizsgálatokat is a glükóz- és inzulinszint mérésére, valamint más, úgynevezett glükózmetabolizmussal kapcsolatos vizsgálatokat is elvégezhet.

Fontos megértened, hogy az inzulinrezisztencia megállapítása egy összetett folyamat, és nem lehet egyetlen vizsgálatra vagy értékre alapozni a diagnózist. Az orvosok a rendelkezésre álló információk összessége alapján tudják majd megállapítani, hogy az inzulinrezisztencia tünetei nőknél előforduló jellemzői közül nálad melyek utalnak IR-re és melyek nem. Ez alapján javasolnak személyre szabott kezelési tervet.

Ki kérhet inzulinrezisztencia vizsgálatot?

Inzulinrezisztencia vizsgálatot a háziorvos kérhet, az OEP 2 pontos vizsgálatot térít, amiből általában a vércukorszintmérés a TB által fizetett, az inzulinvizsgálat pedig térítésköteles. Magánlaborokban elérhető a 3 vagy 6 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat is, érdemes igénybe venni, mert az ára nem túl magas.

Mi vár tehát rád az orvosnál?

Az inzulinrezisztencia vizsgálat során a következőre lesz szükség:

 • anamnézisfelvétel
 • fizikai vizsgálat, az esetleges elhízás vagy fogyás jelei után, illetve bőrproblémák és más, külsőleg is látható tünetek után kutatva
 • vérvizsgálatok (éhgyomorral), köztük vércukorszint-mérés, inzulinszint-mérés, inzulinelválasztás mértékének mérése, esetleg további vérvizsgálatok (pl. a lipidprofil meghatározásához)
 • HOMA index meghatározása
 • egyéb vizsgálatok: pl. glükóztolerancia-teszt

Az inzulinrezisztencia kezelése

Nem tudunk azzal kecsegtetni, hogy néhány gyógyszer beszedésétől javulni fog a helyzeted; alap, hogy változtatnod kell majd az esetlegesen egészségtelen életmódodon, el kell kezdened mozogni és át kell térned az egészséges ételekre is. Mivel az inzulinrezisztencia tünetei nőknél és férfiaknál is hasonlók, valamint ebből kifolyólag a betegség lefolyása is, a kezelésben sem lesz különösebben nagy eltérés.

Az orvos utasításai mellett a következőket teheted az inzulinrezisztencia ellen:

 • Egészséges étrend és életmódváltás
 • Rendszeres testmozgás
 • Természetes kiegészítők vagy inzulinérzékenységet javító készítmények használata

Mit nem ehet az inzulinrezisztens? Aki inzulinrezisztenciában szenved, annak kerülnie kell a szőlőcukrot, a mézet, a finomított cukrokat, a fehér lisztet és rizst, és minden olyan élelmiszert, ami ezeket nagy mennyiségben tartalmazza.

Bővebben is kifejtve:

Az inzulinrezisztencia kezelésének alapja az egészséges étrend és az életmódváltás. Fontos csökkenteni a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását (pl. finomított szénhidrátok, cukrok) és helyettük olyan ételeket kell választani, amelyek lassabban emelik meg a vércukorszintet (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, sovány fehérjék).

A rendszeres testmozgás szintén javítja az inzulin érzékenységet, ezért aerob (gyaloglás, kocogás, úszás) és erőnléti edzések (kondizás) egyaránt fontosak a szervezet egészségének fenntartásában.

Az elhízás az inzulinrezisztencia kockázati tényezője, ezért semmiképp sem hanyagolhatók el a testsúlygondok. Amennyiben viszont megfogadod az első két tanácsunkat, azaz életmódot váltasz és elkezdesz mozogni, ez a rész már rendben is lesz. Egyre több kutatás irányul speciális étrendekre és táplálkozási terápiákra, amelyek célja egyrészt a súlykontroll, másrészt az inzulinérzékenység javítása. Bőven lesz miből válogatnod.

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél és férfiaknák arra sarkallták az egészségügyi szakembereket, hogy teljes körű kezelési protokollokat dolgozzanak ki, amelyek ötvözik az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszereket és más alternatív módszereket az IR hatékony kezelése érdekében. Ne lepődj meg tehát, hogy nagy valószínűséggel javasolni fognak neked inzulinérzékenységet javító készítményeket is.

Fontos azonban tudnod, hogy az inzulinrezisztencia kezelése egyénileg változhat, hiszen minden személy egyedi jellemzőkkel bír, és elképzelhető, hogy „Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél” alfejezetben felsorolt jelenségek nálad ötvözve vagy teljesen eltérőképp jelentkeznek, mint másnál.

Mennyi idő alatt jön helyre az inzulinrezisztencia? Legalább 9-12 hónap szükséges a testsúly olyan szintű mérsékléséhez, hogy az már hatással legyen erre a betegségre is. Amennyiben más okok is meghúzódnak a háttérben, úgy ez az időszak eltérő is lehet, a közreműködő orvos minden esetben segíteni tud az időtartam megbecslésében.

Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között?

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség (diabetes) két különböző állapot, de vannak kapcsolódási pontjaik is. Míg az inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem reagálnak hatékonyan az inzulinra, így a glükóz nehezebben jut be a sejtekbe és nagyobb mennyiségben marad a vérben, a cukorbetegség esetén más a helyzet.

