Cikkek

TULSI: a kelet egyik legszentebb és legkedveltebb gyógyfüve

2020.11.30 09:50
TULSI: a kelet egyik legszentebb és legkedveltebb gyógyfüve

Mielőtt a tulsi, vagyis a gyógynövények királynőjének csodáiról és hatásairól olvasnál, foglalj helyett egy kényelmes fotelben, széken vagy ülőpárnán és készíts magadnak egy finom, meleg teát belőle. Teremts a teával hangulatos légkört, merülj el könnyedségében, lelj megnyugvást melegségében és tisztaságában…

MI IS AZ A TULSI?

 

A tulsi egy aromás, finom, gyönyörű és szattvikus* növény, egyike azon varázslatos ájurvédikus gyógynövényeknek, amelyek fogyasztása mindenki számára előnyös lehet.

Az élénkzöld növény az Ocimum sanctum, azaz indiai szent bazsalikom elnevezést viseli, mely tökéletesen jelzi, hogy már nagyon régóta gyógynövényként használják.

Ez a bazsalikom nem összekeverendő az édes, étkezési bazsalikommal. 

*szattvikus: A szattva az élet világosság princípiuma. Jellemzi az egyensúly, az öntudatosság, a nyugalom, a béke, a szeretet és a tisztaság.

A szattva akkor a legmagasabb, amikor az ember képes az életét vágy és tagadások, félelmek nélkül élni. A szattvikus táplálkozás két alapvető jellemzője a változatosság és a mértékletesség. 

A tulsinak kiemelten fontos szerepe van az ájurvéda gyógyító hagyományban. Az ájurvéda szanszkrit szóösszetétel: ajur=élet, veda=ismeret, tudás és "minden gyógyítás anyja"-nak is szokás nevezni.

A tulsit földünk egyik legszentebb növényének tartják az ősi védikus puránákban (szent indiai szöveg).

A tulsi használata széles körben elterjedt gyógyászati tulajdonságai miatt. 

Nehéz megállapítani, sőt szinte lehetetlen megmondani, hogy spirituális jelentőségét vagy gyógynövényként való alkalmazhatóságát fedezték-e fel hamarabb – mindkét megközelítés eredménye az, hogy már évezredek óta mély tisztelet övezi ezt a növényt.

Tudományos kísérletek igazolták, hogy a tulsi csökkenti a stresszt, enyhíti a gyulladást, csökkenti a sugárzást, megelőzi a gyomorfekélyt, csökkenti a lázat és megfázásos betegséget, javítja az emésztést. Különösen hatásosan segíti a szívet, a májat és a tüdőt.

A tulsi használata széles körben elterjedt gyógyászati tulajdonságai miatt

TULSI A SPIRITUALITÁSBAN ÉS A NÉPHAGYOMÁNYBAN 

KELETEN

A tulsi jelenléte számos kultúrában és különböző mítoszokban is megtalálható. Az ősi indiai mítoszok és egyes spirituális hagyományok szerint a tulsi Laksmi* istennő megtestesítője, akinek lelki ereje a növény belsejében lakozik.

*Laksmi: a gazdagság és jószerencse istennője, aki elosztja a szükséges javakat az emberek között. A hagyomány szerint Laksmi jelenléte termékenységet hoz. Visnu hitvese.

Laksmi azért kapcsolódik Visnuhoz, mert Visnu fenntartó szerepet tölt be és a világ fenntartásához szükség van az anyagi és szellemi jólétre.

Így nem meglepő, hogy Indiában számos háztartásban megtalálható. Ha hiszünk a mítosznak, akkor azon sem csodálkozunk, hogy az indiaiak a napi puja (istentisztelet) alkalmával hálát és tiszteletet adnak neki.

Az ő felfogásuk alapján a tulsi növény birtoklása olyan, mint az élő áldás gondozása, ami folyamatosan megtisztítja otthonukat.

Vannak, akik úgy vélik, hogy amelyik ház udvarán nincs ilyen növény, ott üresség és tompaság érzése lakozik. 

A tulsi az indiai kultúra szerint az ember életszakaszainak változásainál is jelen van.

Egyik ilyen jelentős életszakasz-váltás az esküvő, ahol a tulsinak óriási szerepe van az esküvői szezon elindításában. Az esküvők megtervezésének kezdetét a Tulsi Vivaha (minden év novemberében megtartott szertartás, ahol a tulsi növényben lakozó Laksmit szimbolikusan összeházasítják Visnu istennel) befejezése után tekintik megfelelőnek.

