Gauranga Das

Gauranga Das vagyok, születési nevemen Szücs Gábor. 1971 január 9-én születtem Budapesten, de a gyermekkoromban több évet töltöttem Moszkvában is. Így kerültem a Madách Imre Gimnázium elvégzése után a moszkvai Lomonoszov Egyetem programozó matematika szakára.

Tizenhét éves koromban került a kezembe az első jógakönyv, amit jó egy éves ászana- és pránájáma-gyakorlás követett. A jóga alapjaiban forgatta fel az életemet: addigi ateisztikus világszemléletemből hirtelen az Istenkeresés útjára léptem, és végül a Krisna-tudatnál kötöttem ki. Ez tulajdonképpen egy szellemi jóga-ösvény, a Bhakti, vagyis az odaadás jógája.

A Krisna-hívők életmód-szabályai nagyon hasonlóak a jóga előírásaihoz, és napi két óra mantra-meditáció a fő lelki gyakorlatuk. 1990-ben, egyetemi tanulmányaimat megszakítva lettem Krisna-hívő szerzetes, majd lelkész, végül családos pap. Aktív korszakom a Krisna-tudatban 2011-ig tartott, azóta még nyitottabban és befogadóbban szemlélem a világ ősi spirituális hagyományait.

Mindig is érdekelt, hogy miképpen lehetne enyhíteni az emberek szenvedését, és megtanítani őket a boldog, teljes életre. Ezért éveken keresztül tanultam és alkalmaztam a természetgyógyászatot, bioenergetikát, az ájurvédát, a védikus asztrológiát, és a vasztut (indiai feng shui). Második házasságkötésem 2012-ben történt, három gyermek büszke apukája lehetek. Több, mint húsz alkalommal jártam Indiában és Thaiföldön, de a következő utam valószínűleg Peruba fog vezetni.

2003 környékén a jóga ismét visszatért az életembe,
 mert a lelki fejlődés mellett szükségét éreztem annak is, hogy a testemet egészségesen tartsam. Így lassan tizenöt éve része az életemnek a napi rendszeres ászana-gyakorlás, amit indiai látogatásaim során több mester vezetése alatt sajátítottam el. Eddigi oktatóim, a teljesség igénye nélkül: Kamal Singh, Ajay Kumar, Vinay Kumar, Dev Kapil, Shivan Kutty, V. Sheshadri, Manju Jois, Govinda Kai, Danny Paradise.

2007-ben elkezdtem oktatni mindazt, amit mestereimtől kaptam, és ami az évek tapasztalatai során kikristályosodott bennem. Először Agni-jóga órákat tartottam az Atma Centerben, melynek egyben alapítója is vagyok, majd elkezdtem a Hot Ashtanga oktatását, ami gyakorlásom lényegi részét is képezi. Elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat mindenkivel szívesen megosztom az órákon, workshopokon, elvonulásokon, és a jogasaman.com blogban.

Hiszem, hogy a jóga rendszeres gyakorlása nem csak az egyén életében hozhat gyökeres változást, de az egész emberiség fejlődési iránya is alapjaiban változhat meg, ha minél többen megtapasztalják a jóga egészségre gyakorolt hatását és személyiségformáló erejét. Életemet annak szenteltem, hogy minél több emberhez eljuttassam ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset. 2020 óta a Nomád Jóga stúdiót vezetem.

2017-ben ébredt fel érdeklődésem a hangterápia és a sámánizmus iránt. Azóta csoportos és egyéni terápiák során használom a tibeti hangtálakat, gongokat, a sámándobot és az egyéb spirituális, gyógyító hangszereket. Elvonulásainkon, a különböző fesztiválokon és stúdiónkban is sok hangterápiás, transzlégzéses, meditációs és sámán-gyakorlatokon alapuló programot is tartok a jóga-gyakorlás mellett.

A sámánizmus hagyományával és gyakorlataival elméleti és gyakorlati szinten ismerkedem Majercsik János Oguz vezetésével, és a kapott tudást igyekszem a gyógyításban is alkalmazni. 2020-ban a Munay-Ki és a perui inka sámáni hagyományok felé vitt az utam, ebben is folyamatosan képzem magamat. A csoportos foglalkozások és több napos elvonulások mellett az egyéni kezelésekre, konzultációkra, és magán jóga-tanítványaim képzésére is igyekszem minél többi időt fordítani.

Képzések


1999 – Természetgyógyászat alapvizsga, egészségügyi modul (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet)
2000 – Bioenergetika szakvizsga (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet)
2001-2005 – Teológia szak (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola)
2003 – SJC Vedic Astrology Seminar (Sanjay Rath, Delhi)
2010 – Yoga Teacher Training Seminar - Dev Kapil
2011 – Aura Yoga Vinyasa Teacher Training
2011 – Ashtanga Yoga Teacher Training - Manju Jois
2008-2012 – Vaisnava jógamester - Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola
2013 – Ashtanga Yoga Teacher Training - Manju Jois
2014 – OKJ Sportoktató képzés - Oktáv-Mandala

2017 - Balla Hangterápia 1-2. szint- Balla Tibor
2018-2021 - Ősok Útja Szellemi Iskola - Majercsik János Oguz
2020 - Munay Ki Beavatás és oktatóképzés - Juhász Anna
2020-2021 - Inka sámán-szertartások - Puma Fredy Quispe Singona
2021 Nusta Karpay inka beavatás és oktatóképzés - Sharon Ramel