Cikkek

TRIPHALA – a méregtelenítés és a megújulás mesteri hármasa

2020.12.01 13:49
TRIPHALA – a méregtelenítés és a megújulás mesteri hármasa

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a belső tisztaság és a jó emésztés fenntartására. Az indiai tradicionális kezelések egyik fő gyógynövény formulája.  Triphala szó jelentése: három gyümölcs: tri, azaz három és phala azaz gyümölcs. triphala egy hagyományos ájurvédikus gyógynövénykészítmény, amely három, az indiai szubkontinensen őshonos gyümölcsből áll

 

#1 Amla vagy Amalaki (Emblica officinalis) az indiai egres, 

#2 Bibhitaki, (Terminalia belerica) és 

#3 Haritaki (Terminalia chebula).

Triphala szó jelentése: három gyümölcs: tri, azaz három és phala azaz gyümölcs. 

A gyógynövénykombináció „triphala churna” néven is ismert, és az ájurvéda egyik legnépszerűbb formulája, mert mindhárom dósa, avagy testtípus* esetében számos jótékony egészségügyi hatása van. 

*dósa: Az ájurvéda tudománya a világmindenséget alkotó öt elem filozófiájára épül. E szerint minden anyag 5 elemből áll össze, melyek a föld, víz, tűz, levegő és éter.

A dósa szó jelentése: egyensúlytalanság, vagyis a dósa az 5 elem egyensúlytalanságát jelenti. Az egyensúlyból kibillenve, két meghatározó elem kapcsolódása adja meg az adott dologra jellemző szövedéket. A három dósa: vata, pitta, kapha.

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a belső tisztaság és a jó emésztés fenntartására. Az indiai tradicionális kezelések egyik fő gyógynövény formulája.

A haritaki kiváló emésztés serkentő, a bibhitaki táplálja a nyálkahártyákat és vértisztító hatású. Az amalaki (amla), avagy indiai egres, magas antioxidáns és C-vitamin tartalmú. 

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza

MIRE HASZNÁLD A TRIPHALÁT?

 • Segíti a természetes belső tisztulást
 • Gyengéden fenntartja a szabályozást
 • Táplálja és megújítja a szöveteket
 • Támogatja az egészséges emésztést és felszívódást
 • Természetes antioxidáns

triphalát gyakran a belek tonizálására, azaz fertőtlenítésre és gyulladásgátlásra használják, hasznos az emésztésben és támogatja a rendszeres bélmozgást. 

A három gyümölcs kombinációja szinergikus hatással van más emberi szervezetben működő rendszerekre is. Az emésztőrendszeri vagy más néven gasztrointesztinális (GI) traktus mellett az ájurvéda triphala churnát használ az egészséges légzőszervi, szív- és érrendszeri, urinális-, reproduktív- és idegrendszer támogatására. Ugyanakkor a triphala erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A triphala készítésében részt vevő három gyümölcs egyedi hatásairól is ismert:  

 • Amalaki (Amla) (Emblica officinalis): hűsítő hatású, kezeli a pitta-t, támogatja a máj és az immunrendszer természetes funkcióit.
 • Bibhitaki (Terminalia belerica): kifejezetten a kapha számára jótékony hatású, támogatja a légzőrendszert.
 • Haritaki (Terminalia chebula): bár némileg fűtő jellegű, mégis mind a három dósa (vata, pita, és kapha) esetében jótékony hatású. Erőteljes tisztító hatásával eltávolítja a méreganyagokat és segít az egészséges testsúly fenntartásában.

A triphala a legszélesebb körben alkalmazott ájurvédikus formula, mivel egyedülálló abban, hogy az emberi szervezetet egyidejűleg képes méregteleníteni és megújítani

TRIPHALA ÉS FOGYÁS

Túlsúly esetén a triphala a fogyókúrás program részeként alkalmazható - az egészséges étrend és a testmozgás kiegészítéseként. 

A megfelelő emésztés és tisztulás fontos tényező a hosszú távú siker elérésében: az optimális testtömeg fenntartásában. 

A triphala churna elősegíti az egészséges étkezési szokásokat, méghozzá azzal, hogy ellátja a testet a természetes ízek teljes spektrumával. A tápanyagok egészséges felszívódásának és beépülésüknek elősegítésével a triphala megfelelő tápláltságot és kiegyensúlyozottságot biztosít az emberi szervezet számára.

TRIPHALA ÉS AZ ÁJURVÉDA: HAGYOMÁNYOS FELHASZNÁLÁS

A triphala-t gyakrabban ajánlják és használják, mint bármely más ájurvédikus növényi készítményt. 

Népszerűségét annak köszönheti, hogy egyedülállóan képes az emberi szervezet rendszereit kíméletesen megtisztítani és méregteleníteni, miközben egyidejűleg feltölti és táplálja is azt

Az ájurvéda szerint a mértékkel alkalmazott triphalának jótékony hatása van mindhárom dósára - vata, pitta és kapha. 