Tisztító erejének köszönhetően a „halálos ágyban” is jelen van. Úgy tartják, ha a tulsit ráhelyezik a haldoklóra, akkor az segít megtisztítani lelkét a bűnöktől, és megállítja a halál és az újjászületés körforgását. 

NYUGATON

A tulsit India határain túl is gyógynövényként ismerik. A kereszténység története során is fellelhető: például azt beszélik, hogy tulsi növény „fogadta” Krisztus tanítványait a keresztre feszítés után – a sír ugyan üres volt, de a vidéket szőnyegként borította be a virágzó tulsi.

De nem is kell ennyit visszalépnünk az időben, hogy a tulsi széles körű ismertségére bizonyítékot találjunk.

100 évvel a keresztre feszítés után, a római Konstantin császár édesanyja talált egy dombot, ami tele volt ezzel a zöldben pompázó aromás növénnyel és a legenda szerint ez alatt a domb alatt rejtőzött Krisztus keresztje. 

Ezek a legendák szolgálnak alapjául annak, hogy a tulsi gyógynövény a szentség és szellemi születés keresztény szimbólumává vált.

A keresztény rituálékon a mai napig használják, például a görög ortodox hagyományban a szentelt víz előkészítésénél játszik erős tisztító szerepet. 

TULSI AZ ÁJURVÉDÁBAN 

Az ájurvéda felismeri a tulsi szent természetét. A tulsi szanszkritul összehasonlíthatatlant jelent, amit sokféle módon értelmezhetünk, de egész egyszerűen utalhat arra is, hogy ezt a növényt szó szerint nem lehet helyettesíteni mással.

Nincs még egy ehhez hasonló tulajdonságokkal bíró gyógynövény.

A tulsiban magasan jelen van a szattva – a fény, az érzékelés és az egyértelműség princípiuma.

Mint szattvikus gyógynövény, a tulsi ájurvédikus módon tölt fel isteni energiával: ahogy a testet, úgy a lelket és az elmét is.

Ez magyarázatot adhat inspiráló erejére, amely fokozza a tudatosságot és a mentális tisztaságot, valamint arra az egyedülálló képességére, amely megnyitja a szívet és az elmét a szeretet és odaadás előtt.

A már említett csodálatos képességein túl a tulsi segít kiegyensúlyozni a kaphát és a vatát az egész testben és az elmében.

Támogatja a tüdőt: eltávolítja a felhalmozódott kapha-t, ezzel pedig elősegíti az egészséges légzést.

Ha még a teádat szürcsölgeted a cikkünk olvasása közben, le mernénk fogadni, hogy már teljesen másképp tekintesz csészédben a hívogató nedűre. 

A TULSI JÓTÉKONY HATÁSAI

TULSI JÓTÉKONY HATÁSAI

A tulsi képes növelni az ojast (életnedv) és pránát (életenergia). Közvetlenül kapcsolódik az immunrendszerhez és felfrissíti, megújítja azt. 

Az ájurvéda tanai szerint a tudatnak három irányító aspektusa létezik: a prána (életenergia), a tejas (éltető tűz) és az ojas (életnedv).

Ezen aspektusok egymással való egyensúlya határozza meg a tudati és lelki értelemben vett egészséget, felelős az ember jó közérzetéért. 

A három aspektus közül az ojas (kiejtése: odzsasz) az, amely bejárja egész szervezetünket, életerőt és fiatalságot kölcsönözve az embernek.

Az ojas szanszkrit eredetű szó, jelentése: „erő, energia”, nem más, mint maga az életet jelentő folyadék. Az ojas-t az emberi szervezet immunrendszerének is felfoghatjuk.

A prána (életenergia) a létezés minden síkján ható erő. Bármi, ami mozog vagy él, nem más, mint a prána megnyilvánulása, kifejeződése.

Ez az éltető erő, amely mindent áthat. A prána a levegőből, napenergiából, a táplálékból, vízből stb. kerül a szervezetbe. A megszerzett pránát az idegrendszer veszi fel.

A prána élénkít bennünket és létfontosságú életerőnket. Viszont, ha a prána túlnövekedik, az negatívan hathat ránk, ezért az ojas növekedése kiegyenlíti és ezzel védelmezi a prána-t, a tulsi pedig mindkettőt egységesen növeli. Ezzel egy valódi győztes felállás alakul ki. 

