Cikkek

Guggul – gyanta, amely „véd a betegségektől”

2020.11.03 13:02
Guggul – gyanta, amely „véd a betegségektől”

Guggulnak vagy guggulunak nevezzük a guggul fa gyantáját is, melyet több mint kétezer éve használnak az ájurvédikus orvoslásban. Azt mondják a guggulról, hogy hatását 20 éven át tartja. A guggul nagyon fontos növényi eredetű balzsam az ájurvédikus gyógyításban. 

Guggul vagy guggulu, mindkettő elnevezés helyes

Amennyire érdekes neve van ennek a növénynek, legalább annyira érdekes hatást gyakorol az emberi szervezetre. 

India ősi gyógyászata, az ájurvéda szerint az egyik legjobb gyógynövény elhízás ellen, mert azon enzimek működését segíti, amelyek bontják a szervezetbe kerülő zsírt.

Kiváló antioxidáns; gyulladás-csökkentő hatásán kívül az anyagcserére gyakorolt hatása miatt ismerik és használják előszeretettel.

Fokozza mind a 13 anyagcsere-folyamatot (agni), mind a 7 testszövet (dhátu) szintjén. Csökkentheti az ízületi gyulladást, a duzzanatot és a fájdalmat, különösen vata esetében.

A guggul szanszkrit neve „guggulu”, ami azt jelenti, hogy „véd a betegségektől”, avagy „megvéd a kórtól”. 

A guggul a virágzó mukul mirhafa (Commiphora mukul) közönséges neve. 

Ez egy kicsi, tövises fa, amely leggyakrabban Indiában található, északi száraz csapadékmentes területeken, mint Rajasthan és Gujarat. 

Guggulnak vagy guggulunak nevezzük a guggul fa gyantáját is, melyet több mint kétezer éve használnak az ájurvédikus orvoslásban. 

Azt mondják a guggulról, hogy hatását 20 éven át tartja. A guggul nagyon fontos növényi eredetű balzsam az ájurvédikus gyógyításban. 

Ritkán alkalmazzák magában, viszont a guggul használata köré sok-sok gyógynövényi formula és kombináció épül. 

 

MIT TUD A GUGGUL?

  • Csökkenti a koleszterinszintet; 
  • elősegíti a méregtelenítést és ezzel fiatalít;
  • tisztítja a vért;
  • segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet a normál tartományban;
  • élénkíti az agni*-t (emésztőrendszeri tűz);
  • elősegíti az egészséges testsúly-szabályozást;
  • támogatja az ízületek kényelmes mozgását;
  • természetes antioxidáns forrás;
  • támogatja az immunrendszert;
  • élénkíti és egészségesen tartja a bőrt;
  • támogatja a rendszeres menstruációs ciklust.

*agni: az ájurvéda egyik gyógyító módszere a belső tűzáldozat: ebben a szertartásban Agni az emésztő tűz (dzsátáragni), aki elemészti a neki szánt áldozatot, azaz az ételt és az így elfogyasztott étel táplálja az összes életerőket, a pránákat.

Yoga vahi-ként a guggul más étrendkiegészítőkkel együtt is bevehető, hogy fokozza azok hatékonyságát.

A guggul nagyon finom és átható tulajdonságokkal rendelkezik, és emiatt „yoga vahi”-nak számít, ami azt jelenti, hogy gyakran kifejezetten vivőanyagként használják, mert képes a tápanyagokat a test mélyére vinni és hatásukat úgy fokozni, hogy a leginkább ki tudják fejteni gyógyerejüket

Yoga vahi-ként a guggul más étrendkiegészítőkkel együtt is bevehető, hogy fokozza azok hatékonyságát.

Gyógynövényekkel való kombinációja még inkább előhozza erőteljes méregtelenítő és fiatalító=megújító tulajdonságait. 

A guggul megbékíti a vatát, a pittát és a kaphát, és különösen híres arról, hogy enyhíti és kiegyensúlyozza a vatát.

                                            

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a guggul támogatja az emberi szervezet összes szövetét, valamint a keringési, emésztési, ideg- és légzőrendszert.

A guggul erőteljesen tisztító jellegű, amely lehetővé teszi a méreganyagok eltávolítását a szövetekből és csatornákból, melyeket ugyanakkor megújít és felfrissít. Ebből az erőteljes tisztító jellegéből adódik a guggul számos előnyös tulajdonsága.