Legismertebb a belekre gyakorolt ​​hatásáról, javítja a perisztaltikát és megtisztít a toxikus anyagoktól. Mindezek mellett az ájurvéda a triphalát tápláló étrendkiegészítőnek is tekinti, amely megújítja a szöveteket és ezzel fiatalító hatással lehet.

 • A Caraka Samhita*, az ájurvéda egyik fő szövege a haritakit a betegség eltávolítójaként írja le, az amalakival együtt pedig a rasāyana, vagyis a test fiatalítása szempontjából tartja hatásosnak.

*Charaka Saṃhitā: az ájurvédáról (indiai hagyományos orvoslás) szóló szanszkrit szöveg. A Suśruta-saṃhitā mellett ez a másik a két alapvető jelentőségű hindu szövegből, amely az ókori Indiából maradt fenn.  

 • A triphala churnát hagyományosan tonikként használják haj- és szemmosásra.
 • A triphala meggyújtja az emésztőrendszeri tüzet (deepana) és elősegíti az emésztés javulását (pachana): nehézkes emésztés, székrekedés, puffadás, gyomortáji fájdalmak, emésztési zavarok esetén alkalmazható. A legjobb hashajtó és bélrendszert erősítő természetes étrendkiegészítő.
 • A haritakit a tibeti gyógyászat az orvosságok királyának nevezi, mert amellett, hogy javítja az emésztést és felszívódást, szabályozza a székrekedést és a hasmenést, csökkenti a túlzott ürítési funkciókat, mint a köhögés, a verejtékezés és a menstruációs vérzés. A haritakiról azt mondják, hogy elhozza a hosszú élet áldását, az amalakival (amlával) és a bibhitakival együtt pedig úgy táplál, ahogyan az anya táplálja gyermekét
 • A triphala churna hat a légzőrendszerre is: elősegíti a hurut kiürülését és erősíti a tüdőt. Nátha, szénanátha és arcüreg-gyulladás esetén is élvezheted jótékony hatását.
 • A triphalát ínygyulladás, vérző fogíny esetén szájöblítésre használják.

triphalát ínygyulladás, vérző fogíny esetén szájöblítésre használják

HOGYAN HASZNÁLD A TRIPHALÁT?

TRIPHALA TEA

A triphala bevitelének hagyományos módja a tea. 

Ha a triphalát teaként fogyasztod, lehetőséged van rá, hogy érezd a gyógynövények ízét, mely az ájurvéda szerint lényeges és a gyógyulási folyamat fontos része.

Az íz érzékelése elindítja az emésztési folyamatot és jeleket küld a testnek arról, hogy mire számíthat és ezzel beindítja az emberi szervezet belső öngyógyító folyamatait

A triphala tea elkészítése: 1/2 teáskanál triphala port adj hozzá egy csésze forró vízhez. Az így elkészült főzetet keverd meg, hagyd kihűlni, majd lassan kortyolgatva fogyaszd el. 

A triphala churna az ájurvédában ismert hat ízből ötöt tartalmaz (édes, savanyú, keserű, csípős és fanyar), csak a sós íz hiányzik belőle. 

A legtöbb nyugati étrendet folytató ember számára a keserű és a fanyar a két legkiemelkedőbb íz, ami azért lehet, mert nyugati étrendünkből olyannyira hiányzik ez a két ízhatás.

Ettől kezdetben kissé kellemetlen lehet a tea fogyasztása, de az idő múlásával, ahogy az emberi szervezet hozzászokik és kiegyensúlyozottabbá válik, nem ritka, hogy a tea fogyasztása édes ízélménnyé alakul

A triphalát éhgyomorra kell bevinni. Indiában általában este lefekvés előtt fogyasztják. A nyugati emberek életmódjába inkább a reggeli fogyasztása illeszthető.  

A TRIPHALA MODERN KUTATÁSA

Tanulmányok kimutatták, hogy a triphala nemcsak az emésztőrendszeri vagy más néven gasztrointesztinális (GI) traktust támogatja, hanem az egészséges immun- és kardiovaszkuláris rendszert is erősíti. 

Ez jótékonyan hat a sejtek életciklusára és elősegíti az egészséges lipid- és koleszterinszintet. 

A triphaláról kimutatták, hogy erős antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Erről az eredményről azt gondolják, hogy nagymértékben kapcsolódik az amalaki (amla) C-vitamin-tartalmához, mivel az egyik legmagasabb C-vitamin -koncentrációt tartalmazó gyümölcsről van szó.

Más kutatások szerint az antioxidáns hatást nem a magas C-vitamin tartalom okozza, hanem a triphala készítéséhez használt gyógynövényekben fellelhető tanninoknak és polifenoloknak tulajdonítható.

