Cikkek

Minden, amit a moringáról tudnod kell

2020.11.03 16:31
Minden, amit a moringáról tudnod kell

Különféle hatóanyagainak köszönhetően sok tanulmányban "csodafának" vagy "hosszú életű fának" is nevezik. Indiában a gyógyászaton kívül, víztisztításra és élelmiszerként is használják.

MI A MORINGA?

A moringa fa - magyarul lóretekfa vagy tormafa - a szubtrópusokon élő faj, melyet főleg Észak-Indiában termesztenek több, mint 4000 éve.

Különféle hatóanyagainak köszönhetően sok tanulmányban "csodafának" vagy "hosszú életű fának" is nevezik. Indiában a gyógyászaton kívül, víztisztításra és élelmiszerként is használják.

A moringa fa gazdagon található Indiában házikertekben, ültetvényeken vagy vadon. Gyógynövényként a fa minden részét felhasználják. 

Sok-sok étel, többek között a híres sambar (indiai zöldségfőzelék) is készülhet a fa hosszúkás gyümölcséből: a zsenge magtokból, amelyet gyakran dobverőként emlegetnek és a magokból.

 

MORINGA– EGY IGAZI SUPERFOOD

Indiában sokan úgy élik le az életüket, hogy fel sem fogják ennek a látszólag közönséges növénynek a rendkívüli gyógyító és pozitív élettani hatású erejét, jóllehet az ájurvédikus orvoslásban i.e. 2000 óta alkalmazzák.

A moringa oleifera egy valódi superfood, azaz szuperélelmiszer, minden korosztály számára.

A moringa oleifera növény leveleiből készült moringa por kivételesen tápláló

A moringa szárított leveleiből őrölik a port, amely egy igazi vitaminbomba: több, mint 100 fontos vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagokat tartalmaz.

A szárított levelek 100 grammja

  • négyszer több kalciumot tartamaz, mint egy pohár tej, 
  • háromszor több vasat tartalmaz, mint ugyanennyi spenót,
  • C-vitamin tartalma hétszerese a narancsénak, 
  • négyszer több A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa,
  • a banán káliumtartalmának háromszorosa található meg benne,
  • E-vitamin tartalma pedig háromszorosa a manduláénak. 

 

A MORINGA HATÁSA

A moringa levelek pozitív hatásait biztosítja a bennük található 46-féle antioxidáns, amely együttesen jót tesz a keringésnek, az erek állapotának; méregtelenít, illetve lassítja az öregedés folyamatát. 

A moringa levelek flavonoidban is gazdagok, de kiemelkedik a foszfor-, a cink-, a vas-, a kálium-, a réz-, és a magnéziumtartalma is.

Vitaminok közül pedig az A-, B6-, B12-, E- és K-vitaminban bővelkedik. Mindemellett rostokban és fehérjében gazdag.

A MORINGA FEHÉRJETARTALMA

Nem mehetünk el szó nélkül a moringa fehérjetartalma mellett.

Ehhez fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy az állati eredetű fehérje esetében az állat szervezetének 80-90%-át teszi ki a fehérje. 

Azonban azzal is fontos képben lennünk, hogy ha megvizsgáljuk a fehérje minőségét, akkor mely aminosavakat találjuk meg. Különösen fontos 8 esszenciális aminosav jelenléte, amelyeket az állati eredetű fehérjék esetében nem találunk meg, mert az állat szervezete nem tudja előállítani.

Figyelemre méltó és egyben ámulatba ejtő, hogy a moringa növényben 17 aminosavat találtak egy ebben a tárgykörben folytatott tanulmány során. 

A moringa növény levelének közel 70% -a fehérje, ami egy növénynél igazán rendkívüli. 

Még ritkábban mondható el növényekről, amely a moringa esetében szintén izgalmas adat, hogy a levél 28%-a esszenciális aminosav.

Mindezek után nem meglepő, hogy az embereket lenyűgözi a moringa és annak pozitív hatásai.

Ez a növény, a tápanyagtartalmának köszönhetően, rendkívül jó élettani hatást gyakorol:

  • az alvásra,
  • a szívre,
  • a vesékre,
  • a májra
  • a vérre és
  • a hasnyálmirigyre. 

Mindezekért a világ számos egészségügyi szervezete támogatja a növény termesztését, hogy segítse az egészséges gyermek- és felnőttkori táplálkozást, különösen azokban a régiókban, ahol az éhezés komoly probléma.

A gyártási folyamata végtelenül egyszerű: a nyersanyagot megmossák, összezúzzák, szárítják, megőrölik, majd csomagolják.

 

HOGYAN HASZNOSÍTJA A MORINGÁT AZ ÁJURVÉDA?

Hogyan használták ezt a csodálatos növényt a klasszikus hagyományok szerint?

A moringának melegítő energetikai hatása van: íze keserű, ugyanakkor felmelegítő. A növény könnyű, száraz, éles és folyékony tulajdonságokkal rendelkezik. 

Ezen tulajdonságok és az energetika alapján a növénynek jelentős méregtelenítő és tisztító hatása van, különösen a vér és a zsírszövetek szempontjából. 

Az ájurvéda történeti tankönyvében, a Bhava Prakashban a moringát sigru-nak nevezik, melynek jelentése „nyílként mozog”.

A könyvben mélyen és gyorsan ható anyagként szerepel, amely a tisztítás és méregtelenítés érdekében akár a csontvelő mélységéig is hatol.

A moringa természetes antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes vegyületeket tartalmaz, amelyek megvédik az emberi testet a különböző fertőzési formáktól.

A moringa egyedülálló abban a tekintetben, hogy miközben méregtelenít, egyúttal tonizáló hatással is van – így tisztítás után erősíti többek között a szívet és a vért az optimális működés érdekében.

Összességében a moringa csökkenti a vata-t és a kapha-t. Megnyugtatja a vata-t, de csak abban az esetben, ha mértékkel fogyasztja. 

A könnyű, száraz, és éles tulajdonságai miatt súlyosbíthatja a vata-t, ha túlzásba esik a fogyasztásával. 

Óvatosan használd pitta egyensúlyhiány esetében, mert fűtő, melegítő hatása van.

 

HOGYAN FOGYASZD?

MORINGA POR

A moringa por formája teljes élményt nyújt a gyógynövény megkóstolásában.

A moringa por általános adagja ¼–½ teáskanál, naponta egyszer vagy kétszer, vagy a természetgyógyász szakember utasítása szerint. 

Sokan szeretik ezt a szuperélelmiszert turmixokban, müzlivel vagy zabpehellyel elkeverve.

Légy kreatív! Kísérletezz!

Találd meg a neked leginkább megfelelő módot!

Hagyományos módszerekkel is élhetsz:

  • egy teáskanál ghee-vel (tisztított vaj) – az élénkítő és tápláló előnyeiért
  • egy teáskanál mézzel – a metabolikus hatásáért
  • egy pohár tejjel vagy mézes tejjel – a vata tulajdonságok ellensúlyozásáért
  • egy kanál aloe verával – amely a hő szabályozásában segít

 

A terméket a képre kattintva érheted el:

MORINGA - A superfood gyógynövény - Organikus nyers por jelenleg nem érhető el, helyette ajánljuk:

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2