Cikkek

Mire jó a D-vitamin és milyen hatással van szervezetünkre

2023.10.03 14:48
Mire jó a D-vitamin és milyen hatással van szervezetünkre

A D-vitamin-ról legtöbbünknek elsőként az éltető napsütés jut eszébe, ami nem véletlen. Ezért is hívják napfényvitaminnak. De ugyanígy gondolhatnánk két, a szervezet számára igen fontos ásványi anyagra, a kalciumra és a foszforra is. A zsírban oldódó D-vitamin orvosi nevéből (kalciferol) ugyanis kiderül, hogy jó barátságot ápol a kalciummal. A számos élelmiszerben természetes formában jelenlévő kalcium fontos alkotóeleme csontjainknak, immunrendszerünk normális működésének. Lássuk tehát, hogyan működik és milyen előnyökkel jár a D-vitamin bevitele.

A D-vitamin hatása a csontokra

A D-vitamin, mint az egyik legfontosabb vitaminunk felel a bevitt kalcium belekben való felszívódásáért, illetve a megfelelő kalcium- és foszfátkoncentráció fenntartásáért. Mint kalciumfelelős, komoly szerepet játszik a csontnövekedésben, illetve a csontok egészségében. A szervezetben többek között feladata még a gyulladások csökkentése, a sejtnövekedés elősegítése és az immunrendszeri normális működtetése is. A megfelelő D-vitamin szint gyermekeknél megelőzi a tachycardia (szívritmuszavar), felnőtteknél pedig a csontritkulás kialakulását. Kijelenthetjük tehát, hogy a D-vitamin valóban létfontosságú az egészséges szervezet számára.

A D-vitaminnak két fontos fajtáját ismerjük: a D2- és a D3-vitamint. Ez utóbbit a szakemberek fontosabbnak tartják a szervezet D-vitamin-szintjének emelésében.

A D3-vitamin jótékony hatása szervezetünkre

A D-vitamin számos fontos funkciót tölt be az emberi szervezetben. Ezek a következők:

 • Segíti a kalcium felszívódását.

A D-vitamin közvetítő elemként hozzájárul a kalcium belekből való felszívódásához, erősítve ezzel a csontok és fogak egészségét.

 • Támogatja az immunrendszert.

A D-vitamin segíti az immunrendszer modulálását, így csökkentheti a fertőzések, autoimmun betegségek kockázatát.

 • Szabályozza a vér kalciumszintjét.

A D-vitamin segíti a kalcium koncentrációját a véráramban. Ez fontos az idegműködés, az izomösszehúzódások, illetve az általános sejtműködés szempontjából.

 • Serkenti a sejtnövekedést

A D-vitamin részt vesz a sejtnövekedés, illetve differenciálódás szabályozásában, kutatások bizonyítják, hogy eredményes lehet bizonyos daganatos megbetegedések megelőzésére.

A D vitamin jotékony hatásai

Milyen egészségügyi problémákkal járhat a D-vitamin hiánya?

Mivel a szervezet számára elegendő D-vitamint nem minden esetben tudunk bevinni – ez különösen az őszi, téli hónapokra lehet igaz -, könnyen felléphet annak hiánya. A tartós D-vitamin hiány sajnos számos egészségügyi problémához vezethet.

A D-vitamin hiánya a következők problémákhoz, betegségekhez vezethet:

 • csontritkulás (osteoporózis)
 • izomgyengeség - a járás és mozgás funkciók kárára
 • az immunrendszer nem megfelelő működése, fertőzések nagyobb kockázata
 • depresszió, hangulatingadozások
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • cukorbetegség és autoimmun betegségek

Mi lehet D-vitamin forrás?

Ki kell jelentenünk, hogy elég kevés élelmiszer tartalmaz természetes módon D-vitamint. Ehhez még hozzájárul az a tény, hogy az élelmiszerekben bevitt mennyiség nem fedezi a szervezet teljes D-vitamin szükségletét.

Lássuk, melyek a legjobb D-vitamin források, azaz miben van sok D-vitamin?

 • a zsíros halak húsa (például pisztráng, lazac, tonhal), illetve a halolajok.
 • tojássárgája
 • egyes gombafélék
 • tejtermékek: tej, joghurt, sajt
 • növényi tejek (ezek általában D-vitaminnal dúsítottak)

A napozás lehet D vitamin forrás

A D3-vitamin és a napozás

Szervezetünk D-vitamin-szükségletének – így bevitelének is – legalább egy részét a napsütésnek köszönhetjük. A UVB-sugárzás könnyen behatol a fedetlen bőrbe, és hála a biológiának, ott hasznosulva D3-vitaminná lesz. Az évszak, a napszak, a bőrtípusok természetesen mind befolyásolják a bevitel intenzitását, de a napsugárzás jótékony hatása mindenképpen érvényesül. A sötétebb bőrűek és az idősebbek kevésbé fogékonyak a napsugarakra, így nekik különösen oda kell figyelniük D-vitamin szintjükre. Fontos megjegyezni, hogy a jótékony UVB-sugarak, ha mégoly melengetőek is, nem hatolnak át például az ablaküvegen. Napi 15-20 perc szabadtéri napozásért azonban mindenkor hálás lesz szervezetünk.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk naponta?

Szervezetünknek életkorunknak megfelelően - ha nem is nagyon eltérő mennyiségben - de más-más napi D-vitamin dózisra van szüksége. Érdekesség, hogy idősebb korban, 70 fölött csontjaink egészsége miatt szorulunk rá leginkább a kalciumpótló D-vitaminra.

Napi D-vitamin szükségletünk életkor szerint

0-12 éves korig 10 mg

1–13 évesig 15 mg

14–18 évesig 15 mg

19–50 évesig 15 mg

51–70 évesig 15 mg

70 év fölött 20 mg

*Adequate Intake (AI)

Milyen más vitaminnal fokozható a D-vitamin hatása?

A D-vitamin kiváló kiegészítője lehet a szintén zsírban oldódó K2-vitamin, amely ugyanúgy részt vesz a szervezet kalcium szintjének szabályozásában. Egyes kutatások szerint megakadályozza az artériák meszesedését, így csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A K-vitamin hiánya szerencsére ritka, de fellépése a csontok egészségének károsodását eredményezheti.

Mit tudhattunk meg a D-vitaminról?

A D-vitamin (különösen a D3) szervezetünkbe kerülve felel optimális kalcium-szintünkért, azaz csontjaink, fogaink egészségéért. Ezen felül fontos szerepet játszik a sejtnövekedésben és immunrendszerünk zavartalan működésében is. Ennek a létfontosságú, főként zsírosabb halakban, tejtermékekben fellelhető vitaminnak a bevitele nagyon fontos, ezek az élelmiszerek azonban mégsem fedezik napi D-vitamin szükségletünket. Az áldott napfény az UVB sugárzás kisebb dózisában is kiváló kiegészítője lehet szervezetünk D3-igényének. Erre különösen 70 év fölött volna nagy igény, ekkor ugyanis csontjainknak még több kalciumra van szükségük. A D-vitamin hiánya komoly egészségügyi problémához, valódi népbetegségekhez vezethet, ezért tüneteit érdemes komolyan venni, pótlására odafigyelni.

(A cikkben leírtak nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat, és nem írják felül az orvosi utasításokat.)

Pranagarden

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2