Cikkek

A menopauza tünetei és kezelése

2024.02.19 15:18
A menopauza tünetei és kezelése

Előbb vagy utóbb minden nőt utolér a sokak által rettegett esemény, a menopauza. A női termékenység ezzel véget ér és egy új időszak kezdődik, melyet hormonális változások kísérnek, ami sokaknak igen kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt. De mik ezek a tünetek, és hogyan küzdhetsz meg velük? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.  

A menopauzáról röviden

A menopauza a menstruáció végét, a reproduktív ciklus teljes megszűnését jelenti: ez egy természetes biológiai állapot, amellyel a női termékenység ideje véget ér. A menopauzát még ma is számos stigma kíséri, így vannak, akiknek a szemében a kifejezés negatív jelentéssel bír. Kétségtelen, hogy a változókor gyakran együtt járhat kellemetlen tünetekkel, ez azonban nem betegség, csupán egy átmeneti állapot, melyen minden nő keresztülmegy.

Fontos tudni, hogy a menopauza nem az élet végét jelenti, csupán egy korszak lezárulását: ettől senki nem veszíti el nőiességét, és a szexuális élet sem szűnik meg – sőt, van akire kimondottan felszabadítóan hat az, hogy nem kell többé a menstruáció és a nem kívánt terhesség miatt aggódnia. 

De mi is az a menopauza? 

Egy olyan folyamatról van szó, melynek során a petefészek működése fokozatosan leáll, a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, a hormonok ingadozni kezdenek, végül pedig az ösztrogén termelődése leáll. Ahhoz, hogy a folyamat érthető legyen tudni kell, hogy a nőknek születésüktől kezdve megvan az összes petesejtjük, ezek azonban idővel „elfogynak”. Mivel a petesejtet körülvevő tüszősejtek felelősek az ösztrogén termeléséért, ezért a petesejtek számának csökkenésével természetes módon együtt jár az ösztrogénhiány is, melynek pedig egyenes következménye a menstruáció leállása. 

A nők átlagosan 51 éves korukban élik át a menopauzát, egyeseknél azonban ez akár 10 évvel is kitolódhat. A változókor számos módon kihathat a szervezetre: tünetei közé tartozhat a haj vagy a bőr szerkezete, a közérzet, a kedélyállapot de akár a libidó megváltozása is. Természetesen van, aki ezt szinte észre sem veszi, másokat azonban különösen megviselhet a folyamat, ezért érdemes rá lélekben előre felkészülni. 

A menopauza szakaszai

A folyamatot alapvetően három szakaszra oszthatjuk: primenopauzára, menopauzára és posztmenopauzára.

Perimenopauza

Ez a változás első szakasza, mely jóval az utolsó menstruáció előtt elkezdődik, és akár nyolc évig is eltarthat. Ekkor már megjelenhetnek a hormonháztartás átalakulását jelző apró tünetek: idegesség, szemszárazság, alvászavar, ritkán akár hőhullám is. Ezeket a jeleket sokan egyáltalán nem veszik komolyan, és nem is kapcsolják őket össze a menopauzával. 

Menopauza

A perimenopauza akkor ér véget, amikor 12 egymást követő hónapban elmarad a menstruáció. A vérzések már korábban is rendszertelenné válhatnak, ez pedig azzal jár, hogy a termékenység is fokozatosan csökken. A menopauza tehát valójában egy időpont, nem egy időszak.

Posztmenopauza

A változókor folyamatának utolsó szakasza a menopauzát követően kezdődik és élethosszig tart. Ekkor a korábbi kellemetlen tünetek jelentős mértékben enyhülnek, egyeseknél azonban előfordulhat fáradékonyság, koncentrációzavar, libidócsökkenés, testsúlygyarapodás, hüvelyszárazság és urológiai panaszok, például inkontinencia is. 

Ennek az időszaknak vannak azonban pozitív hozadékai is: a menstruáció elmaradásával megszűnhet a vérszegénység, az endometriózis, de az emlődaganat kialakulásának esélye is jelentősen lecsökken.  

A menopauza leggyakoribb tünetei

Amikor a menopauza tüneteit említjük, akkor tulajdonképpen a perimenopauza időszakában jelentkező problémákról beszélünk. Lássuk, mik ezek.