ADAPTOGÉN SZUPER GYÓGYNÖVÉNY 

A tulsit egy másik szempontból is vizsgálhatjuk, mégpedig az adaptogén* tulajdonságai révén. Az adaptogén gyógynövények megbízható segítséget nyújtanak a mai túlterhelt, túlstresszelt világban. 

Ezek közé tartozik többek között az ashwagandha és a ginzeng is, de mindenekelőtt a tulsit tartják a legkiemelkedőbb adaptogénnek.  

*adaptogén: Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekben kedvező hatást váltanak ki.

Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül: a szervezetbe juttatva folyamatosan arra törekszenek, hogy harmonizálják és egyensúlyban tartsák az emberi szervezet működését és immunrendszerünket a sejtek szintjéig. 

Mitől szuper gyógynövény a tulsi?

A superfood-ok, azaz szuperélelmiszerek mellett léteznek szuper gyógynövények is, melyek jótékony hatásai olyan sokrétűek, hogy az emberi szervezet egészére kihathatnak. 

A tulsi segít a testnek megbirkózni a mindennapok különböző típusú stresszeivel. 

Ha túlterheltnek érzed magad, a tulsi segíthet megnyugodni. 

Nem egyértelmű valami vagy elakadásod van? A tulsi segíthet az elmének tisztán látni és könnyebbé teheti a megértést. 

De itt még nincs vége a jó tulajdonságainak – a tulsi ezek mellett segíthet a test fiatalon tartásában és a stressz hatásainak visszafordításában is.  

Ezen jótékony hatásai miatt vannak, akik a tulsit folyékony jógánaknevezik. Tulajdonságai segítik a „holisztikus én” táplálását. Használatának köszönhetően javul az általános közérzet.

A jógához hasonlóan ez a növény is világosságot, tudatosságot és nyugalmat hoz.

A jógához hasonlóan ez a növény is világosságot, tudatosságot és nyugalmat hoz.

HOGYAN ÉPÍTSD BE A TULSIT AZ ÉLETEDBE?

HASZNÁLD TEAKÉNT

A tulsit egyszerűen, akár egy csésze tea formájában is el tudod fogyasztani. Mindössze annyit kell tenned, hogy a porított növényt elkevered forró vízzel és máris élvezheted a jótékony hatását. Egy kis mézzel keverve eltávolíthatja a felesleges kaphát.

Adj hozzá egy kis ghí-t, ha:

  • szeretnéd növelni a szattvikus tulajdonságait, 
  • több ojas-t szeretnél bevinni, 
  • vagy túl sok a vata.

Az emésztőrendszeri gondokat a felesleges vata okozhatja. Ilyenkor kombináld a tulsi teát egy kis édesköménnyel, gyömbérrel és kardamommal.

Étkezés előtt érdemes fogyasztanod, mert fokozza az agni*-t, ami az emésztő tűzért felelős. 

*agni: az ájurvéda egyik gyógyító módszere a belső tűzáldozat; Agni az emésztő tűz (dzsátáragni), aki elemészti a neki szánt áldozatot, azaz az ételt és az így elfogyasztott étel táplálja az összes életerőket, a pránákat.

Ha viszont az elméd szeretnéd pallérozni vele, a tudatosság és megértés elősegítésére, adj hozzá egy kevéske brahmi / gotu kolát és bacopát. 

Ha a tulsit kifejezetten az immunrendszer erősítésére használnád, kombináld egy kis gyömbérrel: tulsi porból és gyömbérporból készült tea erre tökéletes megoldás, melyet a nap folyamán végig kortyolgathatsz.

Ezzel finoman, de hatékonyan beindíthatod a fáradt és gyenge immunrendszert, aminek csak egy kis erőre van szüksége ahhoz, hogy feltöltődjön. 

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogy cikkünk elején ígértük, a tulsiban egy csodálatos növénnyel ismerhetsz meg, amelynek sokrétűsége és az egészségre gyakorolt gyógyhatásai ámulatba ejtőek.

Ez a növény egyszerűségében nagyszerű: rengeteg mindenre megoldást nyújhat és ízében is finom aromával büszkélkedhet.

A terméket a képre kattintva érheted el:

A gyógynövények királynője - Organikus nyers por

A gyógynövények királynője - Organikus nyers por

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2