Cikkek

Depresszió ellen, csak természetesen: a Brahmi 5+1 előnye

2023.03.14 15:04
Depresszió ellen, csak természetesen: a Brahmi 5+1 előnye

Depresszió ellen, csak természetesen: a Brahmi 5+1 előnye

Rohanó világunkban egyre több kihívással kell szembenéznünk – a munka és a magánélet egyensúlyát megtalálni ezért nem egyszerű. A stressz a mindennapi életünk része, így, különösen a téli időszakban gyakran érezhetjük magunkon a levertség, a fásultság jeleit is. Mit tehetünk a depressziós tünetek ellen? Ebben lesz nagy segítségünkre a Brahmi, a Távol-Kelet egyik legsokoldalúbb gyógynövénye – cikkünkben megmutatjuk, hogyan!

Mi is a Brahmi valójában?

A Brahmi, más néven kislevelű bakopa (bakopa monnieri) egy, az ayurvédikus orvoslásban gyakran használt gyógynövény, már a 6. század óta. Azóta is hatékonyan alkalmazzák a szív egészségének megőrzésére, valamint tonikként és vizelethajtóként is. Nevét Brahma, a teremtő hindu isten után kapta. Két fajtája van: Dél-Indiában a bakopa monnierit, míg Észak-Indiában az ázsiai gázlót, a gotu kolát értik alatta.

Így segíthet a Brahmi a depresszió ellen

  1. Lecsendesíti a szorongásunkat  

Az előttünk álló naptól gyakran már korán reggel elkezdhetünk stresszelni. Bár idővel talán ez nekünk már fel sem tűnik, szervezetünk sajnos nem így gondolja: a folyamatos feszültség a koncentrációnkat, döntésképességünket is befolyásolhatja – a közérzetünkről már nem is beszélve. A Brahmi fogyasztásával azonban természetes módon oldhatjuk szorongásunkat, ugyanis jelentős antidepresszáns hatással bír, azáltal, hogy csökkenti kortizolszintünket.

  1. Megszüntetheti az álmatlanságunkat
    Már annyira feszültek vagyunk, hogy aludni sem bírunk? Ha ez egyszer-egyszer előfordul, az még nem jelent komoly problémát – ám ha rendszeresen, az jelentősen növeli a későbbiekben a krónikus betegségek, illetve a depresszió kialakulásának lehetőségét is. A Brahmi fontos támogatónk lehet alvásminőségünk javításában is. Segít, hogy több oxigén jusson tüdőnkbe és agyunkba, az oxigéndús vér pedig segít alacsonyan tartani pulzusunkat. Az alacsony pulzus révén pedig könnyebben tudunk majd elaludni is.


  2. Fitten tartja az agyunkat

A Brahmi napi dózisokban való szedése hozzájárul memóriasejtjeink épüléséhez, fennmaradásukhoz, koncentrációképességünk növeléséhez. Növelheti az információmegőrző és tanulási képességeinket azáltal, hogy meghosszabbítja az agy idegsejtjeinek azon részét, a dendritet, mely a memóriánkhoz és a tanuláshoz kapcsolódnak. Ezt a hatást már napi 300-600 mg-nyi Brahmi szedésekor is megfigyelték. Ezen felül, ha idős szeretteink legalább napi egy kapszulát szednek belőle, redukálhatják az esélyét egy később kialakuló memóriaproblémának, és magának az Alzheimer-kórnak is.  1. Felveszi a harcot a mentális problémákkal szemben

De hogyan is lehet hatékony a Brahmi depresszió ellen? E gyógynövény az idegrendszerre gyakorolt, jótékony hatását az agyra és az idegekre kedvező hatású vegyületek fokozásával éri el. Serkenti ugyanis a szerotonin, az acetilkolin illetve a GABA neutranszmitterek termelődését.


Ám a Brahmi akkor is segíthet, ha nem depresszióval küzdünk, hanem valamilyen más, mentális problémával. Ugyanis az epilepszia, a bipoláris zavar, az ADHD és a neuralgia, neuropátia kezelésében is bizonyított már. Az epilepsziás rohamok megelőzésében például évezredek óta használják. Az ADHD-ban szenvedő gyermekek tünetei pedig már 125 mg-nyi brahmival is csökkenthetőek. Mindemellett a stroke-on átesettek terápiájában is előszeretettel használják ezt a gyógynövényt, sikeresen.


  1. Javítja immunrendszerünk működését

Mentális egészségünkre az is rombolóan hathat, ha váratlan betegségekkel kell megküzdenünk. Ilyenkor, a hidegebb, téli-tavaszi szezonban ez még gyakoribb probléma, így különösen jól jön immunrendszerünk megerősítése. A brahmi szedése ugyanis segít meggátolni egy későbbi megfázás, bronchitis, illetve más vírusos vagy bakteriális fertőzések esélyét is.+1. Nagyszerű fájdalomcsillapító

A krónikus betegséggel küzdők sajnos igen nagy száma küzd depresszióval is. Az ő fájdalmaikat jelentősen csillapíthatja a Brahmi, mely a morfiumhoz hasonló tulajdonságokkal bír.Mennyit érdemes szedni a Brahmiból, és milyen formában?

A bacopa monnieri egy igen sokoldalú gyógynövény. Belőle teát főzve, kapszulaként lenyelve, por vagy szirup formájában elfogyasztva egyaránt hathatós lehet. Az adagolás azonban mindig attól is függ, milyen az adott termék. A Brahmiból viszont általában 300-450 mg az ajánlott napi beviteli mennyiség.

A Brahmi mellékhatásai

Mivel enyhe nyugtató hatású, kevésbé javasolt együtt szedni más nyugtató szerekkel, de pajzsmirigy-gyógyszerekkel párhuzamosan sem. Ha ilyesmit nem szedünk, akkor 12 héten át gyakorlatilag teljesen biztonságosan alkalmazható a Brahmi kapszula, ha betartjuk a terápiás mennyiséget. Ha ezt túllépjük, akkor tapasztalhatunk esetlegesen fáradtságot, hányingert, fejfájást vagy enyhe hasmenést.

Bár a stressz az életünk része, nem kell engednünk, hogy meg is mételyezze azt. Ha szeretnél nyugodtabban szembenézni a mindennapok kihívásaival, a Brahmi kapszula hasznos segítőtársad lehet életminőséged javításában. Próbáld ki még ma!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2