Az antioxidáns hatása októl függetlenül bizonyítást nyert. Az ájurvéda szerint a három gyümölcs szinergiája és holisztikus hatása az, amely miatt antioxidáns hatást tud kifejteni.

MELLÉKHATÁSOK

A triphala természetes méregtelenítő formula. A tisztítási folyamat részeként nem ritka, hogy a toxinok a mélyebb szövetekből szabadulnak fel, és a vérbe kerülnek. Amikor egyszerre sok toxin szabadul fel, az „gyógyító rosszulléthez” vezethet. 

Néhány embernél ez fejfájásként, kiütésként vagy émelygésként jelentkezhet. 

A triphala hat az emésztésre, így az étrendkiegészítő fogyasztásának kezdetén nem ritka, hogy hasmenést és a szokásosnál lazább bélmozgást tapasztalnak.

Mindezek a reakciók a tisztítás melléktermékei lehetnek. Ha a tisztítulási folyamatot túl intenzívnek élnéd meg, egy kis időre tedd félre a triphalát, majd kisebb adaggal folytasd a bevitelét. Ha a zavaró tünetek újra megismétlődnek mindenképpen konzultálj ájurvédikus természetgyógyász szakemberrel. 

ELLENJAVALLATOK

A triphala szedése nem ajánlott várandóság és szoptatás alatt dehidratáció, súlyos kimerültség vagy lesoványodás esetén. Nincsenek ismert gyógyszerkölcsönhatások a triphalát alkotó gyógynövényekkel.

Egyes tanulmányok olyan eredményekről számolnak be, amelyek óvatosságra intenek a vérhígító gyógyszereket szedők esetében, mert a triphala befolyásolhatja a vérlemezkék működését. 

Ájurvédikus ajánlás szerint, ha a széklet száraz és kemény, fontold meg triphala helyett, csak az egyik gyümölcs, a haritaki használatát.

Ájurvédikus ajánlás szerint, ha a széklet száraz és kemény, fontold meg triphala helyett, csak az egyik gyümölcs, a haritaki használatát

TRIPHALA BESZERZÉSE

A triphala leggyakrabban por, tabletta vagy folyékony kivonat formájában elérhető.

A por forma előnye, hogy az egy adagra jutó költség lényegesen alacsonyabb és lehetővé teszi a gyógynövényeket hagyományos módon, teaként vidd be a szervezetedbe.

A tabletta formával amellett, hogy kényelmes és gyors módszer, azt is elkerülheted, hogy a gyógynövény erős, intenzív ízét érezd. Számos ájurvédikus szakember tapasztalja azt, hogy a kliensei szívesebben veszik be a gyógynövényeket tabletta formában.

A triphala forgalmazójának kiválasztásakor számos kérdést kell megfontolni a gyógynövények minőségével, a vállalat értékeivel, a környezetre gyakorolt ​​hatással és a termék árával kapcsolatban.

Fenntartható gazdaságból származik

A három gyümölcs, amely a triphalát alkotja, fákon terem és egykor India számos részén bőségesen voltak fellelhetőek. A gyümölcsök betakarítási helye és módja közvetlenül befolyásolja a hosszú távú fenntarthatóságot.  

A triphalát alkotó 3 gyümölcsöt többféle módon gyűjtik be: 

 • magángazdaságokban termesztik és takarítják be, ahol a fenntarthatóság kezelhető,
 • a természetben vadon termő shatavarit takarítják be, ezzel veszélyeztetve a hosszú távú fenntarthatóságot. 

A fenntarthatóság biztosítása érdekében a magántulajdonban lévő gazdaságokban termesztett gyógynövényeket szerezzük be.

Azokból a magángazdaságokból hozatjuk a gyógynövényeket, amelyeket ellenőriznek és amelyekről megbizonyosodtunk, hogy a tisztességes kereskedelem elveit tartják szem előtt. 

Organikusak a gyógynövények

Termékeink olyan magángazdaságokból származnak, amelyek biztosítják az ökológiai gazdálkodás módszereinek betartását.

A gyógynövényeket nem kezelték peszticidekkel vagy más káros vegyszerekkel. 

A triphalánkban található gyümölcsöket kizárólag minősített ökológiai gazdaságokban termesztik. 

A friss, érett gyümölcsöt az optimális időben szüretelik környezetbarát módszerekkel, amelyek figyelembe veszik a fák és a környezet ökoszisztémájának hosszú távú egészséges fenntarthatóságát.

A terméket a képre kattintva érheted el

TRIPHALA - Kiváló emésztés, tiszta belső A superfood gyógynövény - Vegetáriánus kapszula

TRIPHALA - Kiváló emésztés, tiszta belső A superfood gyógynövény - Vegetáriánus kapszula

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2