Cikkek

SHILAJIT – gyógymassza a Himalájából

2020.12.01 11:27
SHILAJIT – gyógymassza a Himalájából

A shilajitot, vagy másik nevén múmijót világszerte több mint 3000 éve nagy becsben tartják fiatalító, erősítő és méregtelenítő hatása miatt és vannak, akik egyenesen csodaszerként tekintenek rá. 

A shilajit, az ájurvéda gyógyászat anyaga, amely a nyári melegben a hőmérséklet emelkedésével a Himalája szikláiból csapódik ki

Egy sötét színű, ragadós, a gyantához hasonlító ásványi anyagról van szó, amelynek a nyomelem tartalma rendkívül magas. 

A shilajit az ősdzsungel biomasszája, ami az Indiai szubkontinens Eurázsiának ütközésekor felgyűrődött Himalája alatt jött létre.

Talán meglepőnek tűnhet, hogy egy hegyből, a kövek közül kicsapódó ragacsos fekete anyagnak egészségre gyakorolt támogató hatást tulajdoníthatunk… azonban fontos tudod, hogy az ajurvéda szerint a shilajit azért is különleges, mert kiegyensúlyozó hatással van mindhárom testtípusra (vata, pitta, kapha). 

Használható a szövetek kíméletes méregtelenítésére, de erősítő, tápláló minőséggel is rendelkezik. 

Különösen a szervezetben fellépő erőteljes fiatalító hatásairól ismert, amelyek számos más hihetetlen pozitív hatása mellett hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez és az egészséges öregedéshez.immunrendszer megerősítéséhez és az egészséges öregedéshez

MI A SHILAJIT?

A shilajit szanszkrit nyelven a „gyengeség elpusztítóját” jelenti, ami azt fejezi ki, hogy hihetetlenül képes erőt és fiatalodást hozni

Növényi termékeink többségével ellentétben ezt az anyagot nem közvetlenül egy növényből szüretelik, hanem a Himalája szikláinak mélyén, sok évszázad alatt, a növényi anyagok lassú bomlásából keletkezik.

Az évezredek során ragadós, ásványokban és nyomelemekben gazdag anyag válik belőle. Végül a nyár intenzív melegének hatására kiszivárog a sziklák közül és így válik betakaríthatóvá. 

Ez a folyamat magyarázza a további elnevezéseit, mint például a „hegyek vére”, az „ásványi szurok” és a „kőzetlé” 

Az egyik oka annak, hogy a shilajit olyan erős gyógyító anyag, az az, hogy olyan hasznos ásványi anyagokkal van tele, mint a szilícium-dioxid, a vas, a kalcium, a réz, a lítium, a magnézium, a mangán, a foszfor, a nátrium és a cink.  

A shilajit nem csak organikus nyomelemekben gazdag – mely ebben az esetben „szerves” növényi eredetű-, hanem fulvosavat, huminsavat, aminosavakat és növényi alapú antioxidánsokat is tartalmaz.  

Az ashwagandhához hasonlóan szintén adaptogén és segíti a fizikai és szellemi teljesítményt.

Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség fokozása.

Az adaptogének különféle természetes anyagok, amelyek módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben és úgy növelik a stresszel szembeni ellenállást, hogy mindeközben nincsenek nemkívánatos mellékhatásaik, toxikus hatásaik.

növelik a stresszel szembeni ellenállást

A SHILAJIT HASZNÁLATA

A shilajit a teljes emberi szervezetet képes támogatni, amely számos rendkívüli gyógyhatással jár: 

 • Fiatalítja és erősíti az immunrendszert
 • Tisztítja és erősíti a tüdőt
 • Segít eltávolítani a toxinokat a szervezetből
 • Segít fenntartani a jó veseműködést és az egészséges húgyutakat
 • Fenntartja a vércukorszint kiegyensúlyozottságát a normális tartományban, és tisztítja a vért
 • Segít fenntartani az egészséges testsúlyt
 • Erősíti a reproduktív rendszert, tonizálja mind a férfi, mind a női reproduktív szerveket
 • Felélénkíti a libidót
 • Támogatja az erős és egészséges csontokat   
 • Támogatja a vitalitást és az állóképességet
 • Fokozza más gyógynövények hatékonyságát
 • Támogatja a tápanyagok egészséges felszívódását