Hőhullámok

Ez a leggyakoribb tünet, amit a változókorral azonosítunk. Kisebb-nagyobb mértékben szinte minden nő megtapasztalja a hirtelen jelentkező, erős hőségérzettel járó, gyakran az arc, a nyak és a mellkas kipirosodását okozó hőhullámot, melyet szédülés, verejtékezés és izzadás is kísérhet. 

A hőhullámok néhány másodperctől akár percekig is eltarthatnak és intenzitásuk is igen változatos. Gyakrabban jelentkezhetnek azoknál, akiknél a menopauzát daganatos betegség miatti kezelés vagy nőgyógyászati műtét okozta, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt vagy dohányoznak, de a stressz is felerősítheti a tüneteket. 

Éjszakai izzadás

Szintén sokan megtapasztalják az éjszakai hidegrázást, izzadást, erős szívdobogást, mely első alkalommal ijesztő élmény lehet, utána pedig gyakran nem egyszerű az ismételt elalvás. A tünet oka az, hogy az ösztrogénszint ingadozása megzavarja az agynak azt a régióját, mely a testhőmérséklet szabályozásáért felelős, ha pedig a szervezet a hőmérséklet emelkedését észleli, verejtékezéssel próbálja meg lehűteni a testet. 

Ilyenkor a legjobb amit tehetünk az, hogy lassú, mély lélegzetvételekkel nyugtatjuk meg magunkat, és segítjük elő a gyorsabb elalvást. Ebben az esetben is érdemes odafigyelni a dohányzásra és alkoholfogyasztásra, de bizonyos ételek fogyasztása is súlyosbíthatja a tüneteket. 

Hajhullás

A hajat szorosan azonosítjuk a nőiességgel, ezért igen kellemetlenül érint mindenkit a menopauzával gyakran együtt járó hajhullás. Ez a jelenség a nők körülbelül felével előfordul, a magyarázata pedig egyszerű: az ösztrogén elősegíti a haj növekedését és erősségét, annak csökkenésével tehát együtt jár a hajhagymák gyengülése. A haj ritkulása egyébként az életkor előrehaladtával mind a nők, mind a férfiak esetében természetes jelenség, de genetikai tényezők és a minket érő stressz is szerepet játszhat a hajhullásban. 

Hüvelyszárazság

Szintén gyakori probléma a menopauza idején a fájdalmassá váló szexuális élet, a hüvely szárazsága, viszketése, de akár a gyakori vizelési inger is. Bár a jelenség igen kellemetlen, a tünet szerencsére egyszerűen enyhíthető síkosító vagy az intim területekre kifejlesztett hidratáló használatával.  

Hangulatingadozások

A változókorba lépő nők gyakran vesznek észre magukon változékony hangulatot, közérzetet. Ennek egyik oka az, hogy sokan úgy érzik, a menopauza beköszöntével az életük a vége felé közeledik, elérkezik az öregkor. Sokan ezért önbizalomhiányban szenvednek, ingerlékennyé válnak, szoronganak. Ezeken az érzéseken csak tovább ront az ingadozó hormonszint, így ez a tünet sokszor a fizikai problémáknál is kellemetlenebbül érinti a nőket. 

Fontos ilyenkor tudatosítani magunkban azt, hogy ez egy átmeneti helyzet, ami ráadásul kezelhető és karbantartható. Különösen oda kell figyelni magára annak, akinél már előfordult depresszió, aki dohányzik, keveset mozog, stresszes életet él, valamint annak is, akit korábban daganatos betegség miatt kezeltek. 

Hogyan enyhíthetők a menopauza lelki tünetei?

A menopauza testi tünetei – a hőhullámok, az éjszakai verejtékezés – a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával és egy egészséges, fehérjedús diétával jelentős mértékben csökkenthetők. A hormonterápia és a megfelelő bőr- és hajápolás segít enyhíteni a hajhullást, a hüvelyszárazságot pedig síkosítók használatával kezelheted. De mi a helyzet a depresszióval és a szélsőséges hangulatingadozással? 

Ismerd meg a problémát

Amikor először tapasztalod ezeket a kellemetlen tüneteket, az első dolgod legyen az, hogy edukálod magad.  Olvass utána, hogy mi miért történik a szervezetedben: ez segít elfogadni azt a tényt, hogy egy teljesen természetes folyamattal nézel szembe, melyet ráadásul csak átmenetileg kell elviselned, hiszen a probléma idővel enyhülni fog. 