A GUGGUL ÉS A KOLESZTERIN

A guggul figyelemre méltó képességgel rendelkezik koleszterinszint egyensúlyának fenntartására.  

Az ájurvéda szerint a növények különböző részei hatnak a test különböző szöveteire. 

A guggul a mukul mirhafa nedvéből készül, és ez a nedv az ájurvédában szorosan kapcsolódik a rakta dhatu (vér)-hez.

Így nem meglepő, hogy a guggult azért tartják nagy becsben, mert javíthatja a véráramlást és a vér minőségét

A guggul nagyon hatékony a vér tisztításában - ezzel segít megtartani az egészséges koleszterinszintet, eltávolítja a méreganyagokat a keringési rendszerből, támogatja az artériák rugalmasságát és tonizálja a szívet. 

A GUGGUL ÉS A FOGYÁS

Az ájurvédában a túlsúly a kapha egyensúlyhiány következményeA guggul csípős, keserű és fanyar ízével, fűtő energiájával és csípős emésztés utáni hatásával segíti a felesleges kapha eltávolítását

A guggul támogatja az egészséges pajzsmirigy működését, javítja a meda dhatu agni-t, azaz a metabolizmust a zsírszövetben. Az ájurvéda szerint az egyik legjobb gyógynövény az elhízás ellen, mert azon enzimek működését segíti, amelyek bontják a szervezetbe kerülő zsírt, és felgyorsítja az anyagcserét.

A guggul egyidejűleg meggyújtja az agnit (az emésztőrendszeri tüzet) és elősegíti a megfelelő emésztést. 

A guggul étvágygerjesztő és egyben májstimuláns: segíti az olajok és zsírok emésztését, ezáltal számos módon támogatja az egészséges testsúly elérését és annak szabályozását. 

A GUGGUL ÉS AZ ÍZÜLETEK

 A GUGGUL ÉS AZ ÍZÜLETEK

Ízületi betegségek előfordulásakor gyakran a probléma gyökere az áma* (toxikus maradványok) felhalmozódása a szövetekben.

A guggul erőteljesen tisztító és méregtelenítő tulajdonságai eltüntetheti ezeket a toxinokat az ízületekből. Ugyanakkor hat az ízületek megújulására és az ízületek körüli szövetek kenésére, mellyel a kényes helyeken biztosítja a megfelelő és egészséges mozgást.

* áma: fogalma egyedülálló az ájurvédában. A klasszikus szövegekben az ámát úgy írják le, mint számos egészségügyi probléma alapvető okát.

HOGYAN HASZNÁLJUK A GUGGULT

A GUGGUL KÜLSŐ HASZNÁLATA

Paszta: Kívülről a testre guggul pasztát vihetsz fel az egészséges bőr, az ízületek mozgásának szabadsága, a duzzanat csökkentése és a szövetek méregtelenítése érdekében. 

Gargarizálás: A guggullal gargalizálhatsz vagy a szádban is forgathatod, majd kiköpheted; ezzel remekül támogathatod az egészséges nyálkahártyát, a fogakat és az ínyt.

A GUGGUL BELSŐ HASZNÁLATA

A guggul önmagában is bevehető, de gyakran alkalmazzák más gyógynövényekkel kombinálva. A guggult kapszula formájában tesszük elérhetővé, így bármely gyógynövénnyel együtt tudod fogyasztani. 

A guggul általános adagja 1 kapszula, naponta egyszer vagy kétszer, vagy a természetgyógyász szakember utasítása szerint. 

A guggul vízzel, tejjel, ghível, mézzel vagy más anupan (hordozóanyag)-nal tudod bevinni.

Olyan anupant válassz, amely közegként szolgál a gyógynövény rendeltetési helyére juttatásához, és fokozhatja annak hatását. Az ájurvédikus természetgyógyász szakemberünk szívesen ad tanácsot a megfelelő anupan megválasztásával kapcsolatban.

A terméket a képre kattintva érheted el:

GUGGUL - Női hormonális problémákra - Vegetáriánus kapszula

GUGGUL - Női hormonális problémákra - Vegetáriánus kapszula

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2