SHILAJIT ÉS ÁJURVÉDA: a hagyományos felhasználás

A shilajit a hat ájurvédikus ízből* négyet tartalmaz, melyek a csípős, a keserű, a sós és a fanyar. 

*Ízlelés szerint beszélhetünk keserű, savanyú, csípős, fanyar, sós és édes ízekről, ugyanakkor hatásuk szerint megkülönböztetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízeket.

Bár mind a három testtípus esetében az egyensúlyt támogatja, gyengéd fűtő jellege miatt pitta esetében mindenképpen mértékletesen fogyaszd.  

A shilajit hatással van a mutra vaha srota (vizeletrendszerre), ahol is kapha esetén segít a tisztulásban, tonizálja a vatat és serkenti az apana vaju* áramlását kismedencei régión keresztül. Ez a vesét is erősíti, amely a nagyobb húgyúti rendszer létfontosságú része.

* Apana váju: Az elsődleges életerő energia, a prána egy olyan energia, amelyet legtisztábban a finom érzékeléssel tudunk felfogni.

A testünket és az elménket a prána működteti. Minden prána egy, de ahhoz, hogy megértsék a testünkben működő pránát, az őskorban különböző „vájukra” (vayu) vagy „szelekre” osztották. Az apana (apaana) váju a köldök alatti területhez tartozik, és a kiválasztási folyamatokat irányítja.

A shilajit erőteljes hatással van a medas dhatu-ra (zsírszövet) és az ambuyaha strotas- ra (a víz csatornái) az egész testben, elősegítve az egészséges testsúly szabályozását, megtartását és a kiegyensúlyozott vércukorszintet és annak fenntartását a normális tartományban.

A shilajit híres arról, hogy támogatja a nemi szervek egészségét és működését mind a férfiak, mind a nők körében

Olyan erősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az egész reproduktív rendszer (shukra dhatu) szöveteinek javát szolgálják, védve ezen szerveket az idővel bekövetkező gyengüléstől. 

A shilajit magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően tisztítja a vért és támogatja az erős és egészséges csontok felépítését és fenntartását. 

Összegezve azt mondhatjuk, hogy a shilajit széles körben támogatja a természetes tisztulást, miközben építi és fiatalaítja az egész emberi szervezetet. Így mindhárom testtípus megbízható szövetségese a dósák kiegyensúlyozásában. 

Nem meglepő, hogy a shilajit adaptogén, hiszen magas ásványianyag-tartalmú és az emberi szervezet számos rendszerét és szövetét támogatja.

Az adaptogén hatás igen komplex. Az adaptogéneknek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira és hatnak egyes belső elválasztású mirigyek, valamint az immunrendszer működésére.

Stimuláló és egyes szervek működését mérséklő hatással egyaránt rendelkezhetnek. 

A shilajit évezredek óta „jóga vahi” néven ismert, ami azt jelenti, hogy „csatlakozik a hordozóhoz”, mivel képes a tápanyagokat a test mélyére vinni és hatásukat úgy fokozni, hogy a leginkább ki tudják fejteni gyógyító hatásukat. Jóga vahi-ként a shilajit más gyógynövényekkel és kiegészítőkkel együtt is bevehető, hogy fokozza hatékonyságukat.

HOGYAN FOGYASZD A SHILAJITOT

HOGYAN FOGYASZD A SHILAJITOT

Mivel az íz olyan fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban, és jelzi a testnek, hogy indítsa el saját támogató mechanizmusait, az ájurvéda hagyományosan a gyógynövények kóstolását javasolja, és ha lehetséges, por alakú formában ajánlja fogyasztásra őket. 