Keress tehát cikkeket vagy könyveket a menopauzáról, ismerd meg a benned zajló folyamatokat, de az is jó megoldás lehet, ha mások történeteinek nézel utána: sokkal könnyebb lesz elviselni a változásokat ha tudod, hogy nem vagy egyedül. 

Tanulmányozd a tüneteidet

Következő lépésként kezdj el odafigyelni a hangulatodra, az érzelmi változásokra. Fedezd fel, hogy milyen helyzetekben reagálsz számodra szokatlan módon, ismerd meg, hogy pontosan mi váltja ki a szélsőséges gondolatokat. Van, akinek a szomorú, másnak a stresszes helyzetek elviselése a legnehezebb: ha ezt tudod, már könnyebben odafigyelhetsz az ilyen esetek elkerülésére. 

Változtass az életmódodon

Ahhoz, hogy tartós javulást érezhess, elengedhetetlen az elegendő alvás. Mivel a menopauza idején jelentkező éjszakai hidegrázás ezt megnehezíti, különösen fontos, hogy odafigyelj az alvásminőségre, hiszen fáradtan mindenki ingerlékenyebb, érzékenyebb a stresszre. Jó megoldás az, ha a lefekvés előtti órákban már nem fogyasztasz koffeint és cukrot, de kerüld el a nehezebb fogásokat is. Fogd vissza a zsíros és szénhidrátban gazdag ételeket, válassz inkább zöldségeket, gyümölcsöket és fehér húsokat.  

Bár jó ötletnek tűnhet a dohányzás egy stresszes helyzetben, hosszú távon csak ártasz magadnak, ezért ha még nem tetted meg, ideje felhagyni ezzel a káros szokással. Fogd vissza az alkoholfogyasztást is, és kezdj el rendszeresen sportolni: ezek a változtatások gyorsan meg fognak látszani a hangulatodon is. 

Ayurwom - a természetes segítség

Szélsőséges esetekben akár szükséged lehet gyógyszeres kezelésre is, mielőtt azonban az ilyen szerekhez fordulnál, próbálkozz a természetes alapanyagokból álló táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal. Mivel a menopauza nem valamely specifikus szervünk megbetegedése, hanem az egész szervezetre kiható állapot, ezért érdemes inkább a holisztikus megközelítést választani.

Az Ayurwom egy olyan termék, mely kifejezetten a változókor tüneteire lett kifejlesztve az ősi indiai gyógyászat tapasztalatainak felhasználásával, így minden egyes összetevője az ilyenkor jelentkező tünetek enyhítését szolgálja. 

A Shatavari (Asparagus Racemosus, vagy fürtös spárga) a női hormonális rendszer egészségét segít javítani, de hozzájárul a szív és a keringési rendszer helyreállításához is. A Shatavari segíti az elalvást, a stressz csökkentését és a mentális egészség fenntartását, de növeli az energiaszintet és a fertőzések leküzdésében is segítséget nyújt.

A Dong Quai (Angelica Sinensis, vagy kínai angyalgyökér) az anyagcsere fokozásában és a méregtelenítésben segít, de nyugtató hatással is rendelkezik. Segít a hőhullámok leküzdésében és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az angyalgyökérben ezen kívül megtalálható egy növényi hormon, a fitoösztrogén, mely segít a felborult hormonháztartás helyreállításában. 

A Maca (Lepidium Meyenii) gyökér egy igazi szuperélelmiszer, ami nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket és esszenciális zsírsavakat. Energetizáló hatása mellett segíti a hormonháztartás szabályozását, enyhíti a változókori hangulatváltozások, hőhullámok intenzitását és pozitív hatással van az ösztrogénképződésre. 

A Fenugreek (Trigonella foenum-graecum, vagy görögszéna) szintén csökkenti a változókor tüneteit, csökkenti a depressziót, de a nemi vágy serkentésére is képes. 

Az Ayurwom tehát tökéletes választás, ha természetes módon szeretnéd elviselhetővé tenni a változókorral járó kellemetlen tüneteket.

Kérdésed van? Elakadtál a gyógynövények világában? Itt vagyunk segítünk! Írj nekünk, vagy hívj minket! 

namaste@pranagarden.com

+36 70 392 3773

: Raktáron (1 munkanap)
Raktáron
11 990 Ft
Egységár: 200 Ft/kapszula
Részletek
Részletek
Kedvencekhez
Összehasonlítás
Kosárba
Kosárba
olcsobbat.hu simplepay_hu_v2