Cikkek

A hajhullás nem csak a férfiak problémája

2022.10.04 15:49
A hajhullás nem csak a férfiak problémája

A kopaszodást sokan a férfiasság jelének tartják, ám a férfiaknak sem öröm, ha magasodni kezd a homlokuk. A nők nagy része pedig egyenesen drámainak éli meg, ha egyre több hajszál marad a fésűjében, gyérülni, hullani kezd a haja, egyenletesen vagy foltokban kopaszodni kezd. 

Az életkorunk emelkedésével egyre jellemzőbb ugyan a haj ritkulása, de nem kell feltétlenül beletörődnünk ebbe

Egy kis hajbiológia


Egy egészséges embernek körülbelül 100-150 ezer hajszála van. Hajunk szüntelenül megújul, kihullnak és közben újra nőnek a hajszálak. Egy átlagos hajszál élettartama férfiaknál 3 év, a nőknél pedig akár 4,5 év is lehet.


A hajszálak élete négy ciklusból áll.


Az első, a haj aktív növekedési szakasza, amikor a keratin termelés folyamatos, ez kb. 2,5 évig tart. Ezt követi az ún. nyugalmi szakasz, amikor a növekedés lelassul, majd leáll, a hajhagyma összezsugorodik, és lassan leválik a hajszál a gyökérről.

Viszonylag rövid szakasz 10-20 napig tart.
A harmadik szakasz az öregedési szakasz. Ekkor már nyugvó állapotban van a haj, de nem hullik ki, amíg a hajgyökérben meg nem jelenik egy új, fiatal erős hajszál.

Ez körülbelül 3 hónapig tart.
A negyedik szakasz a kihullás/előbújás szakasza, amikor az elhalt haj kihullik és a fejbőrön megjeleni az új, fiatal hajszál a helyén. Ez 1-2 nap csupán.
A negyedik szakasz a kihullás/előbújás szakasza, amikor az elhalt haj kihullik és a fejbőrön megjeleni az új, fiatal hajszál a helyén.
Mikor beszélünk kopaszodásról?
Ha a fésűben sok hajszálat találunk, még nem feltétlenül jelez baj. Napi 70-100 hajszál kihullása még természetesnek mondható, és a hosszabb hajnál ez bizony ijesztő mennyiségnek tűnik.  

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a kopaszodás, mint jelenség nem kizárólag a hajszálak elveszését jelenti. A hajszálak elvékonyodása, a hajhagymák zsugorodása miatt jelentős minőségi változást észlelhetünk.
A hajhullás akkor tekinthető kórosnak, ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki.

Ezt alopeciának nevezzük, melynek több fajtája is van. Jelentkezhet jól körülírt területen, foltokban, de lehet szétszórt is, mely az egész hajas fejbőrt érinti.

Mi okozza a kopaszodást?


A leggyakoribb az úgynevezett androgén típusú kopaszodás, amely a nevével ellentétben nem csak a férfiakat érinti.

A kiváltó okok mindkét nem esetében a hormonok. A férfiak kopaszodását, legtöbbször a magas tesztoszteron szint okozza, míg a nőknél a változó korral csökkenő női nemi hormonok a kiváltó tényezők. A változó korral a női nemi hormonok szintje csökken, ami szintén hajhulláshoz vezethet.


A hormonváltozáson kívül számtalan tényező okozhat kóros hajhullástgyógyszerek mellékhatása, vírusok, gyulladásos betegségek, stressz, helytelen táplálkozásból adódó vitaminhiány, egyes hajfestékek, vegyi anyagok.


A hajhullás egyik kevésbé ismert oka a hajas fejbőr rossz állapota.

Az ok legtöbbször a nem megfelelő sampon használata. Elsősorban azok a készítmények károsíthatnak, amelyek olyan erős tisztító anyagokat tartalmaznak, amik teljesen elmossák a fejbőrt természetesen védő savas réteget.
A zsíros, korpás fejbőrön eltömődhetnek a pórusok, mely gyulladáshoz, gombás fertőzéshez vezethet.

A száraz, viszkető fejbőr pedig folyamatos irritációnak van kitéve, ami kisebb sérüléseket, mikro-gyulladásokat idézhet elő. Ezek a hajhagymák kisebbedését vagy elvesztését is okozhatják.
Ezek a hajhagymák kisebbedését vagy elvesztését is okozhatják.
Hogyan állítsuk meg a hajhullást?


A legfontosabb, hogy derítsük fel, nem áll-e kóros, gyulladásos folyamat a hajhullás mögött, mert ha igen, mielőtt hajkoronánk visszaszerzésébe fognánk, ezt kell orvosolni.

Ezután pedig belekezdhetünk egy komplex haj és fejbőr regeneráló programba:

Pranagarden®márka extra gyógynövényekkel megalkotta a Amla Hair gyógynövény alapú termékcsaládot, amely koncentrált hatóanyaga a KERASCALP ™ egy az indiai Ájurvéda szerint fiatalító összetevőn (Phyllanthus emblica) alapuló koncentrált hatóanyag komplex és a természetes adaptogén rasayana (fiatalító) összetevő, az Amla.

Ez az egyedülálló komplex aktivizálja a fejbőrben lévő és a kor előre haladtával természetes folyamat során előregedő őssejteket, megakadályozza a hajtüszők miniatürizálódását (ami szintén a korral járó természetes folyamat).

Ezzel késlelteti a haj elöregedését, és javítja a fejbőr állapotát.

Az eredmény dúsabb és fényesebb, egészségesebb haj, ráadásul az ősz hajszálak mennyisége is csökken.
Otthoni rutincsomag nők és férfiak számára egyaránt megoldást kínál a hormonális változások, gyulladásos betegségek vagy post- Covid hatására fellépő hajhullás, fakó, gyenge állapotú haj vagy fejbőr irritáció esetén.


Az 5 lépésből álló program a tradíció és a tudomány ihlette, melynek minden lépésében nemzetközileg is bizonyított hatóanyagokkal gondoskodunk a haj és fejbőr egészségének visszaállításáról.

A Pranagarden hajápoló termékcsalád natúr, vegán, független hatásvizsgálatokkal igazoltan eredményes hatóanyag komplexet tartalmaznak, SLS-SLES és parabén mentesek, nem tartalmaznak szintetikus illatot, színezéket és vegyszereket.

Az öt lépésből álló Pranagarden ®Amla Hair Rutin megrendelhető a pranagarden.com oldalon.
További információ, tanácsadás:
+36-70/392-3773

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2