Mivel a shilajit nem olyan, mint egy szokásos gyógynövény, nem porított formában kínáljuk. Ehelyett shilajit étrendkiegészítőnket tabletta formájában tettük elérhetővé, így egyszerűen és kényelmesen tudod bevinni ezt a gyógyanyagot a szervezetedbe.

A tablettákat javasolunk és mert a hagyományos ájurvédikus gyógyászat szerint lényeges a gyógyanyag ízének érzékelése.

A másik oka, hogy tabletta formájában kínáljuk a shilajitot az, hogy tabletták révén nem érzed olyan intenzíven a shilajit kifejezetten erős ízét és illatát. 

A shilajit étrendkiegészítő tabletta szedése könnyedén beilleszthető a napi rutinodba. A napi ajánlott mennyiség 1-2 tabletta naponta egyszer vagy két alkalommal, azaz napi 300–1200 mg közötti mennyiség. 

SHILAJIT HATÁSA MÁS GYÓGYNÖVÉNYEKKEL EGYÜTT HASZNÁLVA

A shilajit önmagában is képes csodát tenni, de jóga vahiként más gyógynövényekkel kombinálva is szedhető annak érdekében, hogy hatásukat fokozza.

Ha a shilajitot ashwagandával együtt szedjük, annak fiatalító tulajdonságai támogatják a férfi reproduktív rendszert. Ez a kombináció erősíti és támogatja a stabil idegrendszert is.  

A shilajit shatavarival és édesgyökérrel szedése kifejezetten pozitív hatással van a női reproduktív szervekre: megnyugtatja, táplálja és tonizálja az egész rendszert. Mindemellett erősíti és támogatja a nyugodt, stabil idegrendszert.  

SHILAJIT MODERN KUTATÁSA

A modern tudósok jó néhány tanulmányt végeztek a shilajit egészségfejlesztő tulajdonságainak kutatására

Ezek a tanulmányok többek között kiterjedtek a shilajit pozitív hatásaira, melyet a központi idegrendszer egészségére, a tesztoszteronszintre, az erős immunfunkció fenntartására és a fáradtság leküzdésére fejt ki.

BIZTONSÁGOS A SHILAJIT?

A shilajit biztonságosságát állat- és emberkutatások alapján jól dokumentálják és biztonságos étrend-kiegészítőnek tekintik. Különböző kutatások azt mutatják, hogy a shilajit antioxidáns, gyulladáscsökkentő és adaptogén.

Állat- és emberkutatások szerint a shilajit fokozza a spermatogenezist. Ezenkívül az állatokra és az emberekre vonatkozó adatok támogatják „revitalizálószerként” való alkalmazását, fokozva a fizikai teljesítőképességet és enyhítve a fáradtságotAz ezekért a hatásokért felelős shilajit fő alkotóelemei a dibenzo-α-pironok, a fulvosav és ezek származékai.

A biztonság érdekében fontos megbizonyosodnod arról, hogy az étrend-kiegészítő megbízható forrásból származik: a shilajitod tiszta és használatra kész.

Nem lehet nyers vagy feldolgozatlan, mert a nyers shilajit veszélyeket rejthet, vagyis nehézfémeket, gombákat, baktériumokat vagy más nem kívánt szennyező anyagokat tartalmazhat. 

ELLENJAVASLATOK

Terhesség és szoptatás alatti fogyasztásával kapcsolatban óvatosan járj el. 

Ne alkalmazd a shilajitot, ha a következők bármelyike ​​fennáll:

 • Hemokromatózis (magas vasszint a vérben) 
 • Hipoglikémia (abnormálisan kevés glükóz található a vérben)
 • Magas húgysavszint esetén

A terméket a képre kattintva érheted el:

Shilajit - Az általános egészség és erőnlét záloga

Shilajit - Az általános egészség és erőnlét záloga

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2