Cikkek

Hőhullámok – Nem csak változókorban keserítik meg az életünket

2022.04.22 10:12
Hőhullámok – Nem csak változókorban keserítik meg az életünket

A hőhullámok nem csak a menopauza idején jelentkeznek. Betegség és hormonzavar is állhat a hátterükben. Mi a megoldás? A hőhullámok leggyakrabban a menopauza idején jelentkeznek. A nők több mint 80%-a szenved tőlük. Nehéz velük együtt élni, mert erősen befolyásolják a mindennapi életet.

 

A változókori hőhullámok

A változókorban jelentkező kellemetlen tünetek közül ez a leggyakoribb. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy minél előbb jelentkeznek a hőhullámok, annál tovább kell velük küzdeni.

A menopauza során jelentkező hőhullámok kialakulásáért az egyik nézet szerint egy bizonyos agyi terület felelős. Egy nemrég végzett kutatás szerint a hipotalamusz egy idegcsoportja kontrollálja ezt a folyamatot.

Ez az idegsejtcsoport az ösztrogénre reagál, vagyis szoros kapcsolatban van a hormonjainkkal. Ha csökken az ösztrogénszint, ami a menopauza alatt bekövetkezik, a neuronok sokkal több ingerületátvivő anyagot termelnek.

Emiatt megnövekszik a hőleadás, így izzadni kezdünk és meg is van a hőhullám.

Egy másik teória a termoneutrális, vagyis hősemleges tartomány beszűkülését teszi felelőssé a hőhullámokért.

Ez azt jelenti, hogy a hőmérsékletnek az a tartománya, amely nem igényel nagy energiaráfordítást a szervezettől sem a hőtermeléshez, sem a hőleadáshoz, jelentősen lecsökken.

Egy harmadik nézet szerint az emelkedett szintű tüszőérést serkentő hormon felelős a hőhullámok kialakulásáért.

Mivel egyik teória sem nyert egyértelmű, meggyőző bizonyítást, egyiket sem lehet 100%-osnak tekinteni. Az bizonyos, hogy a hőhullámok kialakulásában szerepet játszik az életmód és a pszichénk is. Az bizonyos, hogy a hőhullámok kialakulásában szerepet játszik az életmód és a pszichénk is.

A hőhullámok okai, kockázati tényezői

A változókori hőhullámok tehát hormonális okokból alakulnak ki. A hőhullámok kockázata nőhet egyes betegségek miatt (például pajzsmirigy-problémák) vagy műtétek után (ilyen műtét például a méheltávolítás). illetve várandósság során.

Rizikófaktor lehet a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az, ha sok stressz ér, és ezt nehezen tudod feldolgozni. A depresszióra való hajlam, a szorongás és a menstruációd korai elmaradása szintén okozhatnak hőhullámokat.

A hőhullámok jellemzői

A véráramlás fokozódik, így a bőr kipirosodik. Ennek a célja a hőleadás. Vannak, akik hamar túl vannak ezen a jelenségen, másoknak akár több évig is eltarthat az utolsó menstruációt követően.

Mi a megoldás?

A hőhullámok jelentkezése természetes folyamat része. Ennek ellenére fontos, hogy valahogy kezeljük ezeket. A szakorvosi konzultáció mindig az első lépés.

Az orvos általában az életmód megváltoztatását javasolja először, csak ezt követően, sikertelen próbálkozás esetén jön szóba a hőhullám ellen bevethető hormonpótlás.

Ennek alkalmazása előtt még több vizsgálaton kell részt venni: laborvizsgálat, ultrahang, EKG, testsúly-ellenőrzés, csontsűrűség-mérés.

Néhány tipp, ami segíthet:

  • rendszeres testmozgás
  • gyakori szellőztetés
  • a dohányzás kerülése
  • az alkoholfogyasztás csökkentése
  • a koffeinbevitel mérséklése
  • alacsonyabb hőmérséklet alvás közben
olcsobbat.hu simplepay_hu_v2