Tudnod kell, hogy két típusa is van:

 • Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalkorban vagy gyermekkorban jelentkezik, amikor az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigyben lévő inzulint termelő sejteket. Ennek eredményeként a szervezet nem képes inzulint termelni, így inzulint kell szállítani a szervezetbe.
 • A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása viszont rendszerint felnőttkorra tehető, és ez tulajdonképpen az IR egyik formája: A sejtek nem reagálnak hatékonyan az inzulinra, és/vagy a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni a szükséges mennyiségű glükóz eltávolításához a véráramból.

Az inzulinrezisztencia tehát a cukorbetegség kialakulásának egyik kockázati tényezője lehet. Ha az inzulinrezisztencia hosszú ideig fennáll, és a szervezet nem képes kompenzálni az inzulinhiányt vagy az inzulin hatékonyságának csökkenését, akkor alakulhat ki a 2-es típusú cukorbetegség.

Mi a kapcsolat PCOS és inzulinrezisztencia között?

Cikkünk elején írtuk, hogy az IR a PCOS-sel is összefügghet. Nos, a policisztás petefészek szindróma egy olyan állapot, amikor a petefészkekben ciszták alakulnak ki és emiatt hormonális egyensúlyhiány lép fel. A fentiek alapján már tudod, hogy az inzulin közvetlen hatással van a hormonális rendszerre, ezért inzulinrezisztencia esetén a magasabb inzulinszintek fokozhatják a tesztoszteron termelését a petefészekben, ami a PCOS jellemző hormonális eltérése. (A PCOS-ről itt olvashatsz részletesebben.)

Az inzulinrezisztenciával járó magas vércukorszint és inzulinszint viszont szintén hozzájárulhat a PCOS kialakulásához vagy épp súlyosbodásához, hiszen a magas inzulinszint stimulálhatja a petefészkek tesztoszterontermelését és gátolhatja az ovulációt. Miért? Mert a PCOS miatt túl kevés az FSH (tüszőstimuláló hormon) és túl sok az LH (luteinizáló hormon) a szervezetben, a viszonylag csökkent FSH miatt pedig a kis tüszők megrekednek egy stádiumban és nem érnek tovább. Ezért nem következik be ovuláció és ezért nem termelődik progeszteron.

A menstruációs ciklusok éppen ezért gyakran nagyon hosszúak, és ritkán vagy egyáltalán nem jelentkezik vérzés. A PCOS-ben szenvedő nők közül négyből háromnak bizonyítottan fokozott inzulinrezisztenciája is van, ez pedig gyermekvállalás esetén plusz nehézséget jelent.

De ez sajnos még nem minden.

A PCOS-ben szenvedők ki vannak téve az elhízás veszélyének is, amely viszont növelheti az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Ugyanez igaz fordítva is: az elhízás hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami további PCOS-tüneteket eredményezhet. Igazi ördögi kör.

PCOS és inzulinrezisztencia vérvétellel meghatározható

A fent említett vérvizsgálatoknak több céljuk is van, nem csak az IR vagy a PCOS megállapítása. Az orvosok azért rendelnek el vérvizsgálatokat, hogy kizárhassák az agyalapi mirigy, a mellékvese, a petefészek és a pajzsmirigy egyéb betegségeit, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint, mondjuk, az IR.

Ilyen vizsgálat a dexametazon-szuppressziós teszt, a prolaktin-, az ACTH-vizsgálat a kortizol és a 17-OH-progeszteron meghatározásával, az LH, FSH, SHBG, TSH és az fT4 meghatározása.

Ezenkívül a férfi hormonok (tesztoszteron, androstendion, DHEA, DHEAS) és a női hormonok (ösztrogén, progeszteron) mennyiségét is mérik, hogy kizárják az esetleges petefészekdaganatokat és megerősítsék a PCOS jelenlétét.

Az általános egészségi állapot felmérése érdekében egyéb rutinvizsgálatokat is el kell végezni, mint például a vérzsírszintek, máj- és veseértékek stb. vizsgálata.

Támogasd a tested egészségét!

Ha gyanú merül fel PCOS-re vagy inzulinrezisztenciára, az orvos által elrendelt vérvizsgálatok segíthetnek a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés megtervezésében. Babavárási nehézségek esetén a természetes kiegészítők is egyértelműen szóba jönnek, ahogyan akkor is, ha hormonális egyensúlyi gondokkal küzdesz az IR (vagy a PCOS) kapcsán.

Az inzulinrezisztencia tünetei nőknél tehát fokozott figyelmet és gondos kezeléseket igényelnek, ezért ne hanyagold el a tested jelzéseit. Konzultálj szakértő orvosokkal és a gyógyulásod érdekében egészítsd ki a kezelést a természet erejével is.

További hasonló segítő tartalmakat ITT találsz, és kövess bennünket a Facebook-, illetve az Instagram-oldalunkon is, hogy mindig értesülj friss híreinkről.

: Raktáron (1 munkanap)
Raktáron
8 800 Ft
Egységár: 147 Ft/kapszula
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
: Raktáron (1 munkanap)
Raktáron
7 990 Ft
Egységár: 133 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
: Raktáron (1 munkanap)
Raktáron
14 990 Ft
Egységár: 150 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
: Raktáron (1 munkanap)
Raktáron
11 980 Ft
Egységár: 120 Ft/ml
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
olcsobbat.hu simplepay_hu_v2