Cikkek

Álmatlanság és alvászavar, mi állhat a háttérben?

2022.10.26 11:06
Álmatlanság és alvászavar, mi állhat a háttérben?

Álmatlanság, alvászavar. A különböző alvászavarok, a rendszeres álmatlanság, a gyakori ébredés, a nappali aluszékonyság, az alvási ciklus felbomlása, az alvási apnoe és a teljes kialvatlanság számos súlyos következménnyel járhat. Hiszen alvás alatt dolgozza fel agyunk a nappal begyűjtött információkat.

Álmatlanság, alvászavar

A különböző alvászavarok, a rendszeres álmatlanság, a gyakori ébredés, a nappali aluszékonyság, az alvási ciklus felbomlása, az alvási apnoe és a teljes kialvatlanság számos súlyos következménnyel járhat.

Hiszen alvás alatt dolgozza fel agyunk a nappal begyűjtött információkat.

Illetve mindez mellett, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egész egyszerűen létszükséglet, elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez

Számos problémához vezethet, ha nincs meg az elegendő alvásidő és másnap fáradtan, nyúzottan, kialvatlanul ébredünk.

Nem alvás és a hormonok

A kialvatlanság összefügghet hormonális változásokkal is. A hormonháztartásunk egyensúlyát befolyásolja az alvás, a hormonok termelődése, de a hormonok is hathatnak károsan az alvásra, az alvás minőségére.

Az alvás hosszától függ például a kortizol, az ösztrogén, a progeszteron, a melatonin, a pajzsmirigy-hormonok termelődése is. A jól működő, rendszeres alvás, rendszeresebb hormontermelést biztosít.

Kialvatlanság esetén felborul a hormonháztartás egyensúlya, és az optimális működése is a testnek. A mellékvesék még több kortizolt termelnek, melyek egy idő után elfáradnak, és bekövetkezik a mellékvese kimerülés.

Ezek lehetnek a fő okai még az álmatlanságnak, alvászavaroknak

Kialvatlanság és az alvászavar fő oka lehet fizikai tényező, zavaró környezeti tényező, pszichológiai, vagy egészségügyi oka is.

Okozhatnak álmatlanságot különböző fájdalmak, fejfájás, ízületi gondok, asztma, rendszeres vizelési inger, magas inzulin szint, pajzsmirigy problémák, emelkedett kortizol szint, de a depressziós, stresszes állapot is.

Az olyan zavaró, külső tényezők szintén kiválthatják, mint a hangosabb zajok, az éles fény, vagy a túl meleg.

Az alvászavarok ezeket a problémákat okozhatják

A különböző alvászavarok és a rosszabb minőségű alvás befolyással bír a közérzetünkre.

Rontja a fizikai és szellemi teljesítőképességünket, a hétköznapi feladataink elvégzésében is hátráltat, de hatással van az életminőségünkre is.

Az alvásmegvonás miatt gyakrabban következnek be balesetek az emberrel, de a kialvatlanság rányomhatja a bélyegét a munkahelyi, iskolai teljesítményre, a családi kapcsolatokra is. Csökken a koncentrálóképesség, ezért sokkal nehezebben végzi el az ember a mindennapi feladatokat is.

A fáradság azt eredményezi, hogy nincs energiánk és ingerlékenyebbek leszünk.

A fáradtságtól megjelenhet a stressz, szorongás, depresszió is.

Teendők a megfelelő alvásért!

A túl kevés alvás, ha nem igazán pihentető az álom, vagy elkerüli az embert teljesen az alvás, rányomja a bélyegét a viselkedésünkre, közérzetünkre, aktivitásunkra is.

Épp ezért amennyire csak lehet, az alvászavar ellen tenni kell, ki kell küszöbölni a zavaró tényezőket, enyhíteni a stresszt, és kezelni a betegségeket. Egészségesen kell étkezni, többet kell mozogni, sportolni. A zavaró környezeti tényezőket szintén ki kell iktatni.

A hormonális váltásokat pedig harmonizálni kell. Ami a legfontosabb, nem szabad még ilyenkor sem addiktív szerekhez nyúlni, mert tompítanak, és erősen függőséget okoznak.

A hormonális váltásokat pedig harmonizálni kell

Helyettük érdemes az álmatlanság és az alvászavarok ellen természetes, adaptogén gyógynövényekkel felvenni a harcot. Hosszú távú megoldást nyújtanak, nincs káros mellékhatásuk, nem okoznak függőséget.

Idő kell, mire kifejtik hatásuk, viszont fokozatosan teszik azt. Optimalizálják a szervezetet, az alulműködő szerveket serkentik, a túlműködőket pedig visszahúzzák.

Lehetővé teszik a test számára az optimális belső egyensúly fenntartását, az endokrin hormonok optimális működését, mély, nyugtató alvást biztosíthatnak, támogatják az idegrendszer egészségét, a memóriát, a koncentrációt, csökkenthetik a stresszt, a szorongás különféle tüneteit, de lélek és a test ellazításában is nagy szerepet játszanak.

Az egyik ilyen komplex adaptogén az Alvászavar és szorongás elleni csomag, mely Ashwagandha +, Shankhpushpi segítségével segíti a szorongásos tünetek, a nyugtalanság, az álmatlanság, és az alvászavarok megszüntetését. 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2